10016
14:05 17.012020

В Закарпатській ОДА обговорили внесення змін до Перспективного плану формування ОТГ

Політика 7506

Сьогодні, 17 січня, у сесійній залі Закарпатської обласної ради відбулося засідання міжвідомчої робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів у Закарпатській області.

У засіданні взяли участь під в.о. голови ОДА Олексій Гетманенко, голова Закарпатської облради Михайло Рівіс, його перший заступник Йосип Борто та заступник Петро Грицик, начальник управління містобудування та архітектури ОДА Микола Пігуляк, депутати обласної ради, голови ОТГ та сільських рад, експерти, активісти, журналісти…

Нагадаємо на початку року стало відомо, що уряд ухвалив Перспективний план формування ОТГ Закарпатської області, яким передбачено створення лише 57 ОТГ. Тоді як обласна рада раніше (26 вересня 2019 року) затвердила Перспективний план формування ОТГ в регіоні, який передбачав створення в 60 ОТГ. Відтак три закарпатські ОТГ – Холмківська, Сюртівська та Неліпинська можуть зникнути з нової адміністративної мапи. Окрім цього деякі сільські ради області виявили бажання створити окремі ОТГ, від тих, котрі вказані у перспективному плані. Натомість з іншого боку лунали пропозиції навпаки об’єднати декілька потенційних ОТГ в одну. Ці та ряд інших питань мали сформувати порядок денний міжвідомчої робочої групи.

Відкриваючи засідання в.о. голови ОДА Олексій Гетманенко насамперед заявив: «Ми виконали доручення Мінрегіону і створили майданчик для консультацій, узгодження позицій громад… За тиждень, який минув з часу нашої попередньої зустрічі, такі консультації і спілкування між громадами відбулися, в ОДА подано відповідні рішення. Є домовленості про співпрацю громад у питаннях медицини, освіти, транспорту. Сьогодні ми узагальнюємо отримані пропозиції і ухвалимо відповідні рішення».

Присутні члени робочої групи, депутати облради, експерти, представники громад та інші учасники засідання жваво обговорювали питання порядку денного, активно вносили різноманітні пропозиції щодо тих чи інших територій та громад, котрих назбиралось чимало.

Відтак було ухвалено подати до КМУ зміни до Перспективного плану формування громад Закарпатської області, а саме передбачити Холмківську, Неліпинську та Сюртівську ОТГ (включивши до неї Ратівецьку сільську раду).

Також ухвалили подати до Мінрегіону України для здійснення аналізу та надання пропозицій щодо внесення змін до Перспективного плану по громадам, що отримали висновки облдержадміністрації щодо відповідності Конституції та законам України проектів рішень щодо об’єднання, а саме: Великобийганську ОТГ, Верхньокоропецьку ОТГ, Бедевлянську ОТГ.

Окрім того, взявши до уваги інформацію управління містобудування та архітектури Закарпатської ОДА, запропонували управлінню доопрацювати вказані звернення з центрами ОТГ, передбачених Перспективним планом області та затвердженим КМУ. При цьому врахувати надані представниками громад аргументів та розрахунків їх спроможності в разі зміни конфігурації (згідно звернень щодо виходу з ОТГ) та направити їх до Мінрегіону України для здійснення аналізу та надання пропозицій щодо внесення змін до Перспективного плану.

На завершення в.о. губернатора задоволено заявив, що всі присутні мали змогу висловити свої пропозиції та побажання, котрі обов’язково будуть враховані. Водночас, від себе ще раз хочемо нагадати, що подібні рішення носять суто консультаційний характер, а остаточну конфігурацію Перспективного плану формування ОТГ все одно має затвердити уряд України.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини