10041
10:24 26.012020

Ілдика Орос: «Стаття про можливе закриття Закарпатського угорського інституту – або залякування, або попередження»

Політика 4665

Днями інформаційний портал depo висунув припущення, що уряд може закрити Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ, якщо Міністерство освіти вимагатиме скорочення кількості ВНЗ і на Закарпатті.

Публікацію прокоментувала ректор інституту Ілдика Орос.

«Стаття має досить дивне формулювання, тому я сприймаю її радше як попередження, – каже пані Ілдика й цитує: – «Навряд чи Закарпаття буде у списку регіонів, у яких закриватимуть вузи. …вищих навчальних закладів ІІІ–ІV рівнів акредитації в області є десять, з них чотири приватні… Чотири з них уже кілька останніх років потрапляють до топ-200 вузів України».

У статті також ідеться про те, що приватний Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ має чи не найбільше зауважень до своєї діяльності з боку Державної інспекції навчальних закладів та навіть Служби безпеки України. Стосовно цього ректор зазначила, що автор публікації формулює думку досить дивно, оскільки написане можна інтерпретувати так, ніби є ще один угорський інститут поруч із Берегівським. «Я роблю висновок, що автор не зовсім знає, про що пише. Саме тому сприймаю статтю або як попередження, або як залякування. Адже інститут кожні п’ять років проходить в обов’язковому порядку акредитацію. Згідно з нею, із 16 факультетів шість мають акредитацію до 2024 року, чотири – до 2028-го, а один – до 2029-го, – повідомила Ілдика Орос. – Саме тому було б дивним, якби Державна інспекція навчальних закладів, котра підтверджує акредитацію, різко змінила свою думку».

«Наразі триває акредитація навчання на рівень «магістр» для вчителів, спеціальностей «облік» та «аудит». Згідно з оцінкою комісії, бухгалтерський облік та аудит отримав 4 за п’ятибальною шкалою, а середовище навчання оцінено на 5 балів. Не надати дозвіл після цього буде не об’єктивним рішенням. Саме тому вважаю дивним таке «повідомлення», не знаю, чи це помилка журналіста, чи дійсно слова міністра», – зазначила ректор. Вона також припустила, що інститут з цього приводу, ймовірно, звернеться за роз’ясненням до компетентних органів.

«Мушу також зазначити, що СБУ не має жодної справи щодо інституту, інакше було б письмове підтвердження. За останні два роки я не отримувала жодного офіційного листа від СБУ на адресу установи. Складається враження, що нас намагаються знову спровокувати або спричинити напругу», – каже Ілдика Орос.

Слід додати, що з часу свого заснування Закарпатський угорський інститут не отримував жодної підтримки з боку української держави. Проте від нього вимагають дотримання всіх державних норм, котрим виш повністю відповідає. Будь-яка атака на інститут після цього може мати лише політичний характер.

Karpat.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах