10088
08:45 6.022020

Йосип Борто: Збереження найціннішого багатства краю – лісового ресурсу – є запорукою розвитку Закарпаття

Політика 4049

5 лютого у конференцзалі Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства відбувся семінар інфраструктурного проєкту Європейського Союзу в лісовому господарстві України «Шляхи до здорових лісів: посилення стійкості, життєздатності й адаптаційної спроможності лісів в прикордонних регіонах України та Словаччини».

Участь у форумі взяли: перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто,  консул Генконсульства Словацької Республіки в Ужгороді Даніель Чабан, в.о. начальника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Ігор Коцур, начальник управління зовнішньоекономічних зв’язків, інвестицій та транскордонного співробітництва Закарпатської ОДА Роман Хайнас, начальник Івано-Франківського ОУЛМГ Віктор Сахнюк, а також представники лісогосподарських установ Закарпаття, Івано-Франківщини та Пряшівського краю Словаччини.

Звертаючись до присутніх,  Йосип Борто від імені голови облради Михайла Рівіса, усього депутатського корпусу  облради та від себе особисто привітав учасників  із початком такого важливого семінару та стартом проєкту. «Транскордонне співробітництво – є одним із пріоритетних напрямків роботи обласної ради. Зміцнення цієї роботи є важливим у контексті євроінтеграційних процесів України та  проведення реформи децентралізації влади. Наша область має 20 підписаних договорів із різними регіонами країн Європейського Союзу. Більше половини із них дають вагомі результати. Тож ми дуже раді, що окрім обласної влади й інші структури та організації краю теж шукають шляхи до джерел фінансування із європейських коштів. Надзвичайно радіємо, що у рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020, вам вдалося виграти грант на реалізацію проєкту, із чим вас щиро вітаємо. Переконаний, що ви його успішно реалізуєте та через три роки продемонструєте нам свої високі результати», – наголосив Йосип Йосипович та додав, що лісові екосистеми відіграють вагому роль у протипаводковому захисті та надзвичайно важливі для реалізації пріоритетного напрямку розвитку  Закарпаття – туризму та рекреації. А розвиток туризму і рекреації  є локомотивом розвитку усіх інших галузей економіки краю.  Збереження найціннішого багатства краю – лісового ресурсу – є запорукою розвитку Закарпаття.

«Обласна рада відповідним рішенням підтримала мораторій на вивезення кругляку, адже вважаємо, що, насамперед, потрібно зміцнити деревообробну промисловість Закарпаття, створити нові робочі місця й збільшити доходи у місцеві бюджети. У галузі лісового господарства області працюють тисячі людей, які заробляють кошти для утримання своїх сімей у сьогоднішній непростий час. Тож збереження лісового ресурсу є дуже важливим для нашого краю. Обласна влада стурбована проблемами, які нині є лісовому господарстві – незаконні та непрофесійні вирубки, засміченість у лісах, а також хвороби від яких пошкоджуються деревостани та вплив змін клімату на стан лісових ресурсів», – підкреслив Йосип Борто та побажав учасникам семінару плідної роботи у пошуках вирішення зазначених проблем та конструктивних і цікавих дискусій.

За словами модератора зустрічі – голови ГО «ФОРЗА» Лесі Лойко, метою проекту є посилення стійкості та адаптаційної спроможності Карпатських лісових екосистем з огляду на прояви впливів зміни клімату на особливо вразливі гірські екосистеми Українських Карпат та Високих Татрів, які за останній час страждають від вітровалів, буреломів, хвороб, шкідників та всихання деревини.

Наголошувалося, що реалізація проекту забезпечить виконання окремих положень Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат.

Головний партнер проекту – ДП «Ужгородське лісове господарство», партнери: Державні ліси Татранський національний парк (Словаччина), ДП «Вигодське лісове господарство» (Україна), Ліси міста Спішська Бела (Словаччина), Ліси міста Кежмарок (Словаччина), Агентство сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «ФОРЗА» (Україна).

Загальний бюджет проєкту – 3,5 млн євро, для української сторони – понад 2 млн євро.

У рамках проєкту заплановано на території  Ужгородського лісництва створити сучасний лісовий розсадник з інноваційною теплицею для вирощування посадкового матеріалу основних лісотвірних порід дерев та кущів із відкритою та закритою кореневою системами, стійких та адаптованих до проявів зміни клімату. У с. Невицьке планується будівництво Демонстраційно-інформаційного центру «Ліс і Клімат», що слугуватиме осередком інформування фахівців та громадськості з питань проявів зміни клімату та демонструватиме можливості як пом’якшення їх наслідків, так і адаптації до них в лісовому господарстві.

Інші партнери планують відновлювати постраждалі від зміни клімату ліси, проводитимуть заходи з захисту молодих насаджень від пошкоджень і хвороб, розбудовувати інфраструктуру у лісі тощо, повідомляє Виконавчий апарат Закарпатської облради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах