10097
13:38 7.022020

Уряди України та Угорщини відновлять економічну співпрацю після семирічної перерви

Політика 6317

Спільна міжурядова українсько-угорська комісія з питань економічного співробітництва розгляне конкретні проєкти співпраці вже у березні у Будапешті. Це буде перше засідання комісії після семирічної перерви.

Про це заявив Віце-прем’єр-міністр з європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба на спільному брифінгу з міністром закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорської Республіки Петером Сійярто.

Дмитро Кулеба та Петер Сійярто є співголовами Спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва.

“Разом з угорськими колегами ми поділяємо спільну мету, щоб стосунки між Україною та Угорщиною були зразковими, і щоб український регіон Закарпаття став історією успіху завдяки спільним зусиллям урядів України та Угорщини. Ми не будемо гаяти жодного дня для досягнення цієї мети і вже у березні проведемо засідання двосторонньої комісії після семи років перерви”, – сказав Дмитро Кулеба.

Він зазначив, що комісія вже за місяць збереться у Будапешті, щоби обговорити конкретні спільні проєкти щодо розбудови прикордонної інфраструктури, розвитку транскордонного співробітництва, захисту довкілля, енергетики.

“Уряд Угорщини зацікавлений відновити добросусідські відносини з Україною. У березні в Будапешті ми хочемо обговорити кілька прагматичних проєктів: домовитися про будівництво принаймні одного контрольно-пропускного пункту на кордоні, використання кредитної лінії на 50 млільйонів доларів США, які Угорщина виділяє на інфраструктурні проєкти в Україні, домовитися про проєкти, пов’язані з розвитком сільського господарства і охороною здоров’я, досягти результатів у переговорах щодо визнання дипломів двох країн”, – сказав міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорської Республіки.

Петер Сіярто також підкреслив, що Угорщина планує і надалі надавати гуманітарну допомогу Україні, продовжувати програми задля розвитку економіки на Закарпатті та допомагати навчальним та культурним організаціям українського регіону.

Дмитро Кулеба зазначив, що українська сторона високо цінує гуманітарну допомогу, яку офіційний Будапешт надає Україні на Донбасі та особливо відзначає дружній жест угорської сторони з організації відпочинку дітей українських військовослужбовців в Угорщині.

Сторони також згадали питання захисту прав національних меншин, зокрема українців угорського походження на Закарпатті. За словами Дмитра Кулеби, Україна віддана своїм міжнародним зобов’язанням щодо захисту прав національних меншин. Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто підкреслив, що угорська сторона розуміє прагнення уряду України забезпечити належний рівень володіння державною мовою всіма українськими громадянами, але також прагне, щоб українці угорського походження на Закарпатті зберегли угорську мову. За його словами, ці дві мети не взаємовиключні, і їх цілком можливо досягати одночасно.

ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИЙ ПОРТАЛ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини