10108
10:32 9.022020

Василь Брензович: візит Петера Сіярто до Києва може стати новим початком в українсько-угорських відносинах

Політика 3120

«Візит Петера Сіярто, Міністра закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини, до Києва може стати виходом із глухого кута для українсько-угорських відносин, адже озвучені ним пропозиції можуть допомогти уладнати відносини між двома країнами, а також у вирішенні проблем закрпатських угорців», – заявив Василь Брензович у суботу в Ужгороді, в інтерв’ю угорському телебаченню M1 та угорському радіо Кошут (Kossuth Rádió).

Голова Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) відреагував на візит голови угорської дипломатії Петера Сіярто до столиці України та пояснив, що озвучені для Києва пропозиції можуть допомогти зберегти закарпатську угорську мережу освіти та врегулювати суперечки щодо мови навчання. Набрання чинності українського закону про освіту та мову зобов’язує закарпатських угорців та представників інших національностей використовувати українську державну мову на шкоду їхній рідній мові, додав він та наголосив, що обидва закони принципово загрожують збереженню угорської нацменшини Закарпаття та прискорюють асиміляцію.

Василь Брензович назвав позитивним результатом переговорів Петера Сіярто в Києві те, що нарешті, після 7-річної перерви, у березні знову планується зустріч угорсько-українського міжурядового комітету, в рамках якого Україна та Угорщина можуть продовжити свій політичний, економічний, освітній та культурний діалог. Спільний форум може також надати можливість уладнати питання угорськомовної освіти на Закарпатті.

Голова ТУКЗ-КМКС Василь Брензович пояснив: «Якщо мова йде справді про те, що Київ прийняв вищезгадані закони, аби усі могли вивчити українську мову, оскільки нинішня система освіти не в змозі цього забезпечити, то я вважаю, що це має вирішуватися не шляхом покарання чи позбавлення прав, а через вдосконалення викладання української мови».

Саме для цього угорська влада запропонувала свою допомогу через міністра закордонних справ Петера Сіярто, зауважив лідер закарпатських угорців, підкресливши, що пропозиції угорської сторони були конструктивними. «Сподіваюся, що пропозиції Петера Сіярто не будуть проігноровані та допоможуть нам досягти результатів рано чи пізно, адже у такій формі ці закони є неприйнятними», – заявив Василь Брензович.

karpat.in.ua

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах