10139
14:25 11.022020

Загальні збори мешканців Жнятина: прибічники приєднання до Горондівської ОТГ зазнали поразки

Політика 9789

У селі Жнятино з ініціативи виконкому сільської ради та місцевих мешканців у неділю, 9 лютого, відбулися загальні збори. Ініціатори обурені тим, що невелика меншість намагається нав’язати свою волю більшості жителів, прагнучи, аби Жнятино стало частиною Горондівської ОТГ. І це незважаючи на те, що з 2017 року під час загальних зборів мешканців села вже двічі ухвалювалося рішення про приєднання до Мукачівської об’єднаної громади. Троє депутатів сільради намагаються через суд анулювати попередні рішення Жнятинської сільської ради про приєднання до Мукачівської ОТГ.

На загальні збори, котрі були оголошені на 14-ту годину, громадяни йшли масово, і місцевий будинок культури дуже швидко заповнився вщент. З півсотні мешканців стояли на вулиці, оскільки вже не вміщалися, а люди ще йшли та йшли, старі й молоді, спілкуючись між собою як угорською, так і українською. Тож голова села Янош Орос вирішив провести збори у дворі сільської ради, аби кожен присутній зміг долучитися до обговорення, тим паче, що цьому сприяла й сонячна погода.

До цього часу представники місцевої ради вже зібрали 400 підписів під реєстром присутніх. Від них я дізнався, що разом із головою Горонди прийшли й жителі села, котрі не зможуть узяти участь у голосуванні. На зборах з’явилися також дві телевізійні знімальні групи, депутат облради Міклош Товт та колишній заступник голови ОДА Віктор Мікулін. Жнятинський сільський голова Янош Орос у своїй промові, виголошеній українською, детально розповів присутнім про події, котрі передували ситуації, що склалася, а також про ті нечесні спроби, за допомогою яких незначна меншість намагалася вплинути на неї. Він наголосив, що не може цього допустити і боротиметься всіма можливими засобами, аби втілити в життя бажання жнятинців. Після виступу очільника сільради Наталія Матей, член виконкому, зачитала текст звернення, надісланого до відповідних органів у столицю.

Відтак слово присутньому на зборах голові Горонди вже не надали. Заявили, що запрошений він не як оратор, а для того, аби почув, що жнятинці думають про приєднання до Горондівської ОТГ. Обурений Іван Туряниця перед телекамерами став доводити, що законним шляхом Жнятино не може приєднатися до Мукачева та наскільки важливим було б його долучення до об’єднання сусідніх сіл Горонда та Страбічово.

Організатори зборів закликали трьох депутатів – прибічників та агітаторів за об’єднання з Горондівською ОТГ – пояснити, чому приєднання до Горонди краще, ніж до Мукачева.

Першим виступив Юрій Фазекаш, котрий наголосив, що представляє думку мешканців Жнятина. Проте присутні його освистали й не дозволили говорити далі: «Ти живеш у Горонді, лише прописаний у Жнятині. Ти нас зрадив», – гукали з натовпу.

Інший депутат – прибічник приєднання до Горонди Михайло Балог звинуватив голову Жнятина Яноша Ороса в тому, що він роз’єднав та натравив один проти одного мешканців села, котрі досі жили в мирі та взаєморозумінні. На його думку, заради збереження свого крісла він спершу підписав щось з депутатами Берегова (більшість котрих – угорці), однак що він мав на увазі конкретно, так і не з’ясувалося. А тепер, мовляв, хоче «здати» село мукачівцям. Тут ситуація загострилася, мешканці дедалі гучніше висловлювали своє невдоволення. Урешті-решт Михайло Балог так і не навів жодного аргументу стосовно того, чому він вважає приєднання Жнятина до Горонди кращим, ніж до Мукачева. Проте дехто перерахував переваги приєднання до міста.

Відтак Наталія Матей закликала присутніх розділитися: прибічникам приєднання до Мукачева стати на один бік, до Горонди – на інший. Так, згідно з правилами демократії, дебати були врегульовані: з натовпу з понад 400 чоловік приблизно 20 виявилися прихильниками об’єднання з Горондою. Один із місцевих мешканців звернув увагу на те, що навколо голови Горонди стоять не жнятинці, а жителі Горонди. А кілька сотень жнятинців – прибічників приєднання до Мукачева – опинилися з натовпом з іншого боку, разом українці, угорці, роми.

Горондівський сільський голова Іван Туряниця і тепер не міг змиритися з рішенням жнятинців, доводив свою правоту перед телекамерами.

Насамкінець присутній на зборах ексзаступник голови ОДА Віктор Мікулін зазначив, що, на його думку, жнятинці обрали кращу можливість. Раніше в перспективному плані не було ОТГ з центром у Горонді, котра навряд чи є спроможною, не має сучасної інфраструктури та жодних перспектив для розвитку. Незважаючи на це, вони отримали право на створення об’єднаної громади, проведено й вибори. Віктор Мікулін підкреслив: Жнятину буде краще, якщо не долучатиметься до необдуманих ініціатив Горонди.

Badó Zsolt/Kárpátalja

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах