10160
16:24 12.022020

Олівер Варгеї в Києві зустрівся із лідерами нацменшин

Політика 4177

Єврокомісар з питань сусідства і розширення Олівер Варгеї під час візиту до Києва зустрівся з лідерами національних меншин, зокрема з головою Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Василем Брензовичем, котрий після заходу розповів журналістам про його результати.

«Я вважаю цей візит дуже важливим. Велике значення має також те, що посаду комісара ЄС з питань політики сусідства і розширення посідає амбіційна людина угорської національності», – зазначив пан Брензович.

Раніше єврокомісар заявляв, що вважає важливим, аби Європейський Союз був активним у політиці розширення, а також щоб цей процес мав чіткі правила. Україна приймає комісара на найвищому рівні. Після зустрічі з представниками нацменшин він матиме розмову і з президентом Володимиром Зеленським.

Голова ТУКЗ-КМКС також повідомив, що єврокомісар цікавився ситуацією нацменшин в Україні. Лідери громад ознайомили його з цим питанням. Особливу увагу звернули на закони про освіту та мову, котрі обмежують права національних меншин. «Ми пояснили, що ці закони дискримінують нацменшини, порушують їхні конституційні права. Ухвалені закони потрібно переглянути», – наголосив Василь Брензович.

Політик додав, що, на його думку, Європейський Союз – це не лише економічне об’єднання, але й асоціація цінностей, отже, претенденти повинні дотримуватися цінностей щодо прав людини та нацменшин.

Під час зустрічі йшлося і про стратегії земельної реформи та децентралізації в Україні. Ми розповіли, що присутні представники трьох національних меншин (угорської, болгарської та румунської) мають спільні проблеми щодо децентралізації. Адже існує небезпека, що ті райони, де компактно та в більшості мешкають представники нацменшин, спробують розбити.

Також звернулися до комісара ЄС з проханням бути посередником вимог не розділяти зазначені райони. У випадку угорців це збереження Берегівського району, а також вирішення земельних питань.

Олівер Варгеї наприкінці зустрічі розповів, що звертатиме велику увагу на мовні та інші права нацменшин під час своєї роботи на посаді. Двері відчинені, зв’язок підтримуватиметься й надалі, таким чином відповідні органи будуть поінформовані про ситуацію нацменшин в Україні.

TV21 Ungvár/Kárpátaljahetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини