10175
16:25 13.022020

Питання подвійного громадянства обговорили в Ужгороді

Політика 5476

12 лютого в будівлі Закарпатської ОДА відбулося засідання круглого столу на тему подвійного (множинного) громадянства. Спікери та учасники заходу обговорювали реальний стан, виклики, реакцію держави та суспільства на питання подвійного громадянства.

Організаторами зустрічі виступили Національний інститут стратегічних досліджень спільно з Ужгородським національним університетом та Закарпатською ОДА. Участь у роботі круглого столу взяли представники дипломатичних місій країн-сусідів, народні депутати України, представники органів влади та місцевого самоврядування, науковці та експерти.

Сьогодні Конституція України забороняє подвійне громадянство, однак над цим питанням активно працюють вже кілька місяців. У жовтні 2019 року з’явилася інформація, що Міністерство закордонних справ України займається розробленням кількох варіантів відповідного проєкту закону. Так, 13 грудня 2019 року Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт про внесення змін до деяких законів України з питань громадянства, який дає українцям надію на законне володіння кількома паспортами. Наразі він перебуває на розгляді у профільному комітеті.

Питання подвійного громадянства завжди було та буде актуальним для жителів прикордонних регіонів, зокрема й Закарпаття. Саме тому метою круглого столу був передусім аналіз різнобічних аспектів подвійного громадянства, їх ризиків та викликів у світлі реалізації Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, об’єктивних розбіжностей та особливостей у моделях суверенного розвитку країн-членів ЄС та постреволюційної України, російсько-українського військово-політичного конфлікту навколо анексованого Криму та тимчасово окупованих районів Сходу України.

Модератором зустрічі виступила Світлана Мітряєва, директорка регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень. Експертка зауважила, що регіони, які знаходяться на кордонах України та ЄС відчувають на собі неврегульованість українського законодавства – воно потребує коригування. Вона також додала, що поширення отримала реальна практика набуття жителями прикордонних регіонів паспортів Румунії, Польщі та Угорщини.

Тетяна Черненко, завідувачка відділу гуманітарної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень зазначила, що питання подвійного громадянства може бути вирішене лише з переглядом норм та стандартів, що існували до сьогоднішнього часу.

«Звісно питання біпатризму (множинного громадянства) дуже неоднозначне, особливо на тлі російської агресії. Тому потрібно врахувати всі виклики та загрози, які воно може принести до України. Поряд з цим, є позитивний міжнародний досвід з вирішення питання подвійного громадянства», – додала пані Тетяна.

Під час роботи круглого столу до присутніх звернувся й перший заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто: «Однозначно, що і держава, і громадяни України зацікавлені у тому, щоб мати можливість отримати подвійне громадянство. На жаль, мільйони українців заробляють собі на життя та забезпечують родину працюючи за кордоном. Вважаю, що для України та її громадян доцільним було б дозволити подвійне громадянство. Щодо безпеки, то це питання складне, адже досвід з Кримом та Сходом України показує, що небезпека існує. Паралельно з цим ми бачимо прагнення України до Європи – це не можна не враховувати. Тому питання подвійного громадянства завжди залишиться важливим і актуальним та потребуватиме врегулювання».

Йосип Йосипович також навів певні статистичні дані: 86 країн світу дозволяють подвійне громадянство, громадяни ще 29 держав світу мають право отримання подвійного громадянства за певних умов. У 51 державі заборонено мати подвійне громадянство, серед них країни Африки та Азії, а також Україна, Словаччина і Білорусь.

Сподіваємось, що свіжі оцінки та рекомендації науково-експертної спільноти зможуть допомогти обрати напрямок законодавчого та нормативного регулювання питання подвійного громадянства.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Фото – Закарпатська обласна рада

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах