10394
17:17 31.032020

Звільнено міністра охорони здоров’я та міністра фінансів України

Політика 4877

29 березня, увечері, ряд народних депутатів та ЗМІ повідомили, що міністр охорони здоров’я Ілля Ємець і міністр фінансів Ігор Уманський подали у відставку.

Нагадаємо, 23 березня кілька народних депутатів вже анонсували, відставку голови Міністерства охорони здоров’я.

Однак вже наступного дня, 30 березня, прес-секретар Іллі Ємця Артем Дехтяренко несподівано повідомив, що міністр охорони здоров’я не писав заяву про відставку з посади. 

Попри це у той же день Верховна Рада звільнила очільника МОЗ Іллю Ємця із займаної посади За дане рішення проголосував 271 народний депутат.

Буквально наступним рішенням парламенту стало звільнення міністра фінансів Ігоря Уманського. За дану постанову проголосували 249 народних депутатів.

Одразу після цього Рада не змогла з першої спроби призначити Сергія Марченка новим міністром фінансів. Однак з другої «за» проголосували 256 народних депутатів. Останнього запропонував Кабінет міністрів України. Раніше Марченко обіймав посаду заступника міністра у період перебування на посаді міністра фінансів Олександра Данилюка.

Окрім того парламент за поданням уряду призначив новим міністром охорони здоров’я Максима Степанова. За це рішення проголосували 246 нардепів.

Після голосування міністри склали присягу членів уряду. У сесійній залі був присутній президент України Володимир Зеленський.

Водночас екс-міністр охорони здоров’я Ілья Ємець заявив, що заяву про відставку він не писав. Також він вважає, що його звільнення пов’язано з колишньою в. о. глави МОЗ Уляною Супрун. Таку думку він висловив у коментарі «hromadske». «Я думаю, підстави такі: що нашій команді, їй було представлено продовження реформування охорони здоров’я, вона не сподобалась нашим головним опонентам – це є колишня виконувачка обов’язків (міністра охорони здоров’я Уляна  – ред.) Супрун, яка за 3, по-моєму, роки продовжує, ну будемо так казати, знищує стаціонарний рівень допомоги», – сказав він. Ілля Ємець зазначив, що «як спеціаліст вважає» – надання допомоги стаціонарного рівня простим людям буде неможливим через реформи Супрун. В той же час він додав, що говорив про свою відставку з президентом Володимиром Зеленським, але подробиць не навів..

У свою чергу прем’єр-міністр України Денис Шмигаль так пояснив відставку урядовців: «Наш Кабінет Міністрів працює менше місяця, проте виклики, з якими ми зіткнулися, не відчував на собі жоден Уряд за останні роки. Під час режиму надзвичайної ситуації один день вважається за місяць. Ілля Ємець та Ігор Уманський професіонали, які здатні реалізовувати довгострокові реформи. Але наразі країна вимагає швидких дій. Саме тому було прийнято рішення подати до Верховної Ради постанови про звільнення міністра охорони здоров’я та міністра фінансів». –  написав голова уряду на своїй з сторінці в Telegram.

Довідка:

Максим Володимирович Степанов (нар. 18 серпня 1975, Сковородіно, Амурська область) – політик, колишній голова Одеської ОДА.

У 1998 році закінчив Донецький медуніверситет ім. Горького, у 2004 – Київський економічний університет за спеціальністю «Міжнародна економіка».

Працював на керівних посадах у НАК «Нафтогаз України» (1999 – 2001), ЗАТ «Промислово-фінансова компанія «Віче», у податковій адміністрації України (2003 -2004), голова ради директорів ТОВ «Республіканський правовий союз». У 2008 – 2010 – перший заступник голови Одеської обласної адміністрації Миколи Сердюка. Коли до влади прийшов Віктор Янукович, Степанов був звільнений разом з ним. Після цього був директором українського державного центру транспортного сервісу «Ліски». У 2011 – 2016 очолював ДП «Поліграфкомбінат «Україна», який виготовляє бланки офіційних документів (паспорти, трудові та медичні книжки, посвідчення, документи про освіту, ліцензії, страхові поліси, товарно-транспортні накладні, лікарняні листи та ін). Голова Одеської ОДА з 12 січня 2017 року. 

Сергій Михайлович Марченко (нар. 24 січня 1981, Макарів, Київська область). Кандидат економічних наук (2009). Заступник міністра фінансів України (2016 – 2018), заступник Глави Адміністрації Президента України (2018 – 2019). Вищу освіту здобув у Академії державної податкової служби України, в 2002 році отримав ступінь магістра управління державними фінансами.

У 2009 році захистив дисертацію на тему «Державні єврооблігаційні запозичення України на міжнародному ринку капіталу» та здобув ступінь кандидата економічних наук.

З 2002 року працював на різних посадах у Міністерстві фінансів України, Державній податковій адміністрації України, Секретаріаті Кабінету Міністрів України. З 2011 року працював у Координаційному центрі з упровадження реформ при Президентові України. Брав участь у розробці Бюджетного кодексу України, що був прийнятий у 2014 році. З 27 травня 2016 року по 26 липня 2018 року працював заступником Міністра фінансів України. З 31 серпня 2018 року по 19 травня 2019 року обіймав посаду заступника Глави Адміністрації Президента України Ігоря Райніна.

У 2019 році балотувався до Верховної Ради IX скликання під номером 7 у списку партії «Українська Стратегія Гройсмана», яка до парламенту не пройшла.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Ужгородські надзвичайники загасили пожежу в надвірній споруді
10:16
Ужгородський Водоканал повідомив, де в місті не буде води
09:44
В Ужгороді попрощалися із Сергієм Нестеренком
09:24
У Косоньському ліцеї провели традиційну посвяту випускників 
09:12
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Всі новини