10410
09:01 9.042020

Незважаючи на епідемію, передвиборчі провокації на Закарпатті вже розпочалися

Політика 55920

Коронавірус коронавірусом, а про місцеві вибори політики не забувають. Навіть епідемія не зупинила традиційну серію провокацій та чорного піару перед наближенням волевиявлення. Ось і в закарпатському медіа-просторі з’явилася чергова брудна публікація, спрямована проти ГО «ТУКЗ» (КМКС).

Так, нещодавно на сайті korrespondent.net у розділі блогів розмістили статтю (до речі, звідти вона вже видалена), котра миттєво була підхоплена деякими закарпатськими інтернет-виданнями, зокрема: ungvar.uz.ua та ін., а також активно поширювалась у соціальних мережах. 

Суть публікації полягає в тому, що начебто «останнім часом ряд регіональних видань Закарпаття та користувачі соціальних мереж пишуть про можливі зміни серед лідерів угорської нацменшини, чому передували різного роду фактори». Перш за все, зазначає автор, «вибори голови найвпливовішої угорської організації України «Товариство угорської культури Закарпаття», яку вже не перший рік очолює екснардеп Василь Брензович, були заплановані ще на початок квітня, але перенесені через карантинні заходи, введені у зв’язку з поширенням коронавірусу». Відтак начебто «офіційний Будапешт ще остаточно не визначився щодо єдиного кандидата на голову ТУКЗ – КМКС, але вже має до нього конкретні вимоги», – ідеться в публікації. Головними ж кандидатами на посаду голови ГО «ТУКЗ», яких нібито обговорюють у ЗМІ, пишуть автори статті, є чинний голова товариства Василь Брензович, перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто та лідер молодіжного крила ТУКЗ Іштван Добша.

А далі йдуть абсолютно безпідставні, взяти зі стелі, характеристики лідерів ГО «ТУКЗ» з акуратними негативними нотками, які абсолютно не відповідають дійсності. Зокрема Василю Брензовичу приписують ряд скандалів у ЗМІ та «фінансові махінації з коштами угорських благодійних фондів». Звідки така інформація, можна тільки здогадуватися. По-друге, пише автор, «усередині угорської меншини заговорили про відчутну втрату впливу останнього…» Що також схоже на туманну інформацію, взяту невідомо з якого джерела. Офіційні ж представники ГО «ТУКЗ» та лідери організації такі повідомлення спростовують. 

Поливши трохи брудом лідера ГО «ТУКЗ», автор згаданої публікації взявся за начебто конкурентів на посаду голови Товариства. Ними нібито є Йосип Борото, заступник голови ГО «ТУКЗ», перший заступник голови Закарпатської обласної ради, та лідер молодіжного крила організації Іштван Добша. Давши в цілому позитивну характеристику двом політикам, автор, утім, назвав останнього інтриганом. 

Як пояснили «Карпатському об’єктиву» в ГО «ТУКЗ», вибори голови організації дійсно мали відбутися нещодавно, але були перенесені через карантин. Однак у цьому, за їхніми словами, немає жодної проблеми, оскільки в Товаристві панують єдність та загальна підтримка нинішнього лідера ГО «ТУКЗ» Василя Брензовича. Ні Йосип Борто, ні Іштван Добша на сьогодні не виявляли бажання зайняти цю посаду й так само підтримують Василя Брензовича. Водночас ГО «ТУКЗ» не є «авторитарною» організацією, а Йосип Борто та Іштван Добша – відомі публічні політики, визнані лідери угорської громади. Отож нічого дивного немає в тому, що вони часто з’являються в публічній площині. 

Інформацію, висвітлену в згаданій публікації, представники ГО «ТУКЗ» вважають передвиборчою провокацією, спрямованою на те, аби полити брудом Товариство угорської культури Закарпаття перед місцевими виборами. А також внести розкол у ряди організації та показати в ЗМІ, ніби серед закарпатських угорців панує розбрат. Однак ніякого розбрату насправді немає. 

До речі, аби підкреслити цю тезу, автор публікації навмисно стверджує, нібито Демократична спілка угорців України та її лідер Ласло Зубанич конфліктують із Василем Брензовичем. Що також абсолютно не відповідає дійсності. Саме за останні роки ці дві найбільші організації угорської меншини Закарпаття зблизились, як ніколи, і навіть єдиним списком ішли на вибори в складі Партії угорців України. Інформацію про наявність між ними конфлікту спростовують і наші джерела  в обох організаціях. 

Варто зазначити, що це вже далеко не перша подібна провокація. Точно за цим же сценарієм у розділі блогів сайту korrespondent.net була опублікована інша не менш брудна стаття проти ГО «ТУКЗ». Про неї ми писали свого часу на сторінках газети «Карпатський об’єктив». У квітні 2015 року на сайті «Кореспондент» від імені людини, яка до цього не мала жодного стосунку, було опубліковано й поширено брудний наклепницький матеріал, спрямований проти організації угорців Закарпаття. Автори провокації не поцуралися взяти із соціальних мереж фото мешканки Берегова, котра, не розуміючи, що відбувається, першою підняла галас. Тоді матеріал, наробивши немало шуму, із сайту korrespondent.net раптом зник. Так само, як і сьогодні. Залишилися тільки численні передруки на сторінках інших сумнівних інтернет-видань. 

У громадській організації «ТУКЗ» вважають, що подібні речі робляться насамперед тому, що перед місцевими виборами в них гарні позиції. І це комусь, звичайно, дуже не подобається. Так, за 30 років свого існування ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» жодного разу не відходила від своїх принципів та програми, не перефарбовувалась, не брала участь у корупційних чи інших скандалах. Керівники та лідери організації не є олігархами. А голова Товариства угорської культури Закарпаття Василь Брензович має велику підтримку не лише серед угорців краю, а й серед українців.

 Як відомо, ГО «ТУКЗ» зробила і продовжує робити надзвичайно багато для покращення життя простих закарпатців. Широку діяльність організації добре знають у всій області. Адже за останні роки Товариство було надзвичайно активним. Ідеться про великі програми від угорських фондів: ремонт 39 амбулаторій на Закарпатті, близько сотні дитячих садків, школи, лікарні тощо. У багатьох місцях ці соціальні заклади вже були на межі закриття, бо перебували в жахливому стані. Крім того, треба згадати підтримку малого бізнесу в області через фонд ім. Еде Егана. За рахунок діяльності фонду відкрито тисячі підприємств на Закарпатті, з’явилися сотні гектарів насаджень, закуплено багато тракторів та іншої сільськогосподарської техніки. А завдяки цьому зросли й податкові надходження в місцеві бюджети.

Одними з перших представники ГО «ТУКЗ» надали допомогу і під час спалаху короновірусу. Благодійний фонд «КМКС» нещодавно розпочав збір коштів. А вже 27 березня Берегівський центр первинної медико-санітарної допомоги та Виноградівський лабораторний центр отримали набори засобів, необхідних при боротьбі з коронавірусом: медичні рукавички, маски, дезінфікувальні засоби та комплекти захисного одягу. Окрім того, днями 125 нужденних та самотніх людей похилого віку – жителів Чопа одержали продуктові кошики. Нагадаємо, Товариство угорської культури Закарпаття продовжує благодійну акцію зі збору коштів для придбання необхідного обладнання та засобів захисту для медичних закладів краю.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Двох мешканців Тячівщини засудили до 3 років за ґратами за ухилення від мобілізації
10:40
Ужгородські надзвичайники загасили пожежу в надвірній споруді
10:16
Ужгородський Водоканал повідомив, де в місті не буде води
09:44
В Ужгороді попрощалися із Сергієм Нестеренком
09:24
У Косоньському ліцеї провели традиційну посвяту випускників 
09:12
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Всі новини