10459
15:30 23.042020

Прем’єр-міністр України в Ужгороді представив нового голову Закарпатської ОДА

Політика 10656

Сьогодні, 23 квітня, на Закарпатті з робочим візитом перебуває очільник уряду України Денис Шмигаль. Так о 12.30 відбувся онлайн-брифінг, на якому глава уряду представив нового голову Закарпатської ОДА Олексія Петрова. Нагадаємо, згідно Указу Президента №151/2020 від 22.04.2020 р. О. Петрова призначено головою Закарпатської обласної державної адміністрації.

Журналісти мали змогу ставити запитання лише за допомогою он-лайн форми. Брифінг тривав близько 30 хвилин.

Представивши нового губернатора області, Денис Шмигаль відповів також на кілька запитань, котрі стосувалися не регіону, а карантину, економіки та ін. Зокрема, за його словами уряд вже сьогодні запровадив ряд соціальних проектів для підтримки пенсіонерів та безробітних. «Ми прискорили надання допомоги по безробіттю незалежно від того за якою статтею була звільнена людина» – сказав він. Також очільник уряду наголосив: «В Україні економіка працює». За його словами зупинені лише 6 галузей, що відносяться до сфери споживання. Це масові заходи, торгівля непродуктовими товарами, транспортні перевезення, ресторанний та готельний бізнес, та ін.. Це зроблено «для того, щоб розірвати ланцюжок заражень і епідемії. Вся критична інфраструктура, підприємства експортери та ін. сьогодні працюють» – повідомив Денис Шмигаль.

Далі на запитання щодо призначення нового голови Закарпатської ОДА відповідав перший заступник офісу президента Сергій Трофімов. Насамперед прозвучало запитання: які три першочергові завдання ставить керівництво перед новим очільником Закарпатської області. І чи є питання кадрових змін у цьому переліку?

На що він відповів: «завдань насправді багато, але якщо сформувати три ключові, то перше – це ефективний менеджмент у бюджетній частині. Я маю на увазі наповнення бюджету, ефективне використання бюджетних коштів, і цільове використання… Це обов’язкова якась частина на розвиток та інвестиції. І це антикорупційні дії у частині роботи з бюджетними коштами. Друге – це успішне завершення реформи децентралізації. За принципом спроможності… І третє завдання – це залучення інвестицій у розвиток регіону. Це мабуть ключові завдання. І звісно, що кадрові питання будуть як наслідок роботи в цих напрямках. Хто може, хто здужає – той залишається. Якщо ні, то міняють на іншу людину, котра може показати ефективну працю».

Також Сергія Трофімова запитали чи перевірили Олексія Петрова на предмет доброчесності, і чому вибір впав саме на нього? Яка логіка та зв’язок із його роботою у СБУ та призначенням на Закарпатті?

Відтак представник офісу президент відповів лише на першу частину запитання: «Перевірили. Нема ніяких питань до доброчесності. Скажу більше – є повага і довіра…. Логіка дуже проста. Тому, що це ефективна людина, і ефективна – в кризових умовах».

Наступні запитання були зверненні вже безпосередньо до нового голови Закарпатської ОДА Олексія Петрова. Зокрема, губернатора запитали чи є у нього план дій щодо регіону? Який пріоритетний напрямок? Наприклад був – туризм. Але зараз туристичний бізнес повністю зупинився.

Отож, за словами новопризначеного очільника області економіка не зупинилась… І ці всі озвучені питання «є у державній стратегії регіонального розвитку, є відповідний розділ щодо розвитку туризму, екотуризму, сільського туризму, оздоровчого туризму» – сказав він. «Це залучення грошей у реальний сектор економіки, які також підуть на розвиток нашого регіону. Тому для мене ці завдання будуть пріоритетними, я їх буду супроводжувати і сприяти щоб всі ці розділи, які є у державній стратегії регіонального розвитку, виконувались» – наголосив Олексій Петров.

Також губернатора запитали чи буде продовжено будівництво дороги Виноградів – Онок, оскільки там були питання до підрядника, і чи знайомий він з цією ситуацію. «На жаль, або на щастя знайомий» – відповів голова Закарпатської ОДА. «Він не зупинений. Наразі йде коригування проектно-кошторисної документації. Там виділено 28 мільйонів. Ці питання до підрядника про котрі йдеться, я буду до кінця тримати на контролі, як пріоритетне завдання, щоб ми до кінця виконали всі роботи, котрі були запроектовані» – запевнив він.

Окрім того, було озвучено запитання чи планує новий губернатор відвідати КПП Чоп, а зокрема і туалет, котрий уже став легендарним у ЗМІ через його жахливий стан і ремонт, якого він не може дочекатись роками?

«Я вже читав про цей туалет. Звичайно, не цураюсь. Треба зайти подивитись, що там плаває, звідки воно плаває, і хто у цьому винен… Знаю, що якісь роботи ведуться. Я проведу відповідний аналіз, і враховуючи таку проблематику, на якій ви наголошуєте візьму на контроль. Обіцяю ми доведемо це до кінця. Адже це наша візитівка щодо європейських країн під час перетину державного кордону» – відповів Олексій Петров.

На он-лайн брифінгу був присутній також головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, котрому адресували запитання на рахунок не додержання карантину у Мукачівській ОТГ. «Наскільки обов’язкові рекомендації щодо карантину? Наприклад на Закарпатті Мукачівська ОТГ дозволила працювати магазинам у місті власним рішенням. І всі магазини працюють. Інформація про відкриття є у вільному доступі. Чи може будь-яке місто на власний розсуд відкривати магазини, перукарні та інші заклади?».

Головний санітарний лікар мав дещо здивований вигляд, однак відповів: «законодавча база чітко говорить, що карантин є обов’язковим для виконання всіма. Якщо хтось послаблює умови карантину це робота для правоохоронних органів. Тому я звертаюсь до новопризначеного голови Закарпатської ОДА перевірити дані факти, і в разі якщо вони будуть виявлені, треба звертатись до правоохоронних органів, котрі повинні вживати заходів і відкривати кримінальні справи. Бо нехтуючи умовами карантину, ми досить довго будемо в цьому карантині. І від цього страждатиме здоров’я українців, і в тому числі економіка країни» – підкреслив Віктор Ляшко, обернувши погляд на нового голови Закарпатської ОДА Олексія Петрова. Той у свою чергу одразу взяв ручку і почав собі щось нотувати, а прем’єр-міністр України схвально закивав головою.

Нагадаємо 16 квітня на Закарпатті з робочим візитом перебував президент України Володимир Зеленський, котрий за інформацією деяких ЗМІ мав представити нового голову Закарпатської ОДА – Олексія Петрова. Однак цього не сталося, а глава держави лише відвідав військове містечко у Мукачеві та побував на військових навчаннях разом з керівництвом ЗСУ. Водночас Олексія Петрова – буквально через два дні після візиту Володимира Зеленського до Мукачева, звільнили з посади начальника Управління СБУ в Кіровоградській області. Відповідний указ Президента було опубліковано 18 квітня.

Варто також згадати, що пройшло чотири місяці відтоді як Володимир Зеленський звільнив Ігоря Бондаренка з посади голови Закарпатської ОДА. З того часу виконувачем обов’язків голови адміністрації був його заступник – Олексій Гетманенко.

До цього додамо, що зазвичай головою Закарпатської ОДА призначали вихідців із нашого регіону. За всі роки незалежності України виключенням був хіба Геннадій Москаль, котрий, утім, перед своїм призначенням мав величезний досвід роботи у краї, як начальник управління МВС, який добре знає область. Натомість нинішній губернатор Олексій Петров, який фактично є другим не закарпатцем на посаді губернатора регіону, наскільки відомо із офіційних джерел не має досвіду роботи на Закарпатті.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини