10554
17:59 20.052020

Заява Товариства угорської культури Закарпаття торкається важливих питань

Політика 9052

Заява ТУКЗ-КМКС, зроблена 19 травня, торкається кількох важливих питань: об’єднання смт Вилок та с. Велятино в ОТГ у рамках децентралізації, створення громади з центром у м. Берегово; перспективи відновлення військового містечка на території міста Берегово; коригування проєкту щодо будівництва об’їзної дороги навколо м. Берегово, а також планів будівництва нових пунктів пропуску в області та якомога швидше відкриття кордонів, закритих через епідемію.

«Раніше йшлося про добровільні об’єднання. Зараз вирішення питання адміністративної реформи передали уряду, що суперечить Конституції України, адже це має бути компетенцією Верховної Ради», – повідомив голова ТУКЗ-КМКС Василь Брензович в інтерв’ю телеканалу «TV21 Ungvár». Уряд у цьому питанні не підтримав рішення обласної ради та бажання місцевої громади, так, смт Вилок та с.Велятино планують приєднати до Хустської ОТГ. «Це обурливо, адже суперечить як бажанню місцевого населення, так і рішенню обласної ради. Тому я підтримую протест мешканців зазначених населених пунктів, ми вимагаємо встановити порядок та надати право Вилоку й Велятину спільно будувати майбутнє», – наголосив голова організації.

«За часів президентства Порошенка вирішили, що в Берегові відновлять військове містечко. Країна, котра прагне до членства в НАТО, на півдні та сході котрої – зони конфлікту, полки військових планують розташувати за 3 кілометри від кордонів країн – членів НАТО, в єдиному місті з відносно більшим угорським населенням, коли в Мукачеві та Виноградові простоюють порожні казарми. В цьому питанні частково прослідковується антиугорська лінія, частково ми вважаємо це безглуздим», – розповів голова Товариства угорської культури, пояснюючи протест, висловлений у заяві організації.

У заяві ТУКЗ-КМКС вітає перспективу будівництва об’їзної навколо м.Берегово, адже причетні підписали договір про коригування проєкту будівництва. Василь Брензович зазначив, що це свідчить, скільки позитиву можуть принести регіону та країні добрі угорсько-українські стосунки, адже Угорщина кілька років тому, під час візиту прем’єра Володимира Гройсмана, пообіцяла надати необхідний кредит для будівництва об’їзної дороги. «Угорщина готова надати кредит, для цього є й відповідні рішення уряду та парламенту України. Це 50-мільйонна інвестиція в Закарпаття, котра має дуже важливе логістичне значення, адже розвантажить рух усередині Берегова та зробить можливим перенаправити рух вантажівок в бік пункту пропуску “Берегшурань – Лужанка”», – каже політик.

«Упродовж тридцяти років не було прогресу у питанні пунктів пропуску. Під час свого нещодавнього візиту до Закарпаття Володимир Зеленський заявив, що будуть відкриті два нові прикордонні переходи, але не повідомив, де вони будуть. Пізніше голова ОДА уточнив, що в районі Дийда – Берегдароц буде продовження автомагістралі М3. Однак про міст через Тису не йшлося, хоча Зеленський, ймовірно, відвідав пункт пропуску, щоб побачити стан мосту, – зазначив В. Брензович. Він наголосив, наскільки було б важливим втілення цих проєктів, це прогрес в інтересах усіх.

«Сподіваємося, що ці заяви призведуть до відновлення українсько-угорських переговорів із цих питань та до можливого вирішення проблеми. Для цього є всі можливості, потрібна лише воля», – наголошує Василь Брензович.

Csuha Alexandra/Kárpátalja hetilap/TV21 Ungvár

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах