10737
21:12 25.062020

Глави МЗС України та Угорщини вперше за майже 7 років провели засідання міжурядової комісії

Політика 9011

Сьогодні, 25 червня, Україну з робочим візитом відвідав міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сіярто. Разом із міністром закордонних справ України вони взяли участь у четвертому засіданні спільної міжурядової українсько-угорської комісії, у котрій керівники МЗС України та Угорщини були співголовами.

 Це засідання було присвячено питанням економічного співробітництва і є одним з елементів для саміту двох країн на вищому рівні. Нагадаємо, попереднє засідання Спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва відбулося аж у грудні 2013 року.

До речі, глава МЗС Угорщини Петер Сіярто та угорська делегація стали першими з початку карантину іноземними гостями, які відвідали Київ із робочим візитом. «Радий зустріти мого угорського колегу Петера Сіярто у Києві. Ми відроджуємо українсько-угорську міжурядову комісію після майже 7 років паузи. Час розкрити справжній потенціал економічного співробітництва між Україною та Угорщиною», – написав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у своєму твітері.

Глави МЗС і урядові делегації України та Угорщини обговорили конкретні проєкти співпраці українських і угорських компаній, збільшення обсягів двосторонніх інвестицій, зміцнення позицій бізнесу на ринках обох країн. У засіданні також узяли участь представники міністерств і відомств двох держав, відповідальних за двосторонню торгівлю, інфраструктуру та транспорт, пункти пропуску на кордоні, енергетику, цифровізацію, сільське господарство і туризм.

Особливу увагу міністри виділили питанням розбудови прикордонної інфраструктури, зокрема, модернізації пункту Чоп-Загонь, та побудові нового пункту Дийда-Берегдароц, повідомляє сайт МЗС України. Міністри також погодилися із необхідністю якнайшвидше провести засідання українсько-угорської комісії з прикордонного співробітництва.

Під час брифінгу за підсумками зустрічі міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто повідомив, що на кордоні України та Угорщини з понеділка, 29 червня, почнуть працювати усі 5 пунктів пропуску, тоді як зараз функціонує лише один, пише «Європейська правда». Громадяни України можуть в’їхати на територію Угорщини з транзитною метою, або ж максимум на 24 години на 30 кілометрів углиб території країни. З 29 червня цей режим залишиться чинним, з єдиною відмінністю у тому, що працювати буде не один, а всі 5 пунктів пропуску, зазначив Петер Сіярто.

Нагадаємо, днями ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» (ТУКЗ – КМКС) звернулося з листом до керівника МЗС Угорщини Петера Сіярто через ситуацію на кордонах. «Просимо пана міністра закордонних справ використати всі засоби та посприяти покращенню ситуації з перетином кордону», – йдеться у документі.

На спільній із Петером Сіярто пресконференції за результатами засідання міжурядової українсько-угорської комісії керівник МЗС України Дмитро Кулеба заявив: «Під час коронавірусної кризи треба рятувати і людей, і економіки. Відновивши сьогодні роботу комісії, ми розблоковуємо цілу низку спільних економічних і транспортних проєктів, модернізацію прикордонної та транскордонної інфраструктури, даємо новий імпульс співпраці в аграрній сфері, енергетиці, охороні навколишнього середовища».

За його словами, для зустрічі Президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана у липні потрібні ще два елементи: засідання спільної комісії з питань національних меншин та спільної робочої групи з питань освіти, які мають напрацювати можливі рішення, пише УНІАН.

«Наша сьогоднішня зустріч – це один з елементів підготовки до саміту на найвищому рівні – зустрічі президента Зеленського та прем’єр-міністра Орбана. І ми виходимо з того, що підписаний сьогодні протокол (за результатами засідання комісії – ред.) – це одна з таких підвалин, один із таких елементів підготовки до підписання меморандуму між Угорщиною та Україною під час саміту, який охопить увесь спектр питань нашого двостороннього співробітництва», – підкреслив Дмитро Кулеба.

«Перший (елемент – ред.) – це зустріч комісії з питань національних меншин. Сьогодні ми домовились, що ця комісія зустрінеться на рівні співголів найближчим часом, і я гарантував, дав слово Петеру (Сіярто – ред.), що ми цю зустріч проведемо і наші співголови зроблять дуже ретельний огляд ситуації із захистом прав осіб, які належать до національних меншин, і підготують можливі рішення для нашого руху вперед й усунення непорозуміння», – зауважив голова МЗС України. За словами Дмитра Кулеби, з угорською стороною були узгоджені подальші кроки щодо засідання робочої групи з питань освіти. «Ця структура має провести зустріч до візиту прем’єр-міністра Орбана до України», – пояснив він.

У свою чергу міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що його країна зніме вето на проведення засідань, коли будуть вирішені питання освіти угорської меншини на Закарпатті. «Засідання комісії Україна – НАТО ми зараз блокуємо. Ми відверто сказали, що як тільки будуть вирішені питання, пов’язані з освітою, правами угорської меншини в освіті, ми це вето знімемо і забезпечимо, щоби засідання комісії Україна – НАТО на рівні міністрів могли проходити. Я дуже сподіваюся, що це так і буде», – заявив глава МЗС Угорщини.

Окремо Петер Сіярто заявив: Угорщина не погоджується із заявами про те, що вона робить щось проти України. «Я хочу підкреслити, що Угорщина зацікавлена в добросусідських відносинах. Ми зацікавлені у тому, щоб наші дискусійні питання, пов’язані з використанням мови в освіті, ми вирішили якомога швидше, і це стосується також того, що ми хочемо продовжувати співробітництво у галузі економіки, торгівлі», – наголосив він.

Нагадаємо, 29 травня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснив візит до Будапешта і зустрівся з міністром зовнішньої економіки й закордонних справ Угорщини Петером Сіярто. Очільник МЗС України передав своєму колезі запрошення від Президента України Володимира Зеленського прем’єр-міністру Угорщини Віктору Орбану відвідати Україну. За підсумками зустрічі він заявив, що спільно з Петером Сіярто вони рекомендуватимуть Володимиру Зеленському та Віктору Орбану провести зустріч у Києві в липні. За словами Дмитра Кулеби, Україна пропонує Угорщині підписати Меморандум, де має бути зафіксовано, що угорці на Закарпатті є історичним і культурним надбанням, а не проблемою. Своєю чергою, Петер Сіярто сказав, що у червні три спільні комісії мають узгодити кроки, які вирішать суперечливі питання у відносинах двох країн.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Двох мешканців Тячівщини засудили до 3 років за ґратами за ухилення від мобілізації
10:40
Ужгородські надзвичайники загасили пожежу в надвірній споруді
10:16
Ужгородський Водоканал повідомив, де в місті не буде води
09:44
В Ужгороді попрощалися із Сергієм Нестеренком
09:24
У Косоньському ліцеї провели традиційну посвяту випускників 
09:12
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Всі новини