10893
16:11 6.082020

Мін’юст зареєстрував Статут Мукачівської міської ОТГ

Політика 8808

Міністерство юстиції України зареєструвало Статут Мукачівської міської об’єднаної територіальної громади, який був ухвалений на 76 сесії Мукачівської міської ради. Таким чином, робота яка була розпочата в жовтні 2019 року дійшла свого завершення.

Попередній Статут міської громади було ухвалено в далекому 1998 році. На той час він був одним з прогресивних документів в Україні. Однак законодавство за роки зазнало суттєвих змін, де в першу чергу, змінювались стандарти якості взаємодії міста та його мешканців.

Тож, йдучи в ногу з часом, міській владі доводилось на практиці впроваджувати інструменти взаємодії, які попереднім Статутом не були передбачувані. До прикладу, консультації з громадськістю в різних формах, чи процедури підзвітності, прозорості та відкритості роботи міської ради (в останньому, місто посіло 13 місце серед 100 інших відповідно до рейтингу прозорості Transparency International Ukraine).

Відтак, щоб актуалізувати головний документ громади, а також зробити його прийнятним в умовах децентралізації та приєднання сільських територіальних громад, за ініціативи міського голови та сприяння проєкту Ради Європи «Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні» була створена робоча група з оновлення Статуту Мукачівської міської об’єднаної територіальної громади.

За підсумком, оновлений документ внормував чіткі, зрозумілі, а головне реальні процедури проведення загальних зборів та громадських слухань, подання місцевої ініціативи на розгляд міської ради, проведення публічних консультацій та громадської експертизи діяльності виконавчих органів ради, звітування міського голови, депутатів та старост територіальної громади та інше. Діючий Статут та додатки до нього повністю відповідають кращим стандартам демократичного врядування та сучасним практикам організації інструментів місцевої демократії в країні.

«Сьогодні це один з кращих Статутів країни, який відповідає всім європейським стандартам відкритості, прозорості та підзвітності. Це показник того що влада міста може робити кроки направлені на демократизацію міста, і готова до співпраці з громадським сектором в цьому питанні» – зазначив експерт з питань місцевої демократії Офісу Ради Європи в Україні Максим Лукінюк.

«Мукачево першим серед міст обласного значення Закарпаття, розпочало створювати об’єднану територіальну громаду. Відтак, приєднавши до себе сільські громади, було критично ухвалити документ, який би дозволив громадам сільських територій бути задіяними в прийнятті рішень місцевого значення. Показово, що міська влада була ініціаторам та виконавцем цього завдання, що свідчить про усвідомлення нею потреби жити з єдиними правилами, не залежно від того міська чи сільська реєстрація члена громади. Зрештою, це і готовність створювати єдиний простір з однаковою якістю послуг. Тож, повага за зроблену роботу керівництву міста, юристам міськради та депутатському корпусу» каже експерт з місцевого самоврядування та член робочої групи Володимир Феськов.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини