10978
13:01 31.082020

Відкритий лист Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства т.в.о. міністра освіти

Політика 6303

Т.в.о. міністра освіти і науки України

п. Шкарлету С.М.

Шановний Сергію Миколайовичу!

Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство (ЗУПТ) та керівники закладів загальної середньої освіти з угорською мовою навчання вважають дискримінаційним розподіл годин на вивчення мови і літератури згідно з державним стандартом базової початкової освіти, затвердженим Постановою КМУ №87 21 лютого 2018 року. Відповідно до вказаного стандарту, кількість годин на вивчення української мови і літератури для 3–4-х класів становить 6 годин на тиждень, а на вивчення мови і літератури відповідного корінного народу або національної меншини, тобто в нашому випадку угорської мови і літератури, та іноземної мови відведено 5 годин на тиждень. Це унеможливлює вивчення на належному рівні в цих закладах державної мови і літератури, а також рідної мови, літератури та іноземної мови відповідно до стандартів. Важливо зазначити, що Типова освітня програма для 3–4-х класів, затверджена наказом Міністерства освіти України №1273 від 08.10.2019 року, не врегульовує розподіл годин у закладах освіти з мовою навчання корінних народів та національних меншин.

ЗУПТ просить переглянути розподіл годин на вивчення мови та літератури й дати можливість школам з угорською мовою навчання самостійно визначати розподіл кількості годин на вивчення мови та літератури, з дотриманням загальних принципів розподілу годин для відповідних навчальних дисциплін (наприклад, 5 годин для вивчення української мови та літератури (див. Типовий навчальний план для 3–4-х класів початкової школи з навчанням українською мовою варіанту освітньої програми за Шиян Р.Б.), 5 годин для угорської мови і літератури та 2 години для іноземної мови з використанням годин варіативної складової).

Крім того, звертаємо увагу на те, що 6 годин на вивчення української мови та літератури відносно загальної кількості годин у 3-му класі перевищує 20%, тобто відсоткову пропорцію, передбачену законодавством.

Сподіваємося на Ваше розуміння і плідну співпрацю.

З повагою,

Ілдика Орос, голова ЗУПТ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах