12
10:47 9.032016

Чопські лікарі відвоювали власну зарплату

Політика 2240

1Минулого тижня область відзначилася декількома страйками одразу. Рахівчани протестували проти вирубки та вивезення лісу, мукачівці – у зв’язку із невчасним отриманням зарплатні… З виплатою коштів у 2016 році проблеми були й у Чопі.

Невелике закарпатське містечко з населення близько 8,5 тисячі обслуговує місцева клініка. Але з початку року працівники не отримують заробітної плати. Звісно, терпець урвався, і люди вдалися до крайнього заходу в сподіванні, що їхній голос буде почутий і вони отримають свої зароблені працею кошти.

Страйк

2 березня працівники ДЗ «Вузлова лікарня станції Чоп», узявши в руки транспаранти з гаслами про виплату зарплат, зібралися перед мерією Чопа. У письмовій вимозі до Валерія Самардака, очільника міста, потерпіла сторона зазначила два пункти. Перший із них – скликання позачергової сесії міської ради Чопа в триденний строк й виконання розпорядження КМУ «Про державний бюджет на 2016 рік», де, згідно з додатком № 6 до цього закону та пояснювальною запискою до міського бюджету на поточний рік, вказано, що ДЗ «Вузлова лікарня міста Чоп» буде фінансуватися за рахунок міського бюджету з 1 січня 2016 року. Другим пунктом зазначено забезпечення заробітною платою працівників вищезгаданого закладу.

Тож 4 березня скликали позачергову сесію міської ради для роз’яснення проблеми та обрання шляхів її вирішення. На зібранні були присутні 21 депутат, представники робочого колективу, мешканці міста. Серед запрошених гостей у розгляді цього питання взяли участь Ярослав Афтанас, голова Ужгородської територіальної профспілкової організації державного територіально-галузевого об’єднання «Львівська залізниця», Петро Лазар, директор департаменту фінансів Закарпатської ОДА, та Володимир Маркович, директор Департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА.

На самому початку сесії, ніби відчуваючи бурю, міський голова закликав до терпіння, спокою та виважених конструктивних дій. Напередодні, 3 березня, було проведено засідання комісії в присутності представників вузлової лікарні, де на розгляд представили три проекти. Тож на позачерговій 6-й сесії 7-го скликання депутати голосували за порядок денний, який прийняли за основу одноголосно, пропозицій не надійшло, тому за нього проголосували в цілому також одноголосно.

Оскар Балог, заступник міського голови, проінформував: «Міська рада підготувала всі необхідні документи, щоб узяти на баланс міста ДЗ «Вузлова лікарня м. Чоп», і вона ще в січні була включена до мережі бюджетних закладів міста. Але у зв’язку з тим, що передача майна об’єктів не відбулася, будівлі досі знаходяться в статутному фонді Пат «Укрзалізниця», незважаючи на те, що у 2015 році було розпорядження Кабміну про передачу майна.

Для успіху потрібна командна робота

Після засідання комісії на позачерговій сесії 4 березня постановили скасувати попереднє рішення від 13 січня 2016 року. Але врешті питання повністю зняли з обговорення. Відтак виступила Галина Цар, депутат міської ради, яка наголосила на неможливості скасування прийнятого в січні рішення. Вона також довела до відома присутніх: «Я подала заяву до відділення поліції Ужгородського району, згідно з якою розпочато розслідування в кримінальному провадженні за ст. 175 ч. 1 ККУ. Слідство має з’ясувати законність дій тих чи інших дій посадових осіб як міської ради, так і ПАТ «Укрзалізниця». Після такого виступу складається враження, що цей депутат працює окремо від команди, виправляючи свої помилки. Адже саме попередня влада мала докласти всіх зусиль, щоб ця ситуація з прийомом-передачею об’єктів не виникла.

Ярослав Афтанас, узявши слово, говорив довго, часто відхилявся від суті й серед іншого сказав: «Держава передала право виплати заробітної плати через субвенції на місцевий рівень. Чопська лікарня приєднана до бюджету Ужгородського району. Але в бюджеті міста є гроші, тому вони мають виплатити зарплату». Однак на сьогодні вузлова лікарня тільки орендує приміщення в ПАТ «Укрзалізниця». Тому місто не прийняло на баланс цілісний майновий комплекс, що й спричинило проблему.

Ситуація в залі засідань ставала дедалі складнішою, заплутанішою та напруженішою. Після гучних сварок протягом години питання анітрохи не наблизилося до позитивного рішення. Перед присутніми виступив Володимир Маркович, який запропонував утворити Чопську міську лікарню, затвердити статут, призначити головного лікаря і т. д. Він також говорив багато, і суть сказаного було важко відстежувати. Загалом промови, які звучали, викликали серед присутніх лікарів та пенсіонерів бурхливі суперечки й нерозуміння змісту.

Свої пояснення щодо гострого питання озвучив Петро Лазар: «З 2015-го фінансування передано у вигляді медичної субвенції до місцевих бюджетів, на територіях яких знаходяться ці заклади. Минулого року Чопська лікарня фінансувалася з районного бюджету. Після включення закладу до мережі потрібно було створити міську лікарню, затвердити статут, кошторис і здійснювати функціонування». Петро Лазар також навів приклад листа, підписаний міністрами охорони здоров’я та інфраструктури України, де зазначено повний механізм передачі майна і функціонування закладу.

Звершилося

Урешті, після тригодинних важких дебатів, було прийнято рішення повернутися до знятого на початку сесії питання та внести поправку «Забезпечити фінансування закладу «Вузлова лікарня м. Чоп» згідно з рішенням про бюджет міста», а також звернутися до КМУ, Міністерства інфраструктури України й ПАТ «Укрзалізниця» з проханням якнайшвидше вирішити питання передачі з державної в комунальну власність територіальної громади м. Чопа цілісного майнового комплексу Державного закладу «Вузлова лікарня станції Чоп» та всього іншого майна, що використовується для надання медичних послуг.

Тож незабаром усе буде виконано відповідно до букви закону, а медики отримають свою довгоочікувану, вистраждану зарплатню.

Марія КЕСЛЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах