11021
13:30 8.092020

Очільником осередку ТУКЗ-КМКС Виноградівського району залишається Йосип Борто

Політика 4454

Загальні збори осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Виноградівського району, під час яких обрали новий керівний склад, відбулися 5 вересня в офісі місцевого Товариства з дотриманням протиепідемічних правил. Головою Виноградівського осередку ТУКЗ-КМКС на наступний термін присутні делегати одноголосно обрали Йосипа Борто.

Під час засідання очільник місцевого осередку, перший заступник голови Закарпатської обласної ради, заступник голови ТУКЗ-КМКС Йосип Борто наголосив: «Найважливішим результатом роботи за минулі роки є збереження миру та стабільності в області, якоюсь мірою вдалося зупинити процес еміграції, зберегти систему освіти та мовні права. Маємо продовжувати нашу діяльність у цьому напрямі, боротися за права національних меншин та захищати інтереси закарпатських угорців, а це можливо лише в тому разі, якщо наші представники присутні там, де приймаються рішення», – підкреслив пан Борто. За його словами, протягом минулих років робота представників закарпатських угорців в обласній раді була успішною. Йосип Борто також наголосив на важливості місцевих виборів для закарпатських угорців та успіху їхніх кандидатів. «У ході реформи децентралізації вдалося добитися, щоб під час створення ОТГ були враховані інтереси закарпатських угорців та їхніх громад. Коли формувалися нові райони, ми змогли домоглися, аби Виноградівський район не об’єднали з Хустом, Берегівський – з Мукачевом, а також щоб був створений Берегівський район», – зазначив пан Борто.

Під час заходу він також відзвітував про результати роботи Виноградівського районного осередку ТУКЗ-КМКС, зокрема проведені культурні заходи. За його словами, понад 30 років Товариство працювало на благо громади, у тому числі під час пандемії, коли ініціювало благодійний збір на підтримку медичних закладів, а згодом і садочків. Пан Борто також подякував делегатам за роботу.

«Подальшому існуванню закарпатських угорців загрожують три речі: еміграція, асиміляція та компроміс. З одного боку, здається, що угорці Закарпаття прагнуть єдності, але вона все ж неможлива, однак не ми виступаємо проти», – каже Йосип Борто.

Голова ТУКЗ-КМКС Василь Брензович, у свою чергу, наголосив, що адміністративна реформа залишає низку питань відкритими, зокрема незрозуміло, за що саме ми будемо голосувати на виборах, оскільки до Конституції не внесено відповідних змін, не визначені поняття ОТГ, їхня компетенція та завдання райрад.

На думку політика, вибори будуть досить хаотичними. «Завдання КМКС – узяти участь у виборах, бо Товариство представляє інтереси закарпатських угорців уже понад 30 років. Ставка – дуже висока. Адже досі закарпатським угорцям ще не доводилося простояти такій небезпеці та діяти в умовах настільки сильного «зустрічного вітру», – зауважив Василь Брензович.

«На жаль, відносини між двома країнами не покращуються, а це створює додаткові труднощі», – відзначив голова ТУКЗ-КМКС.

Василь Брензович також звернув увагу присутніх на те, що потрібно зробити все можливе, аби за результатами виборів представництво закарпатських угорців на місцях було забезпечене належним чином.

Щодо двох угорських партій, він зазначив: «Здається, дві організації не можуть співпрацювати, але КМКС і надалі захищатиме інтереси закарпатських угорців, і партія все ще готова йти на компроміс».

За словами політика, протягом останніх років було досягнуто значних успіхів у роботі, наприклад, у розвитку підприємництва. Крім того, кількість установ, які відремонтували за підтримки угорського уряду, наближається до 200. «Ремонт ще 64 шкіл розпочнеться наступного року, і запорукою продовження цих програм є успішний результат на місцевих виборах, тож до боротьби», – підкреслив Василь Брензович.

Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Медики Закарпатської обласної клінічної лікарні імені Андрія Новака разом із американськими колегами консультуватимуть воїнів
13:22
Всі новини