11066
16:02 15.092020

Рада скасувала довідки про несудимість для кандидатів на місцевих виборах

Політика 6009

За документ проголосували 325 нардепів.

Верховна рада України скасувала довідки про несудимість для кандидатів на місцевих виборах. Парламентарії схвалили законопроект №3995. У пояснювальній записці вказано, що, згідно з наказом Міністерства внутрішніх справ України № 1256 від 29.11.2016, таку довідку надають протягом 30 календарних днів з дня надходження запиту.

“Зазначений строк може суттєво перешкодити кандидатам у депутати на місцевих виборах бути зареєстрованими для участі в місцевих виборах, що, у свою чергу, є обмеженням реалізації пасивного виборчого права”, – підкреслюється у ній.

При цьому довідка про наявність чи відсутність судимості вимагається не від усіх кандидатів на місцевих виборах. Відповідно до чинного законодавства, вказану довідку не потрібно надавати:

кандидатам у депутати сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч осіб) ;

кандидатам на посаду сільського, селищного, міського голови.

У зв’язку з цим закон вилучає норму Виборчого кодексу України, що вимагає надання довідки про наявність чи відсутність судимості для деяких кандидатів на місцевих виборах. Кандидат має зазначити свою несудимість в автобіографії, без надання довідки.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах