11091
08:33 22.092020

Арпад Пушкар: «Сюртівська ОТГ буде економічно спроможна»

Політика 11721

Вочевидь, не випадково сюртівський сільський голова обіймає посаду безперервно з 1994 року. Місцеві жителі багато в чому завдячують хорошому керівнику: скрізь є громадське освітлення, усі бічні вулиці заасфальтовані, заклади відремонтовані, а після смерчу, який пронісся селом у серпні минулого року, була оновлена й будівля місцевої середньої школи, де побудували їдальню, а до кінця року відремонтують вбиральню. Сільський голова, коли з’явилася можливість, вирішив також питання приватизації нерухомості місцевих жителів за низьку ціну. У зв’язку з децентралізацією та створенням ОТГ за підтримки КМКС голова села, завжди готовий до дій, вирішив балотуватися на посаду очільника громади, прийняти справжній виклик – керувати розвитком ОТГ, до якої входять 11 населених пунктів.

– 7 сільрад, 11 населених пунктів створили Сюртівську об’єднану територіальну громаду в Ужгородському районі, приблизно 70% мешканців якої є етнічними угорцями. Це важливий результат для місцевих жителів?

– Створення Сюртівської ОТГ – справжнє диво. Адже бачимо, наскільки ворожим наразі є ставлення українців до закарпатських угорців. Навіть ті, хто, на нашу думку, симпатизував нам, відвернулися від нас, ніби ми готуємося виступити з чимось поганим проти них. Насправді в нас одна мета – зберегти ту невелику кількість угорців, яка залишилася в області. Ми намагаємося вселити в людей трохи довіри, аби вони не залишали батьківщину своїх предків. Той факт, що нам вдалося створити тут ОТГ з більшістю угорців, жодним чином не обмежує українську більшість, але допомагає нам, угорцям, зберігати й плекати власну мову, культуру та ідентичність. Важливим результатом для всіх, хто тут мешкає, є те, що відтепер села, які належали до Сюртівської, Великогеївської, Галоцької, Паладь-Комарівецької, Тийгласької, Часлівецької та Ратівської сільрад, утворюють спільне самоврядування, до нас приєднаються також Малі Селменці, Палло, Батфа, Малі Геївці та Руські Геївці.

– Ви вирішили організувати цю нову адміністративну одиницю, зробити з неї територію, яка буде процвітати й розвиватися, маючи 26-річний досвід роботи на посаді голови сільради. За підтримки КМКС подали заявку на посаду старости громади…

– Так, це виклик для мене. Досі я фокусував увагу на селі Сюрте, але вже певний час намагаюся дивитися на речі більш широко та спланувати можливості розвитку цієї ОТГ. Я окреслив конкретні плани. Можу сказати, що половина моєї команди вже створена, я шукав і продовжую шукати партнерів та союзників у кожному селі для реалізації ідей, що входять до плану. Команда не буде, не може бути такою великою, як у Баранинській ОТГ, тому що це дуже багата громада. Протягом наступних двох років плануємо розбудувати дієву систему. Як кандидат від КМКС я розраховую на очільників та членів місцевих осередків Товариства угорської культури Закарпаття в кожному селі. Голови осередків також повинні долучатися до ради ОТГ, за винятком тих, хто буде представником у радах вищих рівнів, районній чи обласній, але вони мають знайти відповідну особу, яка замінить їх у раді громади.

– Сюртівська ОТГ буде спроможна? Зможе утримувати установи та заклади?

– Ми вже готуємо бюджет на 2021 рік. У нашій ОТГ є дві загальноосвітні школи, три дев’ятирічки, дві початкові школи та шість дитячих садків. Їх утримання разом із бібліотеками, будинками культури та закладами охорони здоров’я, за нашими розрахунками, коштуватиме близько 36 мільйонів гривень на рік. Побачивши доходи до цього часу, у світлі очікуваних державних субсидій я можу сказати, що ми зароблятимемо на життя. Крім того, надалі до нас надходитиме багато місцевих податків, які наразі безпосередньо йдуть до державного бюджету. Сюртівська ОТГ буде економічно спроможна, можу запевнити всіх у цьому.

– Можете розказати про деякі конкретні плани?

– У першу чергу приведемо до ладу дороги в усіх селах нашої ОТГ та освітлення вулиць, продовжуючи програму, яку вже розпочали в Сюрте. Я хотів би завершити цю справу до кінця 2021 року. Водночас утримання існуючих установ також буде великим завданням, не говорячи вже про їхні реконструкцію та оновлення. У Паладь Комарівцях і Геївцях є потреба в побудові будинку панахиди, схожого на сюртівський, із системою охолодження. Я хотів би реалізувати це поступово в усіх селах, консультуючись із місцевими жителями. Рада представників, створена після виборів, вирішує, де що буде збудовано спершу.

– Як щодо доріг між населеними пунктами?

– На території є дороги місцевого, районного, обласного та державного значення. Щодо доріг обласного значення з’ясуємо, котрі перейдуть на місцеве утримання, їх будемо ремонтувати відповідно до програми, ухваленої радою ОТГ. Які саме це будуть шляхи, наразі не можу сказати. Найбільше, що маємо змогу зробити стосовно доріг, які не є в нашому підпорядкуванні, – лобіювати їхній ремонт, як це робилося досі. На нашому останньому засіданні були присутні і представники водного господарства, від яких я дізнався, що канави та канали на території ОТГ також переходять на утримання громади. Тож ми повинні оформити все це на папері.

У той же час нам потрібно звести до мінімуму кількість випадків, коли комусь доводиться добиратися з іншого села до Сюрте для вирішення якогось адміністративного питання. Щоб не доводилося літній жінці з Палло їхати сюди за довідкою, що вона має 25 соток землі. Це було б нерозумно в сучасному світі. У кожному селі буде староста, до якого жителі зможуть звертатися з адміністративними та іншими питаннями, пов’язаними із самоврядуванням.

– 11 вересня Ужгородська районна рада схвалила перелік опорних шкіл. Сюртівська ЗОШ також стане опорною.

– Так, був оголошений відповідний тендер, у якому взяла участь і наша середня школа. Ми отримали позитивні відгуки відповідної комісії, за це проголосувала районна рада. Представники Холмківської ОТГ вже організували акцію протесту з цього приводу. Вони прагнуть, аби дев’ятирічка села Галоч стала філією середньої школи села Шішлівці, інакше не вистачатиме  дітей. Згідно з новим Законом про місцеве самоврядування, ОТГ, зокрема, повинна вирішувати питання фінансування освіти. У зв’язку з цим наша позиція така: якщо Сюртівська середня школа опорна, її філіями можуть стати дев’ятирічка села Паладь Комарівці та початкова школа села Галоч. У нашій ОТГ ми передбачаємо створення ще однієї опорної школи – у Малих Геївцях або Великих Геївцях, вони ще не подали заявку. Урешті-решт доведеться їм вирішувати, котра стане опорною. До них приєднаються як філії школи в Ратівцях та Часлівцях. Щоправда, маємо час вирішити це до 2023 року.

– КМКС не задоволена визначеними виборчими округами в Сюртівській ОТГ. Що з ними не так?

– Місцева територіальна виборча комісія визначила округи для голосування дуже непродумано. Тому КМКС як партія, яка бере участь у виборах, оскаржила це рішення в суді. Були допущені помилки, що ігнорують географічні аспекти. Наприклад, село Батфа, яке належить до Галоцької сільської ради, приєднали до округу Паладь Комарівців. Відповідно, щоб узяти участь у голосуванні, мешканці Батфи повинні через Галоч їхати аж у Паладь Комарівці. Село Сюрте розділено на два округи, таким чином вулиці Ракоці та Петефі – це один округ, а бічні – уже інший. Цеглівку як самостійну сільраду приєднали до села Руські Геївці, котре належить до Великогеївської сільської ради.

Абсурдна ситуація склалася. Закон передбачає, що кількість місць у раді повинна бути розділена на три, відповідно, має бути сформовано кількість округів. У нашому випадку це 7,3. Маємо рівно 7 сільських рад, кількість можна легко вирахувати. А кількість населення визначає кількість мандатів у населеному пункті, в ОТГ проживає 6800 виборців, тож, відповідно до закону, у раді будуть 22 представники. 6800 : 22 = 311, це проста математика, яка перевершила можливості членів комітету. Тобто Сюрте матиме чотири мандати, Цеглівка – два, усі Геївці – чотири, Часлівці – два, Ратівці – чотири, Паладь Комарівці та Малі Селменці – три, Батфа, Галоч та Палло – три, разом – 22. На мою думку, це було б нормальним, юридично виправданим розрахунком, прийнятним для всіх. Але комітет усе наплутав, створив 8 змішаних округів, і якщо вони залишаться такими, думаю, рахуватимуть голоси до 1 січня.

– Насамкінець, що скажете своїм виборцям?

– Я прошу їх добре подумати та виділити ту неділю на вирішення суспільних справ. У виборчому бюлетені завжди багато імен, але за ними криється менше справ. Завжди легше говорити про щось, нападати на когось, критикувати роботу іншої людини, ніж робити. Очікується, що проблеми виникнуть і через епідемію коронавірусу: маска, дотримання дистанції, черги тощо. Ті, хто перебуває за кордоном, не зможуть повернутися додому на голосування. Нас буде мало. Тож усі, хто вдома, мають голосувати!

Якщо нам вдалося відстояти створення цієї ОТГ, ми повинні відстояти й це. Ми маємо довіряти партії, яка завжди боролася за інтереси угорців, і варто проголосувати за кандидата, котрий уже щось поклав на стіл. Кожен може побачити, скільки угорська держава інвестувала в інституції наших населених пунктів через KMKС. Якщо ми підтримаємо наших угорців і цього разу, допомога не буде втрачена і в майбутньому.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини