11116
18:45 23.092020

В Ужгороді відбулась важлива зустріч очільників МЗС України та Угорщини. Фото, відео

Політика 5778

На запрошення Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби у середу 23 вересня 2020 р. в Україну з візитом прибув Міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто. За програмою візиту міністр відвідав Ужгород і Берегове.

В Ужгороді відбулася зустріч двох міністрів, а у Берегові Петер Сійярто прийняв участь у відкритті навчального року Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ.

Під час зустрічі в Ужгороді відбулася передача 50 шт. апаратів ШВЛ, наданих Урядом Угорщини для медичних закладів Закарпаття.

Дипломати зустрілися на вулиці біля центрального входу до будівлі Закарпатської ОДА.

Читайте також:

На Закарпаття прибув Петер Сійярто. ВІДЕО

Перед зустріччю Дмитро Кулеба зробив відео-звернення у соцмережі Facebook, у якому розповів, що підтримує постійний контакт із Петером Сіярто. Також за його словами «ті рани, які були завдані українсько-угорським відносинам потрібно дуже довго лікувати, і підходити до цього дуже обережно». За словами Дмитра Кулеби закон про середню освіту «ми змінювати не будемо», однак «ми маємо говорити з партнерами про те, як ми будемо імплантувати це законодавство, яким чином будемо усувати ті негативні явища…». «Якихось сенсацій цей візит не принесе, але це ще один дуже важливий крок»

За результатами переговорів на спільній прес-конференції з міністром зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петером Сійярто, глава МЗС України Дмитро Кулеба відзначив, що під час зустрічі вони із угорським колегою мали інтенсивний діалог та домовилися про роботу трьох міжурядових груп – з питань нацменшин, освіти та транскордонного співробітництва. «Ми досягли декількох домовленостей, наразі спільно працюватимемо над тим, аби успішно провели засідання три міжурядові групи – з питань національних меншин, з питань освіти та з питань транскордонного співробітництва, в рамках якої обговорюється розбудова нових КПП на кордоні», – сказав Дмитро Кулеба.

За його словами, він також домовився з Петером Сіярто про невідкладне проведення бізнес-форуму українських та угорських компаній під егідою двох МЗС, а ще обговорювали розвиток туризму в Закарпатській області. «Ми хочемо більше торгівлі, міжлюдських, інфраструктурних та політичних контактів між Угорщиною та Україною», – зазначив Дмитро Кулеба.

Ungvár: ukrán-magyar sajtótájékoztató

Ungvár: ukrán-magyar sajtótájékoztató

Опубліковано Szijjártó Péter Середа, 23 вересня 2020 р.

У відповідь на питання щодо того, наскільки реальним є ухвалення в українському парламенті закону про подвійне громадянство, міністр закордонних справ повідомив: «Для нас це питання набагато ширше, ніж лише в частині українських угорців. Я розумію, що вам болить саме угорське питання, але воно набагато ширше. Відповідь на ваше запитання така: реальні шанси є».

Зі свого боку Петер Сіярто наголосив, що країнам треба зробити декілька важливих кроків, аби направити українсько-угорські відносини в потрібне русло. «Однозначно, ситуація, яка зараз існує, не є доброю ні для Угорщини, ні для України, ані для закарпатських угорців. Щоб вирішити наші проблеми, необхідно робити багато маленьких кроків. З нашої сторони ми й надалі будемо допомагати угорцям Закарпаття – за шість років Угорщина вклала 90 млрд форинтів в розвиток Закарпаття. Ми визнаємо територіальну цілісність України, підтримуємо газові поставки в Україну, забезпечуємо транзитний переїзд громадян, які подорожують в Європу. Я підтримую думку мого колеги, що Закарпаття треба зробити спільним надбанням України та Угорщини», – зазначив Петер Сіярто. Також він додав, що угорці чекають великих результатів від роботи тих трьох міжурядових груп, про які говорив Дмитро Кулеба.

Водночас за словами Петера Сіярто проведення засідань комісії «Україна – НАТО» стане можливим тоді, коли «закарпатські угорці повідомлять, що питання законів про мову і освіту були вирішені для них у позитивному напрямку».

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини