11271
08:32 23.102020

Василь Брензович: «Наше майбутнє у наших руках»

Політика 3886

Чи є участь угорців у виборах вирішальною з точки зору використання рідної мови та навчання рідною мовою? Що потрібно для продовження реалізації проєктів розвитку, які є безпрецедентними у нашому краї? Чому важливо, аби угорці Закарпаття скористалися своїм правом голосу на місцевих виборах 25 жовтня та проголосували за списки «КМКС» Партії угорців України? Про це говоримо з Василем Брензовичем, головою Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС).

– 25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори. Позаду – адміністративна реформа, до яких змін це призведе щодо нашої громади? Чому зараз найбільш важливо, щоб угорська громада взяла участь у виборах та скористалася  своїм правом голосу?

– На мою думку, адміністративна реформа ще не завершилась, оскільки більшість ОТГ буде створено лише тепер, за результатами виборів, також відбудуться вибори до нових районних рад. 

Крім того, ми не знаємо, якими стануть повноваження районних рад. Цілком очевидно, що після виборів потрібно буде вносити зміни до конституції, тоді, фактично, буде завершено процес адміністративної реформи.

Зараз надзвичайно важливо, щоб якомога більше людей взяло участь у місцевих виборах; справді суттєві питання, які впливають на наше життя, вирішуються на місцевому рівні!Також особливо важливо зробити правильний вибір, оскільки разом із новими адміністративними одиницями створюється нова система. Попередній досвід засвідчує, що в цих адміністративних одиницях частка угорців, зазвичай, нижча, ніж раніше – саме тому особливо важливо, щоб якомога більша кількість угорців взяла участь у виборах. Давайте захищати себе, покажемо, що ми об’єднані та сильні!

– Чому на обласному рівні важливо проголосувати за єдиний угорський список – список КМКС?

– Це правда: цього року також до обласної ради створений один угорський список депутатів. Ситуація склалася таким чином, що інша угорська партія та організація не створила список кандидатів до обласної ради, проте до списку КМКС включені політики з тієї організації. Якщо ми не хочемо відмовлятися від представництва угорських інтересів на Закарпатті – оскільки обласна рада є одним з найважливіших органів, рішення якого поширюються на всю область, – нам доведеться проголосувати за угорський список, адже це забезпечить захист угорських інтересів в обласній раді.  Це наш єдиний шанс покращити власне життя, ми повинні скористатися ним та піти голосувати!

– Підрахувати, скільки всього вдалося оновити останніми роками за сприяння ТУКЗ-КМКС, – непросте завдання. Нещодавно, під час одного зі своїх виступів, ви заявили, що за останні п’ять років вдалося залучити в область 56 мільйонів доларів на розвиток. Це видно по наших закладах. Поки багато хто лише обіцяє, ви довели.

– Останніми роками ми реалізували найбільшу програму розвитку в історії закарпатських угорців, оскільки досі не було такого в історії, щоб за такий період часу були відремонтовані всі угорські дитячі садки та амбулаторії. В рамках програми «Східне партнерство» оновлено понад сотню установ, у рамках програми з реконструкції опорних шкіл досі вдалося здійснити ремонт п’яти шкіл. Триває будівництво спортивної арени та басейну в м. Берегово, і ми розпочали реалізацію низки інших безпрецедентних оновлень. Освітяни, працівники сфери медицини та культури отримують соціальну допомогу, та, що не менш важливо, через фонд Егана Еде нам вдалося надати підтримку 18 тисячам осіб. Завдяки цій програмі ми поставили економіку Закарпаття на зростаючу траєкторію руху. Ці безпрецедентні справи ми здійснили за підтримки угорського уряду, і їхні результати відчутні для всіх. Єдина реальна ставка місцевих виборів – чи буде представництво інтересів Угорщини в органах місцевого самоврядування та обласній раді, а друга – чи продовжуватиметься реалізація тих програм, які за короткий час внесли стільки позитиву в життя угорців на Закарпатті. Можемо заявити: наше майбутнє – у наших руках.

– Які ваші плани після виборів? Без партнерства ТУКЗ-КМКС з угорським урядом розвиток Закарпаття навряд чи можливий. Ці інвестиції продовжуватимуться?

–  Результати виборів вплинуть на можливості, які пропонуватиме Угорщина, оскільки зараз угорці Закарпаття повинні засвідчити, чи підтримують вони цю політику. Можемо запитати себе: залишаємося громадою, яка розвивається, чи повертаємось до невизначеності десятиліть, що залишились позаду?!

– Питання мови та освіти також є життєво важливими для угорців Закарпаття. Яким чином маєте намір боротися за наші права в цих сферах у майбутньому?

– KMKС, як і досі, продовжуватиме боротьбу за збереження права на використання нашої мови та освіту рідною мовою. Товариство угорської культури Закарпаття було єдиною угорською організацією в Україні, яка збирала підписи з цього питання, і саме ця організація найбільш рішуче обстоює наші права.

Очевидно, що ці питання вирішуватимуться в першу чергу у Верховній Раді, але не слід забувати, що через потужне представництво інтересів угорців як в обласній раді,  так і в місцевих радах різних рівнів, де присутні угорці, приймали рішення щодо цих питань, тобто, ми змогли схилити їх на свій бік, і ця здатність діяти має вирішальний вплив і на найвищі рівні.

Ми хочемо продовжувати цю політику. Угорці Закарпаття повинні зберегти своє  сильне представництво на рівні області, районів та на місцях, так ми маємо більше шансів зберегти свої права та швидше вирішити суперечливі питання. З іншого боку, не лише Угорщина стежить за результатами виборів, український уряд також звертає на це увагу. Чим кращими стануть результати КМКС на місцевих виборах, тим краще ми зможемо довести Києву, що ми продовжуємо гуртом обстоювати угорську мову та збереження освіти угорською на своїй батьківщині і не готові торгуватися щодо збереження своїх основних прав. Чому ми повинні це робити? Як корінні жителі Закарпаття, ми маємо вміти захищати себе, свої набуті права.

– На вашу думку, наскільки вибори можуть перефарбувати політичну карту країни та Закарпаття?

– Вибори – це завжди новий початок. Після виборів очікуються серйозні зміни на політичній палітрі. Зокрема, на національному рівні передбачається зниження підтримки партії «Слуга народу». Новим є й те, що дедалі більший вплив мають регіональні, місцеві партії. Це посилення ми очікуємо і на Закарпатті. Однією з таких регіональних партій є «КМКС» Партія угорців України,позицію якої я пропоную вашій увазі як її лідер.

Олександра Чуга/Csuha Alexandra/Kárpátaljahetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини