11277
17:58 23.102020

Єва Бімба: «Дуже важливо, аби угорці трималися разом»

Політика 5118

Унаслідок адміністративної реформи села Баркасово та Серне належать до Берегівського району. 25 жовтня виборці обиратимуть депутатів до нового району та об’єднаної територіальної громади. Голова місцевого осередку ТУКЗ-КМКС с. Баркасово Єва Бімба досі представляла інтереси місцевих угорців у Мукачівській міській раді, зараз висувається кандидатом у депутати Берегівської районної ради та Батівської ОТГ. Ми запитали кандидата про останній період, плани та можливості.

– Нещодавно в селі передали амбулаторію, до того оновилася школа. Яку роль у цьому відіграв місцевий осередок?

– Стосовно амбулаторії зазначу, що головний лікар звертався до нас декілька разів з проханням повідомити, коли з’явиться можливість провести реконструкцію медзакладу, адже вона є вкрай необхідною. Коли я пішла оцінити ситуацію, то виявила в кімнаті піч, яка диміла, провалену підлогу, вікна, що продувалися. Звичайно, гарні умови повинна створити держава, але, як відомо, у нашій країні ні на що не вистачає грошей. Якби не було підтримки від Угорщини, і амбулаторія, і дитячий садок, і навіть Будинок культури, ремонт якого триває, досі функціонували б у дуже незадовільних умовах.

– П’ять років тому потрапити до Мукачівської районної ради було непросто, але вам це вдалося. Як відбувалася робота і яких успіхів досягли представники угорської громади на Мукачівщині?

– З Мукачівського району до райради потрапило п’ятеро представників угорської громади. Я з Баркасова та по одному із сіл Чомонин, Дерцен і Ракошино. Із 39 депутатів четверо – це не багато, але ми об’єдналися, створили фракцію та добилися успіху. Спочатку вдалося отримати з районного бюджету фінансування на облаштування музичної кімнати в дитячому садочку. Затим виявилося, що закладу потрібен також новий холодильник. Я звернулася з цим питанням до районної ради, і незабаром ДНЗ отримав новий холодильник. Так само вдалося вирішити питання ремонту спортивного залу школи та облаштування внутрішньої вбиральні. Крім того, ми отримали 200 тисяч гривень із районного бюджету на ремонт дороги.

– Так, ремонт доріг – критична проблема. Нещодавно місцеві мешканці об’єдналися та долучилися до вашої ініціативи. Чи є відтоді прогрес у цьому питанні з боку районної влади?

– Об’єднання зусиль угорців дуже важливе, адже, якщо відсутнє представництво в місцевих радах усіх рівнів, немає з ким співпрацювати. Тим, що на дорозі завдовжки 2,5 км, яка веде до нашого села, провели ямковий ремонт, завдячуємо заступнику голови Йосипу Борто. Зараз я теж можу повідомити гарну новину: обласна рада виділила мільйон гривень на капітальний ремонт цього відрізка.

– Після 25 жовтня мешканці житимуть у новому районі та ОТГ. Чого очікуєте від адміністративної реформи?

– Що дасть нам створення об’єднаної територіальної громади, поки що невідомо. Сподіваємося, зміни приведуть до розвитку, і ми зможемо управляти з більшим бюджетом, адже нам потрібно багато елементарних речей: немає ані тротуарів, ані парку, ані дитячого майданчика. Але й дороги в багатьох місцях у катастрофічному стані. Візьмемо, наприклад, маму з маленькою дитиною: з візочком на деяких ділянках практично неможливо пересуватися. Але навіть якщо жінка вийде, то куди піде, якщо немає жодного доглянутого громадського простору. Ще більша проблема полягає в тому, що молодь виїжджає на роботу за кордон. Покладаємо великі надії на те, що місце старої купальні викупив мукачівський підприємець. Якби запрацював спа-центр, тут би зупинялися швидкі потяги, відродився б сільський туризм, а це сприяло б створенню багатьох робочих місць, і молодим людям не довелося б працювати в інших країнах.

Сподіваємося, що мрії мешканців Баркасова здійсняться. А Єві Бімбі вдасться отримати довіру виборців 25 жовтня.

Янош Товт/Tóth János/Kárpátalja hetilap/Karpat.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах