116
18:34 5.042016

«Хай зривають!»: поки поліція шукала бомбу, обласні депутати піклувалися про Закарпаття. ФОТО, ВІДЕО

Політика 1892

У вівторок, 5 квітня, в Ужгороді відбулося перше пленарне засідання третьої сесії Закарпатської обласної ради. Перед початком роботи народні обранці вже традиційно хвилиною мовчання вшанували загиблих героїв.

IMG_5604

У сесійній залі зареєструвалися 52 депутати. При цьому голова облради Михайло Рівіс наголосив, що картки відсутніх на засіданні мають бути заблоковані. Варто зазначити, що депутати вперше працювали за новим регламентом, який прийняли на попередньому засіданні.

Робота понад усе!

У перші ж хвилини роботи народних обранців до голови Закарпатської облради підійшов охоронець і щось мовив на вухо. На що Михайло Рівіс демонстративно махнув рукою зі словами: «Хай зривають!». Охоронець пішов, а хтось із залу вигукнув, що будівля замінована. Однак ніхто з депутатів не покинув сесійну залу. Правоохоронці, рятувальники та сапери навіть не заходили туди. Народні обранці, більшість журналістів і запрошених гостей продовжили засідання, ніби нічого й не сталося. Як то кажуть: «Робота понад усе».

Порядок денний та взаємні претензії депутатів

Отже, голова облради зачитав список із декількох десятків питань, які планували включити до порядку денного. Окрім того, туди додали й ряд питань, які залишилися невирішеними з минулої сесії обласної ради.

За регламентом, народні обранці також мали змогу включити до порядку денного свої звернення та деякі додаткові питання. Чим вони і скористалися. Зокрема голова ОДА Геннадій Москаль вніс кадрові питання, що розглядатимуться на наступних засіданнях. Представник фракції КМКС Карло Резеш запропонував обговорити питання про надання мисливських угідь у користування громадській організації «Берегівське районне товариство мисливців і рибалок». Депутат Віктор Русин вніс пропозицію про створення робочої групи для розробки законопроекту про формування на Закарпатті вільної економічної зони та ін.

У свою чергу, представник фракції «Батьківщина» Антон Ліврінц зачитав гнівне звернення до керівництва облради, у якому зазначається, що «депутатів ділять на своїх і чужих, на угодних і неугодних». «Ви ділите не власні приватні кошти, а несете відповідальність за всю територію області. Просимо голову обласної ради публічно пояснити принцип розподілу коштів», – додав він. На що голова облради Михайло Рівіс одразу відповів: «Підтримано було проект бюджету, поданий департаментом фінансів. Пропозицій було на півмільярда. Принципи доцільності розподілу коштів визначав департамент фінансів ОДА». У свою чергу, губернатор дорікнув депутатам: «Ви ні за що не голосуєте, тільки заяви пустослівні». Відтак додав: «Отримаєте відповідь у письмовому вигляді».

Неефективний менеджер…

Серйозні дискусії та шквал емоцій у сесійній залі викликав звіт керівника управління з питань забезпечення повноважень щодо управління об’єктами спільної власності виконавчого апарату обласної ради Владислава Міци. Численні депутати висловлювали аргументовані претензії до чиновника, на що останній не завжди знаходив відповідь. Критикуючи Міцу, народні обранці не надто стримували емоції та порушували регламент. Дійшло до того, що перший заступник голови ОДА Йосип Борто був змушений зробити зауваження деяким депутатам, нагадавши, що слово надає головуючий і «не треба перетворювати засідання облради на балаган». Під час промови Владислава Міци голова ОДА Геннадій Москаль заявив, що фактично злітна смуга ужгородського аеропорту розпайована міською владою міста ще у 2008 році. «Новий керівник аеропорту про цю ситуацію дізнався за два дні, а ви вже рік працюєте і не знаєте про неї. Наша «Фармація», де 22 державні аптеки за рік заробили лише 25 тисяч гривень, – це абсурд. Вас треба звільнити», – підсумував губернатор. У свою чергу, голова облради Михайло Рівіс додав, що 9 працівників управління, маючи в розпорядженні майно обласної ради, навіть не спромоглися заробити собі на заробітну плату. Відтак він запропонував визнати роботу Василя Міци незадовільною. Однак це рішення депутати прийняли лише з другої спроби.

Зміни до бюджету та спеціальна дотація для ПТУ

У ході роботи депутати внесли зміни до деяких соціальних програм та виділили значну дотацію на багатостраждальні закарпатські ПТУ. Відтак довелося приймати і зміни до обласного бюджету на 2016 рік. Зокрема народні обранці збільшили обсяг доходів загального фонду бюджету, виділивши спеціальну стабілізаційну дотацію, яка цьогоріч становить 15,5 мільйона гривень. Ці кошти будуть використані виключно на професійно-технічну освіту області й розподілені між містами обласного значення: Ужгород – 4,7 млн грн, Берегово – 1,3 млн грн, Мукачево – 7 млн грн, Хуст – 2,3 млн грн.

670 тисяч на потреби аеропорту «Ужгород»

На засіданні депутати прийняли рішення виділити 670 тисяч гривень дотації Ужгородському аеропорту. Гроші будуть спрямовані на «реконструкцію інфраструктури аеродрому, відновлення асфальтобетонного покриття, сертифікацію діяльності, оснащення протипожежними й аварійно-рятувальними засобами та ін. Кошти мають бути виділені й використані цього року. 240 тисяч гривень – із бюджету області, решта – майже 430 тисяч – із державного фонду регіонального розвитку.

Хто перевірятиме поліцейських

До складу атестаційної комісії Головного управління Національної поліції в Закарпатській області, яка перевірятиме поліцейських, увійдуть двоє представників обласної ради. Отже, на засіданні 5 квітня депутати обирали достойних претендентів. За результатом голосування до складу комісії увійдуть Пейтер Чаба від фракції КМКС та Петро Добромільський від «Єдиного центру».

Закарпаттю реальні повноваження

В ході засідання обласні депутати прийняли звернення до Президента, Голови ВРУ, Прем’єр-міністра з вимогою визнати Закарпаття «спеціальною самоврядною адміністративною територією». На думку народних обранців «невиконаними залишилися вимоги результатів загальнообласного референдуму 1 грудня 1991 р., чим проігноровано волю 546 450 виборців Закарпатської області, або 78,6%, які віддали свої голоси «за» проголошення Закарпатської області України спеціальною самоврядною територією, як суб’єкта в складі незалежної України». Як йдеться у документі «депутати Закарпатської обласної ради уже в 2016 році знову звертаються до центральних органів влади з вимогою вжити негайних заходів з передачі відповідних повноважень від центральних органів виконавчої влади до сфери місцевого управління».

У ході засідання обласної ради було прийнято ще багато рішень і звернень до центральних органів влади. Зокрема обласні депутати попросили Верховну Раду дозволити сільрадам розпоряджатися власними землями. На думку народних обранців, попри декларативну децентралізацію, «насправді протягом тривалого часу відбувався процес у зворотному напрямку, зростала централізація повноважень та ресурсів у вертикалі органів виконавчої влади», – ідеться в документі. Депутати вважають, що це не вирішить проблем людини в конкретному селі, селищі та місті.

Загалом, незважаючи на «мінування», засідання обласної ради було досить плідним і тривалим. Проте не всі питання вдалося розглянути цього пленарного дня. Тож сесія не закрита, наступне пленарне засідання анонсують на 14 червня.

 

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини