11536
15:32 26.112020

Рада Сюртівської ОТГ на Закарпатті розпочала роботу

Політика 5461

На місцевих виборах 25 жовтня у Сюртівській ОТГ КМКС досягло значних успіхів, а головою громади зі значним відривом обрали Арпада Пушкара, котрого підтримувала організація. До ради громади, яка налічує 22 членів, обрано 12 депутатів від ТУКЗ-КМКС. 21 жовтня створена рада ОТГ. Про це розповідають обраний головою фракції КМКС Роберт Дєрке та голова громади Арпад Пушкар.

– До об’єднаної територіальної громади входить 12 населених пунктів. Всі з них мають депутатів у раді? Хто ці депутати?

Роберт Дєрке: Є села, де депутатами обрали не представників від КМКС, але ми в раді представлятимемо інтереси угорців усіх населених пунктів. Серед наших пріоритетів – розвиток, у тому числі й наменших сіл. Маємо думати про єдину територіальну громаду.

Перше засідання новообраної ради ОТГ провели у суботу, де зачитали прізвища депутатів, які отримали мандат, відтак усі склали присягу. Після цього, на пропозицію голови, рада провела сесійне засідання з порядком денним у 17 питань. Заступниками голови обрали Палму Сюч та Агнеш Пентек. Секретарем – Аліз Шаго. Крім того, обрали старост населених пунктів. Ними стали: у трьох Геївцях – Маріанна Габор, у селі Часлівці – Іда Мандзич, у Ратівцях – Шандор Опаленик, у селі Галоч – Шандор Молнар, у Паладь Комарівцях – Бернадетт Надь.

– Створено також п’ять комісій на сесійному засіданні. Їх члени самі обиратимуть відповідних голів.

Арпад Пушкар: Сьогодні до роботи вже приступила секретар ради, разом ми вже вирішували справи в обласному центрі. Адже найбільш термінове питання – поховання померлих, цьому не може перешкоджати реформа місцевого самоврядування. 21 листопада працівники шести сільських рад були звільнені, тепер намагаємося знайти їм роботу. Члени комісій мають обрати собі голів, проте є депутати, котрі хочуть поміняти членство на інші комісії. Обговорення цього питання ще триває. Незабаром відбудеться засідання виконавчого комітету, розпочнемо передачу з Тийглашської сільської ради і так підемо далі.

– Сюртівська ОТГ – велика можливість, адже до неї входять 11 угорських сіл та Руські Геївці. Проте створення економічного фундаменту стане викликом…

Арпад Пушкар: Наразі ми готуємо бюджет на 2021 рік, рахуємо, скільки потрібно на утримання закладів, адже після 15 грудня маємо прийняти бюджет, мати ясну картинку. Наразі про розвиток сіл говорити зарано. Зараз маємо дуже багато роботи, але якщо взялися за це, то зробимо.

Роберт Дєрке: Багато хто не вірив, що матимемо угорський інститут. Ми збирали підписи, знайшли спонсорів і маємо. Спроможність нашої громади також у багатьох викликає питання, чи зможе стільки угорських сіл управляти адміністративною одиницею. Однозначно, маємо розвивати туризм, створювати інвестиційну привабливість для нових робочих місць, інакше буде дуже важко. Проте вважаю, що для наших сіл у межах децентралізації найкращим рішенням стало створення Сюртівської ОТГ. Маємо пам’ятати, якби депутати облради не лобіювали би питання, ця об’єднана територіальна громада не була б створена. Дякуємо Йосипу Борто та восьми депутатам обласної ради за цю можливість, котра хоч і стала викликом для нас, проте створює і великі можливості.

Користуючись можливістю, хочу подякувати всім, хто активно долучився до виборчої кампанії, проведення голосування, хто своїми голосами підтримав кандидатів КМКС. Окремо хочу подякувати голові Ужгородського районного осередку ТУКЗ-КМКС, котра доклала максимум зусиль до виборчої кампанії.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
«Гуцулка Ксеня» та Остання ніч у Хусті»: театральні прем’єри Хустського театру в Ужгороді
12:05
Закарпатські митники виявили неточності у документах харківського бізнесмена
11:19
У Тячеві відбувся Форум, присвячений 10-річчю децентралізаційної реформи в Україні
10:20
Зарічанська громада знову зустріне Героя
10:01
Актуальне інтерв’ю з головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою про ПП «Лужанка-Берегшурань»
09:43
Стало відомо про загибель жителя Виноградівської громади
09:21
Школярі Ужгорода упродовж місяця вчитимуться правильному поводженню із відходами, адже їх можна і необхідно перетворювати на ресурс
08:52
Дві прем’єри в Ужгороді презентує Закарпатський обласний театр драми та комедії
18:38
Патрульна поліція Закарпаття нагадує
18:29
У Мукачеві виявили нетверезого водія, який створював аварійні ситуації
18:22
Всі новини