11583
12:55 1.122020

Обшуки в голови ТУКЗ, офісах та організаціях угорців Закарпаття. Що сталося?

Політика 29036

У понеділок, 30 листопада, з самого ранку Служба безпеки України провела обшуки в помешканні голови ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» (ТУКЗ – КМКС) Василя Брензовича, а також офісах, пов’язаних із ним організацій. Зокрема представники СБУ прибули до Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, будівлі Благодійного фонду Закарпатського центру економічного розвитку ім. Егана Еде, штаб-квартири ГО «ТУКЗ – КМКС» в Ужгороді.

Ряд інтернет-видань одразу повідомили, що біля офісів згаданих організацій, а також біля будинку Василя Брензовича в обласному центрі з’явилися озброєні невідомі особи в цивільному.

Як розповіли згодом працівники угорського інституту в Берегові, представники СБУ прибули до навчального закладу десь о пів на 9-ту. Група з 15 осіб складалася з озброєних солдатів та вдягнених у цивільне слідчих. Після наказу про повне закриття вони запитали, де знайти Благодійний фонд «За закарпатський угорський інститут». Відповіді не отримали, поки не прибула група юристів та юрисконсультів (Габріелла Фаркаш-Кордонець, Андреа Козак, Ярослав Вайдич). Їм пред’явили дозвіл на проведення обшуку, котрий, як не дивно, був виданий Запорізьким судом Жовтневського району 23 листопада. У принципі цей документ мав би надати Закарпатський суд, адже як Благодійний фонд «За Закарпатський угорський інститут», так і його голова Василь Брензович та директорка Ілона Ваш – закарпатці, але, цікаво, чомусь це сталося не так.

Команда юристів була присутня протягом усієї акції. За їхніми словами, представники СБУ ретельно перевірили документи та комп’ютери фонду. Після цього було вилучено деякі папери та жорсткі диски, на яких зберігалися дані.

Оскільки представники СБУ не шукали конкретних документів і нікого не притягали до відповідальності, консультанти припускають, що ця акція, швидше за все, має політичне підґрунтя та спрямована на сам фонд і його очільників.

Згодом на сайті СБУ з’явилося офіційне повідомлення, що Служба безпеки України провела на Закарпатті санкціоновані обшуки у функціонерів одного із місцевих благодійних фондів.

«Наразі перевіряється інформація про причетність іноземного фонду до діяльності, спрямованої на порушення державного суверенітету України. Зокрема вивчається можливе втручання у внутрішні справи нашої держави та заподіяння шкоди державній безпеці України через фейкове поширення дії законодавства Угорщини і юрисдикції її державних органів на окремі регіони нашої країни.

Досудове слідство також досліджує факти сприяння іноземній державі окремими українськими публічними діячами. Вони підозрюються в підтримці державних органів сусідньої країни у веденні підривної діяльності на шкоду Україні, зокрема й у вчиненні дій із ознаками державної зради», – зазначається на сайті служби.

Правоохоронці заявляють, що виявили під час обшуків «низку друкованих матеріалів, які популяризують так звану «Велику Угорщину» та створення етнічної автономії на Закарпатті. Також було вилучено комп’ютерну техніку, засоби зв’язку та інші матеріали, котрі слідчі будуть досліджувати як доказову базу протиправної діяльності фігурантів».

Варто заначити, що деякі інтернет-видання (зокрема сайт Madyar.info, відомий відверто антиугорськими публікаціями) ще до появи будь-якої офіційної інформації почали поширювати на сайтах та в соцмережах сумнівні публікації зі звинуваченнями відомого політика в державній зраді та начебто автономних прагненнях. Не посилаючись на жодні джерела, писали, буцімто правоохоронні органи мають незаперечні докази антиукраїнської діяльності Василя Брензовича на користь Угорщини.

Нагадаємо: раніше СБУ розпочала кримінальне провадження щодо благодійного фонду Егана Еде за підозрою в сепаратизмі, котрий нібито був виявлений у проєктах, спрямованих на стимулювання малого бізнесу та економіки Закарпатської області.

За словами прессекретаря ГО «ТУКЗ – КМКС» Кароліни Дарчі, Товариство угорської культури Закарпаття обурене та засуджує дії Служби безпеки України щодо офісів та організацій угорців у краї. «Сьогодні зранку біля ряду наших установ з’явилися озброєні люди… Півтора року тому СБУ порушила кримінальну справу проти наших фондів за підозрою в сепаратизмі. Зокрема перевірявся фонд, який фінансує роботу Закарпатського угорського інституту, а також фонд «Закарпатський центр економічного розвитку «Еган Еде». Наразі нам невідомо, чи пов’язані нинішні обшуки з тією справою», – зазначила вона.

Згодом з’явилася й офіційна заява ГО «Товариство угорської культури Закарпаття». Громадська організація вважає безпрецедентним грубе втручання, у рамках якого озброєні представники спецслужб окупували помешкання Василя Брензовича, голови ТУКЗ – КМКС, центральний офіс організації в Ужгороді, а також офіси благодійних фондів «Закарпатський центр економічного розвитку «Еган Еде» та «За Закарпатський угорський інститут» для здійснення обшуків.

«Під час акції, проведеної на підставі рішення Запорізького суду в кримінальному провадженні за звинуваченням у сепаратизмі, шукали докази діяльності, спрямованої на порушення територіальної цілісності держави, примусову зміну кордонів та заподіяння шкоди державі», – повідомляє керівництво організації.

«ТУКЗ – КМКС вважає, що насправді це запланована операція, здійснена на сфабрикованих політичних звинуваченнях, метою якої є не лише унеможливити діяльність угорських організацій, а й залякати угорців Закарпаття та їхніх керівників.

Тому Товариство угорської культури Закарпаття закликає компетентні органи негайно припинити «полювання на відьом», організоване проти ТУКЗ – КМКС та інших організацій закарпатських угорців. Водночас звертає увагу Угорщини та міжнародних організацій на політичний тиск, який чиниться на нас органами державної безпеки. Вважаємо, що такі дії згубно впливають не лише на угорську меншину в Україні, але й на міжнародне сприйняття держави та значно шкодять відновленню добросусідських відносин між Україною та Угорщиною», – ідеться в заяві.

Того ж дня з’явилася й заява міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петера Сійярто. «Незважаючи на обіцянки минулого періоду та «прагнення до миру», на жаль, в Україні ведеться централізована політика залякування угорської громади, антиугорська політика», – підкреслив голова МЗС Угорщини.

«Щодо сьогоднішніх обшуків ми висловили протест у МЗС України, у Будапешті викликали посла України та повідомили йому, що вважаємо такі дії неприйнятними. Завтра на зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО я, звичайно, повідомлю про цю ситуацію. Адже неприйнятно, що країна, котра прагне стати членом Північноатлантичного альянсу, постійно залякує меншину країни – члена НАТО та тримає під постійним тиском, – наголосив він і додав: – Ми будемо озвучувати нашу вимогу до України припинити переслідування та постійне залякування угорської громади на всіх можливих міжнародних форумах».

Своє обурення діями правоохоронців уже висловили ряд відомих закарпатських політиків, зокрема Віктор Балога, Олександр Каменяш, Олександр Ледида та інші. Майже всі вони назвали акцію СБУ політичним тиском.

Нагадаємо: буквально за декілька днів до обшуків закарпатські угорці отримали чергові погрози. На порталі YouTube розповсюдили відео, як чоловік у масці на фоні знака про в’їзд до міста Берегова та прапора організації «Правий сектор» погрожує смертю закарпатським угорцям. Щоправда, відео мало назву сербською мовою, повідомляє портал karpatalja.ma.

«Ви живете на українській землі, ми всі знаємо, хто ви», – зазначає ультраправий. Потім він продовжує погрожувати, кажучи: «Ми знаємо, де ви працюєте, де живете, де ваші діти». На завершення висуває ультиматум: «Якщо угорці не залишать своїх надій на автономію, вони прийдуть за дітьми угорців». Чоловік, який не показує обличчя, закінчує погрози нацистським вітанням, «зігуванням». Відео з тих пір YouTube видалив.

Варто також нагадати, що не так давно уповноваженого угорського урядовця Іштвана Грежу не пустили в Україну. На кордоні політику повідомили, що йому заборонений в’їзд на територію нашої держави. До слова, Іштван Грежа за останні роки посприяв у виділенні та передачі Україні чималої кількості гуманітарної допомоги, яка містила і вакцини, і засоби медичного захисту. Цього разу високопосадовець прямував до України зі схожою метою.

Раніше, 26 жовтня, в МЗС України повідомили про заборону на в’їзд двом високопоставленим особам Угорщини, яких звинувачують у втручанні у внутрішні справи країни, а саме агітації в Закарпатській області під час виборчої кампанії на місцевих виборах. Офіційно імена цих осіб так і не були названі.

До цього треба також додати, що різного роду провокації, спрямовані проти угорської нацменшини на Закарпатті, уже традиційно відбуваються під час загострення відносин між Україною та Угорщиною. Тут можемо згадати факельні марші в Ужгороді, зривання угорських прапорів та безчинства у Берегові, організовані представниками окремих радикально налаштованих політичних сил, та багато інших провокацій, включно із масштабними кампаніями в ЗМІ, котрі відбувалися під час суперечок Києва та Будапешта за каденції минулого президента.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Ужгородські надзвичайники загасили пожежу в надвірній споруді
10:16
Ужгородський Водоканал повідомив, де в місті не буде води
09:44
В Ужгороді попрощалися із Сергієм Нестеренком
09:24
У Косоньському ліцеї провели традиційну посвяту випускників 
09:12
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Всі новини