11600
15:01 2.122020

Депутати на Закарпатті співали не гімн, а угорську молитву, – Посольство Угорщини

Політика 4481

Депутати Сюртівської сільської об’єднаної територіальної громади під час прийняття присяги співали не національний гімн Угорщини, а “молитву угорців, якій декілька сотень років”.

Протягом останніх днів в українських засобах масової інформації набрав широкого розголосу запис, на якому обрані депутати самоврядування с. Сюрте в Закарпатській області після інавгураційного засідання колегії начебто співають державний гімн Угорщини. В результаті цієї новини на депутатів місцевого самоврядування, угорців Закарпаття та Угорщини звалився ряд коментарів, гнівних або більш стриманих докорів та нападів.

Ми вимушені з жалем констатувати, що автори цих думок, а також представники преси, які некритично опублікували запис, були недостатньо проінформовані в цьому питанні.

Тим часом з’ясувалось, що особа, яка зробила запис і опублікувала його з очевидно недоброзичливою метою – яка, до речі, є членом родини політика, який зазнав поразки на виборах – навмисно не записала державний гімн України, який пролунав наприкінці сесії, і тільки після цього присутні заспівали національну молитву угорців, якій декілька сотень років, і яка згодом стала державним гімном Угорщини. Ця молитва є частиною культурної спадщини та самобутності угорців, які живуть в будь-якій точці світу, подібно до угорських національних кольорів (червоно-біло-зеленого). Вони зберігаються та використовуються угорськими громадами у всьому світі не як символ Угорщини, а як символ належності до угорської нації, як це має місце з угорцями, які проживають в Україні.

Стаття 6 Закону України «Про національні меншини в Україні», прийнятого в 1992 році, гарантує використання національних символів для цих меншин. Це стало можливим завдяки такому зразковому та сучасному законодавчому положенню, і зараз вже десятиліттями спостерігається та практика, згідно з якою в поселеннях, де проживають угорці, присутні угорські національні кольори, а під час урочистостей лунає національна молитва.

Ми сподіваємось, що ця прекрасна та високо цінована традиція поваги до різних національностей і меншинної ідентичності буде безперешкодно продовжуватися в Україні, –

заявили в посольстві.

Нагадаємо, 1 грудня Служба безпеки України повідомила, що перевіряє інформацію щодо можливих ознак протиправної діяльності депутатів Сюртівської сільської об’єднаної територіальної громади, які під час прийняття присяги виконали національний гімн Угорщини.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах