11663
21:40 7.122020

Що відбувалося на першому засіданні Закарпатської обласної ради нового скликання. Фото

Політика 7655

У понеділок, 7 грудня, в Ужгороді відбулося перше пленарне засідання першої сесії Закарпатської обласної ради нового, VIII скликання.

У сесійній залі зареєструвалися 62 депутати із 64 загального складу ради. Окрім того, на засіданні були присутні мери закарпатських міст, голови ОТГ та чиновники, депутати Верховної Ради України, очільники правоохоронних структур області, представники консульств іноземних держав, ОБСЄ, журналісти та ін.

З метою дотримання карантинних вимог кількість акредитованих представників ЗМІ була суворо обмежена.

На початку засідання депутати урочисто склали присягу та одержали посвідчення, зачитали привітання до обласних обранців від голови ВРУ Дмитра Разумкова, а також отримали благословення від представника міжконфесійної ради церков. Потім оголосили про створення депутатських фракцій, назвали прізвища їхніх очільників та уповноважених.

Далі депутати приступили до обрання нового керівництва Закарпатської облради. Відтак була утворена лічильна комісія та розпочато процес підготовки до таємного голосування.

Водночас на знак протесту проти недавніх обшуків фракція КМКС відмовилася брати участь в обранні керівництва Закарпатської облради. Про це заявив уповноважений фракції Йосип Борто. Нагадаємо, нещодавно Служба безпеки України провела обшуки в помешканні голови ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» (ТУКЗ – КМКС) Василя Брензовича, а також офісах, пов’язаних із ним організацій. Зокрема представники СБУ прибули до Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, будівлі Благодійного фонду Закарпатського центру економічного розвитку ім. Егана Еде, штаб-квартири ГО «ТУКЗ – КМКС» в Ужгороді. Тож депутати від КМКС покинули перше засідання облради.

У коментарі «Tv21 Унгвар» Йосип Борто заявив, що нині фракція йде із сесійної зали, однак під час наступних засідань готова працювати, адже поважає своїх виборців. «Ми прийняли це нелегке рішення на знак протесту й засудження всього, що, на жаль, відбувалося і відбувається на сьогодні проти нас, угорців Закарпаття, проти наших організацій і благодійних фондів, а також на знак солідарності та підтримки нашого керівника Василя Брензовича, котрого звинувачують у державній зраді та сепаратизмі… Це дуже серйозні звинувачення, які ми вважаємо зовсім безпідставними й тому не беремо участь у сьогоднішньому обранні керівництва обласної ради. Наше рішення стосується тільки нинішнього пленарного засідання… Ми, звичайно, будемо брати участь у роботі наступного й конструктивно діяти в інтересах виборців, в інтересах громад Закарпаття. За нас голосували люди, щоб ми працювали над тими болючими питаннями, котрі потрібно вирішувати в обласній раді, аби наше життя стало кращим. Але, вважаємо, те, що відбувалося, унеможливлює роботу нашої політичної партії, нашої громадської організації та наших благодійних фондів і дестабілізує ситуацію на Закарпатті, а також негативно впливає на покращення відносин між Україною та Угорщиною», – заявив Йосип Борто.

А тим часом на посаду очільника Закарпатської облради було висунуто всього двох кандидатів. Фракція «Слуга народу» запропонувала чинного голову ОДА Олексія Петрова. Його єдиним опонентом став Віктор Русин із ОПЗЖ, котрий, утім, заявив, що висунувся сам, без згоди фракції.

Після коротких агітаційних виступів обох претендентів депутати приступили до таємного голосування. Сам процес волевиявлення тривав близько години. У зв’язку з пандемією голосували по одному в алфавітному порядку.

Відтак голова лічильної комісії оголосив результати. Кандидатуру Олексія Петрова підтримали 37 депутатів, Віктора Русина – 17.

Отож новим головою Закарпатської обласної ради став «Слуга народу» Олексій Петров, котрий одразу урочисто склав присягу. Зауважимо, що він досі є головою Закарпатської облдержадміністрації.

Довідково: Олексій Геннадійович Петров народився 29 травня 1976 року в м. Коломні. Офіцер спецслужб, генерал-майор. Має 27 років вислуги. З лютого 2017-го по серпень 2019-го очолював Департамент контррозвідки Служби безпеки України. Із серпня 2019 року по квітень 2020 року проходив службу на посаді начальника Управління СБУ в Кіровоградській області. З 22 квітня 2020-го Указом Президента призначений головою Закарпатської ОДА. Заслужений юрист України, кандидат юридичних наук.

Депутати також обрали двох заступників голови Закарпатської облради – Андрія Шекету від ВО «Батьківщина» (перший заступник) та Дениса Мана від «Європейської солідарності». За кандидатуру першого проголосував 41 депутат, другого – 36.

Перші рішення обласної ради говорять і про обриси майбутньої коаліційної більшості в Закарпатській обласній раді. До неї точно ввійдуть «Слуга народу» (11 депутатів), ВО «Батьківщина» (8 депутатів) і «Європейська солідарність» (6 депутатів). Якщо додати сюди 12 депутатів від «Рідного Закарпаття», то разом виходить 37. Отже, ці чотири партії, ймовірно, і утворять коаліцію в Закарпатській облраді VIII скликання.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах