11739
18:57 9.122020

На другому засіданні Закарпатської облради утворили постійні комісії та президію. Фото

Політика 33084

Сьогодні, 9 грудня, в Ужгороді пройшло друге пленарне засідання першої сесії Закарпатської обласної ради нового VIII скликання.

Нагадаємо, на першому засіданні поточної сесії, котре відбулася позавчора, 7 грудня, депутати обрали нового голову Закарпатської обласної ради – Олексія Петрова, та його нових заступників. Першим заступником голови облради обрано Андрія Шекету, а заступником – Дениса Мана. Отож, цього разу всі троє зайняли свої місця у президії і приступили до роботи.

У сесійному залі цього разу зареєструвався всього 41 депутат. У повному складі не з’явились на засідання представники аж від трьох партій, а саме «ОПЗЖ», «За майбутнє» та «Партія Андрія Балоги». Однак для кворуму депутатів було достатньо, отож головуючий оголосив, що сесія повноважна. Інші картки для голосування заблокували. Також на засіданні, як завжди, були присутні чиновники, представники місцевого самоврядування, журналісти та ін. Хоча через загрозу поширення коронавірусної інфекції кількість запрошених на сесію була обмежена.

Насамперед, голова обласної ради Олексій Петров повідомив, що на першому пленарному засіданні було сформовано порядок денний першої сесії та розглянуто більшість питань. За рекомендацією депутатів, питання, що не були узгоджені, перенесено на сьогоднішнє, друге засідання. А на третьому  пленарному засіданні, котре заплановане на 17 грудня, необхідно ухвалити обласний бюджет на 2021 рік та розглянути інші важливі питання.

Далі традиційно було озвучено депутатські запити, котрі стосувались різних питань, наприклад виплати зарплати медпрацівникам Тячівщини, забезпечення прямої відеотрансляції пленарних засідань облради та ін.

На цьому засіданні депутати планували розглянути питання про постійні комісії та президію Закарпатської обласної ради. Відтак, обласні обранці приступли до голосування за ці питання і досить швидко ухвалили рішення про постійні комісії та їх персональний склад. Комісій цього разу буде десять. До речі, в обласній раді попереднього скликання було 9 комісій. До їх числа тепер додали ще одну – комісію, котра буде займатися питаннями регіонального розвитку Закарпаття, адміністративним устроєм і комунальним майном області.

Також депутати затвердили президію Закарпатської обласної ради, куди увійшли: керівництво ради, голови постійних комісій обласної ради та уповноважені представники депутатських фракцій, утворених в обласній раді.

У ході розгляду питання про комісії уповноважений фракції «КМКС» Йосип Борто зауважив, що як правило у бюджетній комісії мають бути представлені представники опозиції. Тоді як зараз вона складається переважно із представників партій, котрі сформували коаліцію. Відтак Йосип Борто запропонував змінити склад бюджетної комісії таким чином, аби кожна з 8 партій обласної ради мала там свого представника. Дану пропозицію поставили на голосування, однак вона не набрала необхідної кількості голосів.

У коментарі ЗМІ Йосип Борото повідомив, що фракція «КМКС» має у бюджетній комісії свого представника, а саме Василя Брензовича. Водночас аж три партії своїх представників у цій важливій комісії не мають, відтак фракція вважає це рішення несправедливим. За словами Йосипа Борто рішення депутатів щодо його пропозиції було очікуваним, оскільки більшість не хоче аби опозиція контролювала бюджетні кошти. «Ми діяли в інтересах демократії та в інтересах інших фракцій, які на сьогоднішнє пленарне засідання не прийшли» – заявив Йосип Борто. На запитання журналістів, скільки представників має фракція «КМКС» у комісіях обласної ради він повідомив, що всі 8 депутатів партії входять у якісь комісії.

Відтак, утворивши 10 постійних комісій та президію обласної ради депутати завершили друге пленарне засідання, і як уже повідомлялося сесію не закрили. Третє засідання поточної сесії відбудеться 17 грудня.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах