11843
15:35 19.122020

Сійярто: в Україні дії проти угорської громади піднялися до рівня управління

Політика 4676

Петер Сійярто опублікував свій виступ, який пройшов у четвер перед Комітетом національної згуртованості Національної Асамблеї (Угорщини – ред.) у форматі відеозапису. Міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини згадав також і ситуацію закарпатських угорців, сказавши: зараз Угорщина працює над поглибленням своїх союзних відносин із більшістю країн, з якими до того в неї були досить ворожі стосунки. Однак в Україні дії, направлені проти угорської громади, вийшли на центральний, державний рівень.

Під час щорічного слухання Петер Сійярто сказав, що країни, які отримали території, відірвані від колишньої Угорщини в результаті Тріанонського мирного договору століття тому, все ще зацікавлені в тому, щоб угорський народ жив у повній можливій ізоляції. Через сто років після Тріанону стає очевидним: не ізоляція, а тісна співпраця стала тим, що зацікавило всіх у Карпатському басейні, і в цій тісній співпраці важливу роль відіграють угорські транскордонні національні громади, що проживають за кордонами (Угорщини – ред.), – додав він.

Основою зовнішньої політики Угорщини є взаємна повага, а метою – щоб усі країни, які співпрацюють з Угорщиною, підтримували з нами партнерські стосунки, були зацікавлені в нашому успіху, так само, як і ми зацікавлені в успіху тих, хто співпрацює з нами, – заявив міністр, наголосивши: повага та взаємний інтерес до успіху один одного роблять Карпатський басейн успішним.

За останні роки уряд Угорщини навів чіткі докази того, що країни, які співпрацюють з Угорщиною, стають успішними: торік дохід Угорщини від торгівлі із сімома сусідніми країнами становив понад 42 мільярди євро, що у вісім разів більше, ніж із США та в п’ять разів більше, ніж із Китаєм, – пояснив політик. Петер Сійярто також зазначив, що і цього року принцип національної політики не змінився: в інтересах Угорщини, щоб угорські нацменшини, які живуть за кордонами (Угорщини – ред), зміцнювалися на місцевому рівні, а для цього їх слід забезпечити ресурсами та засобами. Крім того, розпочато програму інвестиційної підтримки угорських компаній із бюджетом 60 млрд форинтів. На тендер відреагували 465 бажаючих, а угорські компанії, які планують зробити інвестиції за кордонами Угорщини, таким чином можуть зберегти 7 400 робочих місць та мають намір створити 3 000 нових робочих місць – все це вказує на потребу ресурсу в 110 млрд форинтів – додав він. Він зазначив, що 63,5 мільярда форинтів було виділено для компаній, які здійснюють інвестиції та створюють робочі місця в населених пунктах, де живуть угорці. Сербія першою визнала потенціал програми і вбачала в зміцненні угорської національної спільноти у Воєводині можливість для зміцнення угорсько-сербських відносин, – підкреслив Сійярто. На думку міністра, політика Сербії щодо нацменшин може бути прикладом для інших країн та Європейського Союзу.

Шість із семи сусідніх країн мають угорську нацменшину, підтримання тісного контакту з якими є компетенцію комітету, і цього року в п’яти із шести країн ми досягли успіху, – заявив міністр. Як приклад, він згадав, що в Комаромі (угорська назва міста Комарно на теририторії сьогоднішньої Словаччини) був побудований новий міст, який спільно належить Словаччині та Угорщині. Крім того, в Сербії угорці були залучені до державних органів. Також Угорщина будує високовольтну лінію електропередачі зі Словенією, а з Хорватією вона підписала домовленість на постачання одного мільйона кубічних метрів із терміналу скрапленого природного газу, побудованому на острові Крк. Ще один позитивний момент – у Румунії угорці Трансільванії та Секейського краю матимуть своїх представників у парламенті.

Щодо України, міністр сказав, що там розпалювання ненависті до угорців та залякування угорців залишаються в центрі уваги державної політики, а методи, що нагадують найтемніші радянські часи, використовуються для постійного залякування українських громадян угорської національності.

Ситуація між Угорщиною та Україною серйозна, заклики українського уряду перетворити Закарпаття на спільну українсько-угорську історію успіху поки що залишаються на рівні пропагандистських текстів, – зазначив він.

На його думку, прикро, коли, незважаючи на те, що угорський уряд підтримує закарпатські установи десятками мільйонами форинтів, українська держава переслідує та залякує угорців. Більш ганебним є лише цинічне мовчання міжнародних організацій, – зазначив міністр. За словами Петера Сійярто, говорити про сепаратизм та ревізіонізм стосовно закарпатських угорців та угорської урядової політики на Закарпатті – дурниця.

Кілька депутатів запитали у міністра, що в цій ситуації може зробити Угорщина. Відповідаючи на запитання, Петер Сійярто пояснив: уряд може використовувати лише такі засоби, які є результатом того, що Угорщина є членом певних міжнародних інтеграцій, а Україна – ні, але прагне долучитися до них. Ми продовжимо використовувати цей інструмент та зумовимо подальшу українську інтеграцію – зокрема в НАТО – забезпеченням дотримання прав меншин, – підкреслив міністр.

Щодо питання, пов’язаного з представництвом закордонних угорців, міністр пояснив: там, де було досягнуто єдиного національного представництва, вплив представників угорських громад був сильнішим, – заявив Сійярто, зазначивши, що було б добре, якби єдине представництво було створено і у Верхній Угорщині (назва території, яка історично була північною частиною Угорського королівства, зараз її більша частина — територія Словаччини). Відповідаючи на питання про Хорватію, він сказав, що існують корпораційні та економічні проблеми, які затьмарюють відносини двох країн. У відносинах між двома країнами є багато невикористаних можливостей, але у майбутньому Угорщина також буде готова до більш тісної співпраці, ніж зараз.

karpat.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах