11846
19:32 20.122020

Обласна прокуратура відповіла на лист Йосипа Борто

Політика 5462

Як раніше повідомлялося, 4 грудня кілька угорських установ отримали черговий лист із погрозами на адресу закарпатських угорців. «Даємо вам тиждень, щоб забратися із української землі. В іншому випадку ми вас потруїмо, як щурів. Ваше населення у нас у заручниках. «Перша ластівка» прилетить через 7 днів. Чекайте», – ішлося в електронному листі, серед адресатів якого були Генеральне консульство Угорщини в м. Ужгороді, а також у м. Берегові, Товариство угорської культури Закарпаття (КМКС), Демократичний союз угорців України, ряд ЗМІ та Сюртівська ОТГ.

Згодом, 7 грудня, почала поширюватися «новина» про те, що на Закарпатті була заарештована група молодих людей, члени якої хотіли отруїти мережу водопостачання Берегова.

Заступник голови ТУКЗ – КМКС Йосип Борто 8 грудня звернувся до прокуратури з приводу погроз та інших провокацій щодо угорців Закарпаття. У своєму зверненні він зазначив, що угорська спільнота надзвичайно стурбована подіями, які останнім часом відбуваються на території області, та просить повідомити, чи мало місце затримання в Берегові осіб, котрі готувалися до вчинення злочинів проти місцевих жителів.

Обласна прокуратура 18 грудня у відповідь повідомила, що за фактом надходження листів із погрозами слідчий відділ Берегівського ВП ГУНП у Закарпатській області розпочав досудове розслідування за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 129 (Погрози вбивством членом організованої групи або з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості. Караються позбавленням волі на строк від 3 до 5 років) та ч. 2 ст. 161 КК України (Умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, поєднані з насильством, обманом чи погрозами, а також вчинені службовою особою, на приниження національної честі та гідності, або образа почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, а також пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, інвалідності, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками. Караються виправними роботами на строк до двох років або позбавленням волі на строк до п’яти років).

У другій частині відповіді обласна прокуратура інформує, що лист Йосипа Борто щодо наміру отруїти мережу водопостачання м. Берегова, обставини якого розміщені в публікації від 7 грудня на сторінці Police Control Ukraine у соцмережі Facebook, надіслано до Управління Служби безпеки України в Закарпатській області з метою перевірки викладених у ньому обставин.

Вікторія Рего/Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах