11950
08:45 22.012021

Закарпатська облрада прийняла звернення до центральних органів влади щодо зниження тарифів на комуналку

Політика 5765

На Водохреще в Ужгороді відбулося позачергове засідання Закарпатської обласної ради. Депутати терміново зібралися, аби обговорити проблему тарифної й цінової політики у сферах енергетики та комунальних послуг. Нагадаємо: з 1 січня в Україні для споживачів підвищилися ціни на газ і його транспортування. Одночасно з початку року скасували пільговий тариф на електроенергію на перші 100 кВт•год. У зв’язку з цим у ряді регіонів України відбулися мітинги проти підвищення комунальних платежів.

Не став винятком і Ужгород. Перед входом до будівлі Закарпатської обласної ради десятки протестувальників намагалися потрапити на засідання, однак їх не пускали численні поліцейські. Мітингувальники голосно скандували: «Відставка», «Петров, виходь!», «Ганьба!» та намагалися прорвати оборону правоохоронців. Останні заспокоювали, що вимоги протестувальників передано депутатам, але на людей це не діяло. Тому протягом усього засідання з вулиці до сесійної зали час від часу доносилися гучні вигуки учасників акції, котрі виступали проти захмарних тарифів на комуналку.

А тим часом на порядку денному позачергового засідання Закарпатської обласної ради було поставлено одне-єдине питання – прийняття звернення до президента України, Кабінету Міністрів та КМУ щодо зниження тарифів на комунальні послуги.

Перед початком роботи представники фракцій пішли погоджувати текст документа, і тільки після цього, о 12.05, засідання розпочалося.

У сесійній залі зареєструвалося 45 депутатів. У роботі засідання взяв участь голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков, обласні чиновники, представники консульств іноземних держав, журналісти та ін. При цьому, як наголосив голова облради Олексій Петров, через карантинні обмеження кількість запрошених була обмежена.

Водночас на засідання прийшли представники відповідних субʼєктів господарювання обласних товариств: «Закарпатгазу», «Закарпатгаззбуту», «Закарпаття­енергозбуту». Зокрема заступник директора Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Закарпатгаз» Олександр Голуб, котрий довго відповідав на запитання депутатів. Ішлося про те, що уряд за дорученням президента України прийняв рішення про встановлення верхньої межі вартості газу для населення – 6 грн 99 коп., доставки газу – 1 грн 78 коп. Чиновник намагався пояснити, що не він відповідає за встановлення ціни, розповідав купу технічних аспектів про транспортування та розподіл газу серед населення, однак, схоже, депутатів не дуже задовольнили його відповіді. При цьому ставилися все нові й нові питання. Зокрема Йосип Борто запитав чиновника, чому платіжки за транспортування газу приходять людям, котрі ним не користуються, Юдіта Петеї намагалася з’ясувати, чи проводяться ремонтні роботи на об’єктах газової інфраструктури, Мирослав Білецький хотів дізнатися про особливості ціноутворення та ін.

Враховуючи суспільний інтерес до питання, дискусія могла тривати дуже довго, однак голова обласної ради запропонував усе-таки перейти до прийняття рішення про звернення до центральних органів влади. Адже обласні депутати і так нічого не вирішують. Тож було зачитано узгоджений текст, у якому відображена спільна позиція всіх фракцій щодо обговорюваного питання. У зверненні йдеться про необхідність зниження тарифів на газ, електроенергію та інші комунальні послуги. У підсумку за цей документ проголосували всі присутні на засіданні депутати.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах