11986
20:16 27.012021

Очільники МЗС України та Угорщини провели зустріч у Києві й домовилися про переговори щодо питання освіти. Фото

Політика 50528

Україна та Угорщина домовилися про переговори з питання освіти, яке непокоїть угорську сторону. Водночас Угорщина готова надати Києву кредит на 50 млн євро для будівництва доріг на Закарпатті.

27 січня до Києва з офіційним візитом прибув Міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петер Сіярто аби провести переговори з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Урядовці провели багатообіцяючу розмову про сучасний стан і перспективи українсько-угорських відносин на тлі чергового загострення.

Дмитро Кулеба наголосив на конструктивному підході України до вирішення питань національних меншин. «Немає жодних підстав вважати, що громада українських угорців схильна до сепаратизму. Так само як немає жодних підстав вважати, що Українська держава хоче завдати будь-якої шкоди українським угорцям Закарпаття. Ми є однією країною, одним суспільством, і такими будемо завжди», – цитує урядовця сайт МЗС України.

Міністр також відзначив, що попри труднощі у відносинах, деякі речі залишаються поза дужками. Йдеться про послідовну підтримку Угорщиною суверенітету та територіальної цілісності України у її протидії російській агресії, підтримку України в ЄС з боку Угорщини, спільні зусилля з подолання пандемії COVID-19 та реабілітацію в Угорщині українських дітей, які постраждали від російської агресії на Донбасі.  «Сьогодні ми говорили як партнери та друзі, які хочуть вирішувати проблеми, а не створювати нові. Ми домовилися, що найближчим часом відбудеться засідання українсько-угорської робочої групи з питань освіти, а також буде проведений онлайн-бізнес форум між підприємцями України та Угорщини» – заявив Дмитро Кулеба.

За його словами, сторони підтвердили, що зустріч Президента України Володимира Зеленського та Прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана залишається на порядку денному: «Ми наполегливо працюватимемо для того, щоб зробити цю зустріч максимально результативною, щоб ця зустріч відкрила нову сторінку у двосторонніх відносинах на основі принципу взаємної поваги».

Як відомо головною причиною невдоволення Угорщини є український закон про освіту, який вивчала також і Венеціанська комісія. Прийнятий в 2017 році, цей закон, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова. А особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах лише у дитячих садочках та початкових класах школи. На думку офіційної Угорщини та угорців Закарпаття, це обмежує близько 150 тисяч етнічних угорців, що мешкають в Україні, в праві на отримання освіти рідною мовою.

Отож під час спільного брифінгу Петер Сіярто зазначив, що попросив Дмитра Кулебу почати спільну роботу у зв’язку із законом про освіту. «Ми хочемо створити робочу групу, яка отримає повноваження у зв’язку з тим, яким чином треба втілювати закон про освіту. І якщо ці консультації будуть успішними, дуже багато чинників непевності ми зможемо виключити. Це, наприклад, питання тих 40 шкіл, які зараз працюють у поселеннях, де населення становить менш ніж 50 тисяч, і що буде з кількістю годин угорської мови», – сказав він, пише «DW».

Очільник МЗС Угорщини також повідомив про отримання обіцянки від України, що це питання буде конструктивно вирішене, і українська сторона готова до цього. «Пан міністр мене запевнив, що закон про нацменшини буде узгоджений, будуть проходити консультації з угорською меншиною», – наголосив Петер Сіярто.

Угорщина, тим часом, пообіцяла Україні кредит на 50 млн євро для будівництва доріг на Закарпатті та заявила про готовність проєкту модернізації моста через річку Тису.

Обидва міністри визнали, що останнім часом відносини двох країн розвивалися не за найкращим напрямом, але запевнили, що їхня розмова про це була відвертою і прямою.

«Є одна суттєва перешкода у стосунках двох країн, – сказав Дмитро Кулеби. – Це емоції та підозри». Петер Сіярто у свою чергу висловив сподівання, що зустріч зможе зупинити погіршення відносин між Україною та Угорщиною. За його словами, угорці Закарпаття можуть об’єднати країни. Він також запевнив: «ми завжди підтримували вашу інтеграцію та суверенітет. І тому всі звинувачення, які пов’язані із сепаратизмом, не мають жодного сенсу». Натомість за його словами Закарпаття повинне «стати історією успіху».

Переговори урядовців загалом були відвертими та конструктивними. Однак буквально напередодні хтось намагався зіпсувати настрій міністрам. Так перед самим відльотом до Києва Петер Сіярто опублікував у соцмережі Facebook відео, в якому повідомив, що планує обговорити з Дмитром Кулебою «шляхи припинення негативних трендів». «На жаль, угорсько-українські відносини пішли в дуже поганому напрямку після тимчасової відлиги», – заявив він, згадавши про погрози, які отримало посольство Угорщини в Києві.

Дмитро Кулеба 26 січня також повідомив, що напередодні приїзду Петера Сіярто до Києва невідомі надіслали на електронну адресу посольства Угорщини в Україні погрози. «Комусь дуже потрібні дешеві провокації напередодні візиту Петера Сіярто. На пошту посольства Угорщини надіслали погрози «Патріоті Украині» (мова оригіналу)», – написав Дмитро Кулеба в своєму акаунті в Twitter. Він зазначив, що правоохоронці у цій справі вже працюють.

У сам день приїзду Петера Сіярто, 27 січня, до поліції звернулися представники Консульства Угорщини в місті Берегово із заявою про отримання листа з погрозами. В зверненні йшлося, що невідомі направили на їх електронну адресу повідомлення з погрозами їх співробітникам та й загалом угорцям Закарпаття. Слідчі поліції за даним фактом проводять розслідування за частиною 2 статті 161 Кримінального кодексу України, тобто порушення рівноправності громадян залежно від їх національної належності, поєднані з погрозами, повідомили у ГУ Національної поліції в Закарпатській області.

Нагадаємо, у грудні у відносинах України та Угорщини почалося чергове загострення, спричинене діями СБУ. Так, 30 листопада минулого року Служба безпеки України провела масштабні обшуки в помешканні голови ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» (ТУКЗ – КМКС) Василя Брензовича, а також офісах організацій закарпатських угорців в Ужгороді та Берегові. Подія спричинила неабиякий резонанс та шквал критики як з боку закордонних, так і закарпатських політиків.

Тут також треба згадати, що різного роду погрози закарпатські угорці систематично отримують з листопада минулого року. Наприклад, за декілька днів до вищезгаданих обшуків з боку СБУ, на порталі YouTube розповсюдили відео, як чоловік у масці на фоні знаку про в’їзд до міста Берегова і прапора організації «Правий сектор» погрожує смертю закарпатським угорцям. Листи з погрозами регулярно приходили й на електронні скриньки угорських організацій Закарпаття та їх представників. А нещодавно провокативні надписи з’явились і на будівлі сільської ради Пийтерфолвівської ОТГ. Невідомі з орфографічними помилками нацарапали на стіні «Закарпаття – це Україна. Ми за вами прийдемо. Правий сектор». Все це з того часу супроводжується також системними інформаційними провокаціями у соціальних мережах та ЗМІ, котрі явно спрямовані  проти угорців Закарпаття.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах