12062
19:07 15.022021

На Берегівщині провели засідання правління Товариства угорської культури Закарпаття та з’їзд «КМКС» Партії угорців України. Відео

Політика 10797

У суботу, 13 лютого, у селі Яноші провели перше в новому році засідання правління Товариства угорської культури Закарпаття та з’їзд «КМКС» Партії угорців України.

Члени президії Йосип Борто й Гейза Гулачі, заступники голови ГО «ТУКЗ – КМКС», керували засіданням. Василь Брензович, очільник  Товариства угорської культури Закарпаття, та Андрея Бочкор, депутатка Європейського парламенту, долучилися до заходу через онлайн-трансляцію.

Основні питання, винесені президією на розгляд присутніх членів організації, стосувалися оцінки виконаної роботи, ознайомлення з новою інформаційною складовою, переобрання певних посад, окреслення планів та майбутніх заходів. Опісля провели обмін думками щодо прийнятих рішень. Кожен бажаючий мав можливість внести власні пропозиції.

Василь Брензович, хоч і не зміг бути особисто присутнім на засіданні з огляду на ряд причин, завдяки сучасним технологіям та Інтернету виступив перед учасниками заходу з традиційним річним звітом. Відтак керівник організації подякував усім її членам за активну роботу в період передвиборчої кампанії, адже «КМКС» Партія угорців України наразі має достатньо представників у радах різних рівнів нашого краю.

У свою чергу, Андрея Бочкор наголосила на тому, що активна, плідна та віддана робота завжди приносить плоди. Це сміливо можна сказати про Товариство угорської культури Закарпаття. За свою понад 30-літню історію воно стало сильною організацію, яка не зраджує власні ідеали та переконання. Хоча протягом кількох останніх років ТУКЗ зіштовхнулося зі значним негативом: «Ми живемо в демократичному суспільстві зі свободою слова. Проте, як бачимо, ще одну основну норму сучасного світу – дотримання прав національних меншин – в Україні не виконують. Це питання вже неодноразово порушувалося на різноманітних європейських форумах, однак усе доходить до точки кипіння».

Йосип Борто теж звернувся до присутніх з промовою, у якій згадав і нещодавню зустріч міністрів закордонних справ України та Угорщини. Від неї чекали багато змін, але все-таки не вдалося «прорвати дамбу» та стати на шлях відновлення двосторонніх зв’язків двох держав. Позитивними елементами зустрічі можна визначити те, що сторони погодили створення робочої групи з імплементації освітнього закону та визнання, що сепаратизму на Закарпатті немає. Це хоча б щось.

У рамках засідання члени підтримали переобрання секретарів організації. Протягом трьох наступних років свої посади й надалі обійматимуть: Кароліна Дорчі, секретар з політичних питань, Ласло Молнар, секретар з питань культури, Жужа Будаї, офіс-менеджер, Андрій Мештер, секретар з питань економіки та місцевого самоврядування, Оскар Балог, керівник економічного напряму.

Того ж дня відбувся з’їзд «КМКС» Партії угорців України. На ньому прийняли одноголосне рішення висунути кандидатури Йосипа Резеша та Іштвана Добші для участі в проміжних виборах до Верховної Ради 28 березня цього року.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах