12126
20:46 25.022021

На засіданні Закарпатської облради працювало трохи більше половини депутатів: усі подробиці

Політика 10655

Сьогодні, 25 лютого, в Ужгороді відбулося перше пленарне засідання другої сесії Закарпатської обласної ради VІII скликання. Кількість запрошених була суворо обмежена, однак, треба відзначити, що на сайті обласної ради відбувалась он-лайн трансляція.

Цього разу участь у засіданні вирішили взяти і деякі закарпатські нардепи, зокрема Іванна Климпуш-Цинцадзе з «ЄС» та «Слуга народу» Михайло Лаба. Окрім у сесійній залі як завжди були присутні керівники правоохоронних та силових структур, представники консульств іноземних держав, та ін.

В цей самий час під стінами Закарпатської ОДА вже традиційно зібрався мітинг, учасники якого вкотре вимагали знизити тарифи на комунальні послуги. Протестувальників до сесійної зали, як і минулого разу, не пропустили, хоча ті будь-що намагались прорватись до будівлі.

У зв’язку з відрядженням голови облради Олексія Петрова, повноваження головуючого сьогодні здійснював Андрій Шекета.

На початку засідання присутні вшанувати хвилиною мовчання пам’ять полеглих Героїв Революції Гідності, Небесної Сотні та загиблих у війні на Сході України.

Головуючий також привітав депутатів-іменинників, які святкували дні народження у міжпленарний період. Це, зокрема, – Лівія Балог, Мирослав Білецький, Йосип Борто, Гейза Гулачі, Олексій Іванчо, Іван Матрунич, Юрій Покорба, Микола Сличко, Іван Синетар, Едгар Токар, Наталія Шетеля.

Варто зазначити, що на початку засідання депутати ОПЗЖ покинули сесійну залу на знак протесту проти недавніх дій Президента та РНБО. Очільник фракції Іван Чубирко заявив: «Наша партія «ОПЗЖ» не може миритися з антиконституційними та безвідповідальними діями Президента та його команди і стояти осторонь подій, за якими сьогодні стежить уся країна. Порушуючи закон та Конституцію без суду та слідства Президент спершу закрив три відомі загальноукаїнські телеканали, після цього ввів санкції проти голови політради ОПЗЖ Віктора Медведчука та його дружини. На нашу думку, Зеленський перетнув межу, бо почав вдаватися до політичних переслідувань, репресій та рішень, що неприпустимо в демократичній країні. Тому на знак протесту проти дій Президента депутати фракції партії ОПЗЖ в Закарпатській обласній раді залишають сесійну залу».

Через відсутність цілої фракції, а також доволі низьку явка, депутатів у сесійній залі залишилось працювати ледве більше половини. Однак для кворуму цього виявилось достатньо, відтак сесія вважається повноважною. Отож після низки депутатських звернень депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Чимало питань депутати прийняли пакетом. Насамперед, було створено тимчасову контрольну комісію, яка вивчатиме питання обґрунтованості тарифів на комунальні послуги. До роботи ТКК, окрім депутатів облради, буде залучено експертів, фахівців, громадські організації та інших зацікавлених осіб. Також рекомендовано посадовцям Закарпатської ОДА  делегувати своїх представників та сприяти роботі ТКК. Після завершення своєї роботи комісія сформує звіт та пропозиції, які будуть заслухані на пленарному засіданні обласної ради. Очолив комісію депутат Віктор Русин.

Про результати діяльності органів прокуратури на території нашого краю у 2020 році депутатів інформував керівник Закарпатської обласної прокуратури Дмитро Казак. Оскільки розширена інформація опублікована на сайті облради, то прокурор виступив коротко. Зазначалось, що у 2020 році зафіксовано зниження рівня злочинності у порівнянні з 2019 роком – кількість облікованих злочинів зменшилася на 24%, знизився показник правопорушень проти власності та ін.

Доповідав перед обласними обранцями також директор департаменту охорони здоров’я ОДА Анатолій Пшеничний. Він, зокрема, заявив що кількість інфікованих збільшується, зростає й смертність. За його словами медики роблять усе від них залежне, однак люди мають самі посилити дотримання всіх протиепідемічних заходів.

У ході засідання депутати облради також ухвалили зміни до Програми поліпшення надання медичної допомоги дітям, які страждають на хворобу Крона, на 2020-2022 роки. Окрім того вони підтримали Регіональну програму підвищення рівня безпеки дорожнього руху у Закарпатській області на період до 2023 року. У рамках цієї програми буде закуплено 54 відеокамери з функцією фіксації та розпізнавання автономерів. За словами Начальника ГУ Нацполіції у Закарпатській області Ярослава Колесника, збільшення кількості таких камер автоматично збільшить частку розкриття злочинів у непокритих відеоспостереженням куточках краю. У межах програми також планується систематично здійснювати габаритно-ваговий контроль транспортних засобів з метою збереження автомобільних доріг загального користування, та ряд інших заходів, в тому числі й ремонт доріг. Програму розраховано на 2021– 2023 роки. Її кошторис складає 217 млн 84 тис гривень, з них 35 млн 490 тис грн з обласного бюджету, 12 млн – з районних та170 млн 350 тис із держбюджету.

Під час засідання депутати також звернулися до центральної влади з проханням… Справа у тому, що «на адресу керівництва області та депутатів обласної ради надходять численні звернення від керівників благодійних та релігійних організацій щодо проблемних питань, пов’язаних з процедурою визнання вантажів гуманітарною допомогою та їх подальшого розподілу». У зверненні йдеться, що внаслідок внесених Мінсоцполітики протягом останніх років змін до нормативних документів щодо процедури визнання гуманітарних вантажів обсяги отримання та розподілу допомоги з початку 2020 року в Закарпатській області значно зменшилися. Багаторічна співпраця благодійних, релігійних та громадських організацій в області із закордонними донорами щодо здійснення системної соціальної роботи за рахунок надходження гуманітарної допомоги з 1 січня 2021 року фактично зупинилася. Організації змушені відмовлятися від вантажів та спільних багаторічних проектів… Отож депутати вимагають «невідкладно прийняти узгоджені державницькі рішення та спростити процедуру визнання вантажів гуманітарною допомогою».

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах