12202
16:29 21.032021

Об’єднання прикордонних органів самоврядування Закарпаття провело звітно-виборче засідання

Політика 6297

19 березня у селі Яноші, в конференц-залі готелю «Гелікон» відбулося звітно-виборче засідання Асоціації органів місцевого самоврядування «Об’єднання прикордонних органів самоврядування Закарпаття».

У 2015 році Верховна Рада України прийняла Закон про добровільне об’єднання органів місцевого самоврядування, яким розпочалася адміністративно-територіальна реформа – децентралізація влади в Україні, в результаті якої місцеві ради сформували територіальні громади. На Закарпатті замість 337 органів місцевого самоврядування сформовано 64 територіальні громади.

17 липня 2020 року Верховна Рада проголосувала за Постанову про утворення та ліквідацію районів, яке завершило правове врегулювання процесу децентралізації. На Закарпатті замість 13 районів залишилось 6 (Берегівський, Хустський, Мукачівський, Рахівський, Тячівський та Ужгородський). У новостворених адміністративно-територіальних одиницях та районах частка угорців значно зменшилась, і єдиний район з більшістю угорців у країні припинив своє існування. У той же час важливо, що залишилася адміністративна одиниця з центром у місті Берегово, адже за попередніми проєктом Берегівський район планували розділити між сусідніми. У збереженні району з центром у Берегові велику роль відіграла робота фракції «КМКС» – Партія угорців України обласної ради.

Місцеві вибори 25 жовтня 2020 року вже відбулись відповідно до нового адміністративно-територіального поділу. Щодо територіальних громад, було створено 12 ОТГ, які представляють інтерес угорців (Чопська, Холмківська, Великодоброньська, Сюртівська, Батівська, Берегівська, Великобийганська, Великоберезька, Косоньська, Пийтерфолвівська, Вилоцька, Вишківська), крім того, ще у 8 ОТГ є представництво політичних інтересів угорців.

У своєму виступі перед обговоренням питань порядку денного засідання заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС), депутат обласної ради Йосип Борто наголосив, що децентралізація була б максимально підтримана, якби вона проводилася відповідно до принципу субсидіарності. Однак це було не так, оскільки в поєднанні з реформою державного управління, результатом стало скорочення кількості органів місцевого самоврядування та районів. Виникає багато питань щодо функціонування новостворених територіальних громад, і мета полягає в тому, щоб вони були спроможними та успішними.

«Важливо мати платформу, де представники ОТГ можуть легітимно, законно обговорити проблеми, які виникають, давати поради один одному та мати можливість отримати професійну допомогу й отримувати доступ до фінансових ресурсів, які допоможуть вирішувати фінансові проблеми. Це і є мета діяльності цього Об’єднання», – резюмував Й. Борто.

Депутат Берегівської районної ради Міклош Товт у своєму виступі підкреслив, що найбільшою проблемою справді є відсутність досвіду, фахівців та грошей, але спільно можна досягти позитивних результатів у цих питаннях.

За словами голови Берегівської районної ради Карла Резеша, діяльність «Об’єднання прикордонних органів самоврядування Закарпаття» може позитивно сприяти роботі прикордонних органів місцевого самоврядування, сформованих у результаті децентралізації, члени якого можуть ефективно співпрацювати і «показати реальні результати вже найближчим часом».

Після виступів голова «Об’єднання прикордонних органів самоврядування Закарпаття», Золтан Бабяк представив пункти порядку денного, після схвалення яких, відзвітував про результати роботи. «Знадобилося пів року, щоб після адміністративної реформи та місцевих виборів ми знову об’єднали прикордонні органи самоврядування Закарпаття. Дещо в іншому складі, але й надалі спільно прагнемо досягти цілей і завдань, викладених в статуті організації», – зазначив З. Бабяк, наголосивши, що справжній ключ до успіху та ефективності прикордонних органів самоврядування – це співпраця, бажання діяти та підтримка угорського уряду.

«Новий адміністративно-територіальний устрій, нові повноваження в рамках децентралізації, поставили досить складні та серйозні виклики перед територіальними громадами. Управління викликами та опанування новацій мають бути пріоритетом для депутатських корпусів органів місцевого самоврядування та виконавчих комітетів. Переважна більшість із наших 150 представників вперше стали депутатами різних рівнів і ще не до кінця усвідомлюють свої зобов’язання та права, які отримали з цим мандатом. 2021 рік також ставить великі виклики перед виконавчими комітетами органів місцевого саморядування», – наголосив З. Бабяк.

Реорганізувати «Об’єднання прикордонних органів самоврядування Закарпаття» стало необхідним через новий адміністративний поділ області. Як правонаступники попередніх 65 членів, в «Об’єднання прикордонних органів самоврядування Закарпаття» увійшло 12 органів місцевого самоврядування: в Ужгородському районі – самоврядування Чопської, Сюртівської Великодобронської територіальних громад; у Берегівському районі – саморядування Пийтерфолвіської, Вилоцької, Берегівської, Виликобийганьської, Великоберезької, Косоньської, Батівської територіальних громад; у Хустському районі – самоврядування Вишківської ОТГ, у Тячівському районі – самоврядування Солотвинської ОТГ.

«Проєкти «Об’єднання прикордонних органів самоврядування Закарпаття» можуть гарантувати безпеку населених угорцями населених пунктів уздовж кордону, покращити сферу охорони здоров’я та рівень життя населення, збереження угорських пам’яток, символів, вказівників із назвами сіл, а також запобігти вчинення вандалізму, направленого проти меншин та викриття винних», – окреслив Золтан Бабяк загальні проблеми новостворених територіальних громад та концепції для їх вирішення.

«Одне можна сказати точно: ми були, є і будемо у фокусі. Ми виправдаємо всі очікування, рухаємось і будемо рухатись в рамках чинної української законодавчої бази. Наше завдання – забезпечити, щоб рівень життя тих, хто залежить від нашої роботи, покращувався з кожним днем, – підкреслив Золтан Бабяк і додав: – Попереду в нас ще багато невирішених питань. Потрібно враховувати труднощі реформ і допомагати один одному вирішувати повсякденні проблеми».

Після звіту голови, присутні підтвердили членство в «Об’єднанні прикордонних органів самоврядування Закарпаття» в 2021 році, враховуючи оновлення адміністративно-територіального устрою, перерахували 12 членів Об’єднання, було прийнято одноголосне рішення щодо цих питань.

Відтак, перейшли до питання обрання голови організації. Члени одноголосно переобрали головою Золтана Бабяка. Також обрали членів правління, ними стали: Ярослав Гайович (Вишківська ОТГ), Йосип Оросі (Пийтерфолвівська ОТГ) та Ференц Надь (Великодоброньська ОТГ). Головою ревізійної та етичної комісії обрали Анну Надь (Великобийганьська ОТГ), членами комісій обрано Арпада Пушкара (Сюртівська ОТГ) та Яноша Урсту (Великоберезька ОТГ). Також обрали виконавчого директора організації, ним став Йосип Резеш.

«Платформа – це дуже вдале визначення, оскільки ця організація повинна служити платформою для депутатів рад та керівників територіальних громад, депутатів обласної та районних рад для пошуку міжнародних партнерів – транскордонних, угорських та європейських – та співпраці з ними. Першочерговою та найголовнішою метою цієї роботи має внесення якомога більшого позитиву в територіальні громади. Це наше покликання, для цього ми сьогодні реорганізували «Об’єднання прикордонних органів самоврядування Закарпаття», сподіваюся, що незабаром ми зможемо представити результати», – зазначив Йосип Резеш в інтерв’ю журналістам.

Наприкінці засідання присутні внесли пропозиції щодо можливого розширення членства, а також обговорили питання, як ОТГ, які не входять до Об’єднання, можуть долучитися до його роботи. Також були внесені пропозиції щодо визначення суми членського внеску. Ці питання будуть вивчені та винесені на обговорення на майбутніх засіданнях.

Олександра Чуга/Csuha Alexandra/Kárpátalaja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах