12223
22:24 24.032021

В Ужгороді відбувся круглий стіл щодо проблем подальшого функціонування та повноважень районних рад. Фото, відео

Політика 12036

Сьогодні, 24 березня, з ініціативи голови Ужгородської районної ради Юрія Фрінцка відбувся круглий стіл, на якому було обговорено цілий проблемних питань щодо подальшого функціонування районних рад, здійснення ними своїх повноважень та можливість вирішення цих питань на законодавчому рівні.

Власне, крім депутатів Ужгородщини до круглого столу були залучені депутати Закарпатської обласної ради Лівія Балог, Іван Дуран, Роман Сарай, Зоя Темнохудова, Наталя Шетеля, Ярослав Шукаль, заступник голови Закарпатської обласної ради Денис Ман, а ткож народні депутати України Михайло Лаба та Ігор Кривошеєв.

Модератором і ключовим спікером заходу виступив голова районної ради Юрій Фрінцко, який повідомив присутнім про те, що сьогодні потрібно терміново внести зміни до чинного законодавства України у питанні чіткого визначення реальних повноважень новостворених районних рад та джерел їх фінансування.

Левову частку часу у обговоренні проблеми круглого столу взяли на себе народні депутати, зокрема, Михайло Лаба, який у цілому підтримав ініціативу голови Ужгородської районної ради про необхідність внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо встановлення чіткого переліку повноважень районних рад та забезпечення цих повноважень фінансовим ресурсом.

Крім цього, Михайло Михайлович підкреслив присутнім той факт, що для вирішення цієї  проблеми потрібно кооперувати ресурси депутатів усіх рівнів і наголосив на необхідності більш детального обговорення та напрацювання спільних пропозицій для подальшого направлення їх до профільних комітетів Верховної Ради України.

Зі свого боку, заступник голови Закарпатської обласної ради Денис Ман висловив готовність у координації подальшої роботи у цьому напрямку.

Тож, після кількагодинної досить бурхливої дискусії було прийнято кілька узгоджених рішень: організувати та провести робочу нараду за участі голів всіх районних рад Закарпатської області та представників депутатського корпусу у стінах Закарпатської обласної ради (за умов виконання всіх правил та приписів у період карантину); спільно напрацювати та узгодити найактуальніші та конструктивні пропозиції щодо подальшого ефективного забезпечення виконання усіма районними радами їхніх  повноважень та подальшого фінансування.

Вже по завершенню круглого столу депутатка Закарпатської обласної ради від фракції «КМКС» Партія угорців України Лівія Балог зазначила наступне: « Ми, разом з колегами – депутатами обласної ради, отримали запрошення від голови Ужгородської районної ради взяти участь у обговоренні наболілих та важливих питань, що стоять на порядку денному Ужгородського району.

Наразі, після проведення адміністративної реформи, територія Ужгородського району суттєво збільшилася, а отже і проблем додалося, і вони безперечно потребують  вирішення. У першу чергу, тут мова йде про соціальну, медичну та освітньо-культурну сферу життєдіяльності громад та джерела їх фінансування, адже в районної ради вже немає власного бюджету. 

Тому й постає доцільне питання – на чиєму балансі залишаться цілий блок муніципальних установ та звідки вони отримуватимуть фінансування. Адже в період пандемії, до прикладу, закриття районної лікарні, є взагалі безглуздим, але що робити, якщо ОТГ, до складу якої належить медичний заклад не може забезпечити його фінансування? Саме на такі критичні питання питання й має дати відповідь Верховна Рада України, адже згідно діючого законодавства районні ради поки що залишаються, але перестають бути наділені будь-якими функціями та бюджетом.

І, тут слід розуміти, що це питання стосується не лише Ужгородської районної ради чи інших районних рад Закарпатської області, – це питання, яке сьогодні надзвичайно актуальне на всій території нашої держави. І, його обов’язково потрібно вирішувати».

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах