12264
14:56 3.042021

Василь Брензович: депутати Європарламенту не знають, що відбувається в Україні

Політика 7864

Багато депутатів Європарламенту були здивовані оцінкою становища угорської меншини на Закарпатті під час відеоконференції робочої групи з питань меншин законодавчого органу ЄС у четвер. Вони навіть не можуть уявити, з якими труднощами стикаються закарпатські угорці – про це в ефірі угорського радіо Kossuth говорив голова Товариства угорської культури Закарпаття ТУКЗ-КМКС Василь Брензович.

У передачі “Доброго ранку, Угорщино!” (угор. – Jó reggelt, Magyarország!) Василь Брензович заявив, що тиск на угорську меншину Закарпаття посилюється. З березня 2021 року, готуючись до регулювання подвійного громадянства, українським правоохоронцям було наказано розшукати осіб-біпатридів (із подвійним громадянством), і тим самим Україна видала указ про створення списків “таких” громадян, – додав закарпатський політик.

За ініціативи євродепутата від “Фідес” Андреї Бочкор, ситуація угорців Закарпаття була ключовою темою на засіданні робочої групи Європейського парламенту з питань меншин.

Закарпатський політик, який дав оцінку ситуації на засіданні, зазначив, що з 2014 року становище угорських меншин стає «дедалі сумнішим і безнадійнішим», і в країні ведеться ворожа антиугорська кампанія – часто за сприяння української влади.

За словами Василя Брензовича, такі зустрічі важливі, оскільки багато членів ЄС не може навіть уявити, яких випробувань зазнає угорська меншина на Закарпатті.

На засіданні було вирішено письмово повідомити лідерів Європейського Союзу про становище угорської меншини.

Співголова робочої групи, Євродепутат від “Фідес” Кінга Гал зазначила, що права нацменшин в Україні, зокрема угорців на Закарпатті, серйозно порушуються з тижня на тиждень.

„Вони обмежують право [закарпатських угорців – ред.] на освіту та використання мови, а угорські організації зазнають постійних провокацій та ворожих дій”, – додала вона.

Кінга Гал також згадала положення про подвійне громадянство. Як відомо, згідно з указом президента, в кінці лютого Україна забороняє громадянам із подвійним громадянством займати будь-яку офіційну посаду, що грубо дискримінує права угорців Закарпаття.

Василь Брензович заявив, що очікування угорської меншини щодо президента Володимира Зеленського не виправдалися. Що стосується прав на освіту, то політика попереднього глави держави Петра Порошенка продовжується.

Джерело: hirado.hu/Kossuth Rádió

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах