12328
15:22 13.052021

Сійярто: «У питанні закарпатських угорців намічається прогрес»

Політика 8912

Міністри закордонних справ Угорщини й України Петер Сійярто та Дмитро Кулеба провели двосторонні переговори в Братиславі перед засіданням міністрів МЗС Центральної Європи. Після зустрічі Петер Сійярто провів пряме включення на своїй сторінці у Facebook, пише “karpat.in.ua“.

– На жаль, відносини між Угорщиною та Україною протягом останнього періоду розвивалися не за позитивним сценарієм, – розпочав свою доповідь Сійярто. – У нас було й досі є багато розбіжностей, першоджерелом яких став український виступ проти угорців Закарпаття. Разом із тим мушу зазначити, що я завжди вважав особисті стосунки з міністром закордонних справ України важливими, оскільки вони дають можливість тримати канали зв’язку відкритими навіть під час найсерйозніших конфліктів.

Міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини наголосив, що протягом останніх днів відбувся певний прогрес, який дає підстави для оптимізму. «Раніше ми домовилися створити двосторонню робочу групу з питань освіти, щоб спробувати знайти такі рішення щодо питань українського Закону про освіту, які покращать освітню ситуацію для угорської національної спільноти. Ця робоча група вчора провела друге засідання, угорську сторону в комісії очолює Оршоля Пачаї-Томашіч, державний секретар з міжнародних справ. Напередодні, схоже, нам удалося знайти кілька рішень, які допоможуть угорській громаді Закарпаття покращити своє становище в галузі освіти навіть в умовах норм чинного закону», – підкреслив Петер Сійярто.

«Удалося досягти прогресу й щодо так званої угоди про еквівалентність, яка означає, що ми взаємно визнаємо дипломи та сертифікати, видані в Угорщині й Україні, щоб їх можна було використовувати для роботи на території обох країн», – повідомив міністр закордонних справ.

Сторони також домовились якнайшвидше скликати засідання Спільного комітету з питань меншин для обговорення інших складних питань, окрім освіти.

«Досягнуто певного прогресу, що дає привід для оптимізму в нинішній складній ситуації. Це також слід цінувати», – наголосив Петер Сійярто.

Дмитро Кулеба привітав пропозицію свого угорського колеги взаємно визнавати сертифікати про вакцинацію, видані в обох країнах, та дозволити вільний проїзд громадянам Угорщини та України, які вже зробили щеплення. А також попросив обговорити це питання з Міністерством охорони здоров’я. Українська сторона пообіцяла відповісти найближчим часом.

Були порушені й деякі більш давні проблеми, наприклад, питання щодо пункту пропуску «Велика Паладь – Надьгодош» та реконструкції мосту через Тису в ПП «Чоп – Загонь».

«Ми виконали роботу з угорської сторони, і лише від українських партнерів залежить прогрес у цих питаннях. Я попросив міністра, щоб після багатьох років роботи нам чесно сказали, продовжувати вирішувати ці проблеми або не вкладати в них енергію, оскільки дуже неприємно, коли людина працює над чимось роками, отримує заохочення й обіцянки, а потім зрештою нічого не виходить. Через деякий час стає незрозуміло, є намір чи ні», – резюмував міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах