12466
11:05 28.062021

Заява правління Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС)

Політика 7164

Заява правління ТУКЗ-КМКС

Правління Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) вітає та дякує, що уряд Угорщини, враховуючи прохання організації, надає можливість усім жителям Закарпаття безкоштовно щепитися вакциною проти коронавірусу. Вакцинація може не тільки врятувати життя, але й відновити контакти мешканців Закарпаття з Угорщиною та іншими країнами Європейського Союзу.

До Верховної Ради був поданий законопроєкт про національні меншини та корінні народи в Україні. Документ надзвичайно дискримінаційний і не відповідає чинній Конституції, міжнародним зобов’язанням України та законним очікуванням нацменшин країни. ТУКЗ-КМКС за підтримки низки організацій національних меншин в Україні надало пропозиції щодо внесення змін до законопроєкту про нацменшини та звернулося до Президента Володимира Зеленського з проханням розширити сферу дії закону про корінні народи й на закарпатських угорців. Ми впевнені, що відновлення територіальної цілісності багатоетнічної України, підтримання соціального миру та стабільності неможливі без належного захисту прав національних меншин, закріплених у Конституції, дотримання міжнародних зобов’язань та забезпечення потреб національних спільнот.

Міністерство освіти України і Міністерство зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини ведуть переговори, зокрема, про ситуацію у сфері освіти угорської нацменшини на Закарпатті та української національної громади в Угорщині. Представників зазначених громад не запросили до участі в переговорах, водночас були проведені професійні консультації. Правління ТУКЗ-КМКС вважає, що право на освіту рідною мовою – частина основних прав людини. Відповідні закони України є дискримінаційними та суттєво обмежують існуючі права угорців на Закарпатті. У рамках чинного Закону про освіту та мову немає можливості задовольнити освітні потреби угорців краю. Заплановані заходи можуть призвести до деградації угорськомовної освіти на Закарпатті, втрати робочих місць угорськими педагогами та прискорення еміграції.

Однією з найбільших проблем нашого краю є перетин кордону. Повільність і незручність перетину кордону в пунктах пропуску заважають належній підтримці зв’язків та економічному розвитку Закарпаття. Єдиним довгостроковим вирішенням проблеми є відкриття нових пунктів пропуску на кордоні, розширення та модернізація існуючих. Правління ТУКЗ-КМКС закликає уряди України та Угорщини якомога швидше досягти згоди щодо відкриття пункту пропуску Велика Паладь – Надьгодош, будівництва об’їзної дороги навколо міста Берегова, нового мосту через річку Тиса та створення автомагістрального сполучення через українсько-угорський кордон.

З точки зору існування та розвитку закарпатських угорців, надзвичайно важливою є допомога, надана урядом Угорщини, якою керують фонди, створені за участю нашої організації. Відрадно, що, незважаючи на складну економічну ситуацію та необґрунтовані кримінальні провадження проти фондів, триває перерахування коштів на виплату соціальних допомог та оновлення освітніх, соціальних і медичних закладів Закарпаття.

Правління ТУКЗ-КМКС вітає те, що Закарпатська обласна рада звернулася до Президента та Генерального прокурора України щодо припинення необґрунтованих проваджень проти благодійних фондів, створених Товариством угорської культури Закарпаття.

ТУКЗ-КМКС продовжує підтримувати зусилля України щодо європейської інтеграції й відкрите до співпраці з усіма політичними силами задля розвитку угорської громади краю та Закарпаття.

Село Яноші, 27 червня 2021 р.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах