12573
12:05 23.072021

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто відвідав Україну

Політика 16174

22 липня міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, котрий нині є головуючим у Комітеті Міністрів Ради Європи, відвідав Україну з робочим візитом на запрошення міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Прибувши до Києва, Петер Сійярто у рамках офіційного візиту передав ще 10 апаратів ШВЛ Міністерству охорони здоров’я України. «Сьогодні я прибув до України з особливим візитом, цього разу не лише як міністр закордонних справ, але й як голова Комітету Міністрів Ради Європи», – повідомив Петер Сійярто на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

У свою чергу, глава МЗС України Дмитро Кулеба подарував Петеру Сійярто форму збірної України з футболу. «Почався візит Петера Сійярто з обміну подарунками. Я отримав угорський м’яч, а Петер – нашу, вже легендарну форму зі “Слава Україні!”» – зазначив міністр у Facebook і додав світлину, на якій він передає Петеру Сійярто форму з його іменем угорською мовою. Міністр закордонних справ України та глава МЗС Угорщини також вшанували пам’ять українських воїнів біля «Стіни пам’яті загиблих за Україну» поблизу Михайлівського собору в Києві.

Під час зустрічі глави МЗС домовилися про дату засідання комісії з питань національних меншин, а також обговорили питання прикордонного співробітництва, енергетики й освіти. Про це Дмитро Кулеба повідомив під час спільного брифінгу з Петером Сійярто, котрий транслювався у Facebook.

За словами міністра, було прийнято рішення, що засідання українсько-угорської комісії з питань забезпечення прав національних меншин пройде 16 вересня. Ця комісія, до слова, не засідала з 2011 року. «Ми погодили графік подальших контактів, засідань комісії з питань національних меншин. До речі, головування в цій комісії, згідно з рішенням уряду, перейде до МЗС. Проведення двосторонньої міжурядової комісії буде у вересні цього року», – повідомив Дмитро Кулеба.

Також глави зовнішньополітичних відомств домовилися про встановлення в Будапешті пам’ятного Хреста з написом «Загиблим за Україну». «Україна, своєю чергою, надасть дозвіл на виділення додаткової ділянки для розміщення угорського військового кладовища у Підполоззі Закарпатської області», – сказав Дмитро Кулеба. «Переговори з цього питання тривали дуже довго, і я радий, що сьогодні нам із Петером вдалося поставити в них крапку в інтересах насамперед наших суспільств і вшанування пам’яті наших співвітчизників», – зазначив глава української дипломатії.

За підсумками переговорів, глави МЗС України та Угорщини підписали два двосторонні документи. «Перший – це угода щодо взаємного визнання документів про освіту та наукові ступені. Завдяки цій угоді українські громадяни в Угорщині та угорські громадяни в Україні зможуть користуватися національними освітніми послугами», – повідомив Дмитро Кулеба і додав, що другим підписаним документом є меморандум про співпрацю у сфері підготовки дипломатичних кадрів. Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна і Угорщина взаємно визнали документи про освіту.

Також, за словами глави МЗС України, під час зустрічі обговорили питання виконання угоди щодо визнання сертифікатів про вакцинацію.

Очільник угорської дипломатії Петер Сійярто, зі свого боку, висловив надію, що вдасться досягти «нових результатів у використанні угорської мови в угорськомовних школах». «Якщо у когось склалось враження, що ми часто зустрічаємось, то це справді так, але це не самоціль. І про це свідчать ті домовленості, яких ми досягли, іноді після довгих перемовин… І ці домовленості є дуже корисними для обох народів. Ми бажаємо співпраці й добросусідства, миру Україні й стабільності», – підкреслив Петер Сійярто.

Також, за словами угорського міністра, було досягнуто важливих домовленостей щодо взаємного визнання дипломів та наукових ступенів двох держав. «Це питання обговорювалося вже 7 років», – зазначив Петер Сійярто. «Що стосується меморандуму про освіту дипломатичних кадрів, це також буде покращувати нашу довіру». На думку посадовця, «угода про взаємне визнання дипломів та наукових ступенів свідчить, що немає невирішуваних проблем, тільки треба багато працювати».

«Ще одне питання, яке ми обговорювали і, сподіваюся, скоро вирішимо – це КПП Нодьгодьош-Нодьпаладь. Наші фахівці домовились про те, як вони там будуть працювати… Спільна комісія у вересні, я сподіваюсь, закриє й це питання», – зазначив Петер Сійярто.

«У вересні буде засідати також спільна комісія щодо освітніх питань, і, я сподіваюся, ми досягнемо значних результатів щодо використання угорської мови в угорськомовних школах. Буде також засідати комісія з економічних питань 30 вересня», – повідомив міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини.

Цього дня міністри здійснили спільну поїздку на лінію розмежування в зону проведення Операції об’єднаних сил (ООС) на Донбасі, де ознайомилися із ситуацією та зусиллями українського уряду із підвищення безпеки для людей, які мешкають у зоні бойових дій.

Перед поїздкою Петер Сійярто підкреслив, що це перший із 2014 року візит голови Комітету Міністрів Ради Європи до України і в зону проведення операції Об’єднаних сил. «Ми, угорці, зацікавлені в тому, щоб цей конфлікт на Сході мав вирішення. Мінські домовленості – це той напрям, яким, ми сподіваємося, корабель цього конфлікту вибереться у мирні води… Ми сподіваємося, що ця територія буде мирною, і ми зможемо знайти рішення для ліквідації усіх конфліктів. Своїми силами, своїми можливостями ми будемо причетні до цього. Це є інтересом не тільки України, Угорщини, а й угорців, що живуть на Закарпатті», – наголосив високопосадовець.

Після брифінгу Петер Сійярто, головуючий у Комітеті Міністрів Ради Європи разом із Дмитром Кулебою військовим літаком вилетів на Донбас. Посадовці двох країн ознайомилися з планами будівництва нового контрольного пункту в’їзду-виїзду в смт Станиця Луганська Луганської області на лінії розмежування.

Перебуваючи в зоні ООС, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив: «Ми сьогодні ознайомилися з планами будівництва нового сучасного пункту пропуску тут, у Станиці Луганській. Ми будемо робити не тільки це, але й будемо продовжувати робити всі кроки для того, щоб між цими пунктами, які знаходяться на нашій території і на нашій тимчасово окупованій території, відбувався максимально активний рух людей». Міністр зазначив: «Відвідування мною і Петером операції Об’єднаних сил є важливим знаком, що російсько-український збройний конфлікт залишається найбільшою загрозою безпеці Європи та перебуває у фокусі Комітету Міністрів Ради Європи».

Зі свого боку, Петер Сійярто заявив, що Угорщина, яка нині головує в комітеті Міністрів Ради Європи, все зробить для того, щоб допомогти Україні. «Своїм коштом ми намагаємося досягти того, щоб домовленості, ухвалені в Мінську, були виконані. Ми також надаємо і гуманітарну допомогу. Недалеко звідси є медичний пункт у Станиці Луганській, який був реконструйований на угорські кошти», – розповів міністр.

Глава угорського зовнішньополітичного відомства також повідомив, що в місії ОБСЄ в Україні є 21 угорець, і Угорщина буде продовжувати таку участь. За словами міністра, Угорщина виділила 140 тис. євро на програму підтримки України в Раді Європи. «Ми від щирого серця сподіваємося на те, що це сумне становище, яке заважає жити багатьом людям, якомога швидше зникне», – наголосив Петер Сійярто.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини