12583
15:41 23.072021

Представники консультативної місії ЄС провели зустріч із лідерами угорців Закарпаття

Політика 71013

22 липня офіс ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» відвідали представники консультативної місії Європейського Союзу в Україні (EUAM). Там вони провели зустріч із заступником голови ГО «ТУКЗ-КМКС» Йосипом Борто та головою Демократичної спілки угорців України Ласло Зубаничем.

Як розповів журналістам після зустрічі заступник голови ГО «ТУКЗ-КМКС» Йосип Борто група приїхала обстежити ситуацію на Закарпатті та дізнатися, як угорці бачать життя тут, з якими проблемами вони зіштовхуються, і які небезпеки на них чатують. Зокрема, за його словами, представники EUAM досліджують питання безпеки національних меншин.

На переконання Йосипа Борто більшість із проблем, озвучених під час зустрічі немає у сусідніх областях, (на Львівщині чи Івано-Франківщині) хоча декотрі є співзвучними. Наприклад, тема виборів. Якщо вони проходять прозоро, то це дає можливість виборцям обрати того представника, котрий буде належним чином представляти їх інтереси у вищих ешелонах влади. «Якщо ж вибори, як ми помічали, проходять непрозоро і нечесно, з підкупами і т.д., то через скупку голосів проходять ті кандидати, котрі не зацікавлені у хорошому якісному представництві свого електорату. Тому на наступних виборах треба звернути увагу, щоб вони проходили якомога чесніше і прозоріше. І нині в Україні дійсно маємо приклади, коли це вдається зробити» – заявив Йосип Борто.

На запитання журналістів чи помічають угорці Закарпаття зацікавленість нацменшиною з боку ЄС, Йосип Борто розповів: «так бачимо останніми роками цікавість з боку представників різних органів Євросоюзу, хоча вони зазвичай цікавляться, записують, конспектують, пишуть різні звіти, однак від цього ситуація не змінюється. Хоча великого впливу або змін ми і не чекаємо, бо вони не мають відповідних важелів». На якесь покращення ситуації, за словами Йосипа Борто, угорці більше сподіваються від зустрічі міністрів закордонних справ України та Угорщини, яка в цей самий день відбулась у Києві.

Як відомо, консультативна місія Європейського Союзу в Україні з реформування сектору цивільної безпеки України – це цивільна місія Cпільної політики безпеки та оборони Європейського Союзу. Метою діяльності місії є сприяння реформуванню сектору цивільної безпеки України.

Руслан ФАТУЛА

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини