12675
13:41 6.092021

У Берегові провели засідання ГО «ТУКЗ – КМКС»

Політика 12011

4 вересня у атріумі Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ пройшло чергове засідання правління Товариства угорської культури Закарпаття. На порядок денний винесли звіти керівництва організації, оцінку політичної ситуації в державі, інформацію по програмах підтримки, ситуації у сфері освіти та щодо кампанії вакцинації.

На заcіданні були присутні представники первинних організацій ГО «ТУКЗ – КМКС», дипломатичних представництв Угорщини – Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї та Генеральний консул Угорщини в Берегові Матяш Сіладі разом із колегами-консулами, депутатка Європарламенту Андрея Бочкор (через відеозв’язок), керівники благодійних організацій та фондів.

Першим до присутніх, через онлайн-з’єднання, звернувся голова ГО «ТУКЗ – КМКС» Василь Брензович та згадав, що нещодавно Україна відзначала значну подію – 30-ту річницю незалежності. Єдиною організацією, яка «пережила» серпневий путч, стало Товариство угорської культури Закарпаття. Організація багато років захищає інтереси угорської громади краю у різних сферах життєдіяльності – від політики до освіти та культури.

Василь Брензович також коротко змалював події того часу, які вже для нашого покоління стали історією: «Політики, що тоді агітували за незалежність, обіцяли зробити з України багату державу, а національним меншинам, що проживають на її території, забезпечити широкі права. Пройшло 30 років, проте ці обіцянки так і не виконали. Протягом останніх років ми відчуваємо на собі ті нові закони, що призводять до суттєвого обмеження прав національних меншин. Ми маємо сподівання ще побачити позитивні зміни у цьому напрямку».

Крім того, Василь Брензович поділився своїми думками щодо політичної ситуації у світі, зокрема виведення військ США з Афганістану, зустрічі Президента України Володимира Зеленського з Президентом США Джо Байденом.

«Ми не здаємося, не відмовляємося від своїх законних прав на спілкування та навчання рідною мовою. Ми й надалі боротимемося та докладатимемо усіх зусиль задля вирішення ситуації», – додав Василь Брензович.

Йосип Борто, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», депутат Закарпатської обласної ради, поділився з присутніми основними досягненнями роботи фракції «КМКС» – Партії угорців України» в облраді: «Нещодавно я брав участь у засіданні в стінах Верховної Ради України, де обговорювали можливості перебудови вектору регіональної політики Закарпаття. Крім того, йшлося про збільшення ефективності роботи облради, політичну стабільність у краї».

Мова йшла й про бюджет краю, можливість виділення коштів на ті чи інші потреби закарпатців. Такі питання завжди бурхливо обговорюються, адже напрямків чимало, а коштів не так багато. Проте за ініціативи фракції «КМКС» вдалося виділити 8 млн грн на ремонт місцевих автошляхів – це чотири проєкти у Мукачівському, Ужгородському та Берегівському районах.

«Новостворена коаліція виявилася ефективною в роботі, адже нам удалося прийняти рішення по всіх питаннях, винесених на порядок денний, – це позитивний момент. Разом з тим, ми звернулися до Президента та Генерального Прокурора України з проханням об’єктивно вивчити та нарешті закрити кримінальні справи, які відкрили проти благодійних фондів та голови товариства», – додав Йосип Борто.

Андрея Бочкор, у свою чергу, зазначила, що робота Європейського Парламенту теж стартувала, і вона й надалі докладатиме всі зусилля, аби винести питання угорців Закарпаття на найвищий рівень.

Про роботу благодійного фонду «КМКС» розповів його керівник Гейза Гулачі, який водночас є заступником голови ГО «ТУКЗ – КМКС» та депутатом облради: «Цьогоріч ми прийняли понад 30 тисяч заявок, 8 тисяч з яких уже отримали відповідь. Попереду нас чекає подача заявок на фінансову допомогу працівникам медичної сфери. Крім того, нам удалося відкрити заявки на отримання допомоги студентами».

Щодо кампанії вакцинації, то близько 21 тисячі закарпатців скористались можливістю отримати безкоштовне щеплення на кордоні з Угорщиною у пересувних медичних пунктах протягом липня-серпня. Міжнародні сертифікати про проходження вакцинації вже починають отримувати дипломатичні представництва Угорщини в Ужгороді та Берегові, звідки їх можна забрати за наявності виданої під час вакцинації довідки.

Під час засідання до присутніх звернулися й керівниця благодійного фонду «Егана Еде» Маріанна Беркі, Президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдико Орос, голова фракції «КМКС» у Берегівській міській раді Кароліна Дорчі, голова Закарпатської угорської туристичної ради Андрій Мештер та секретар ГО «ТУКЗ –КМКС» із питань культури Ласло Молнар.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини