12704
15:23 14.092021

Василь Брензович розповів про становище закарпатських угорців та їхні проблеми на конгресі FUEN у Трієсті

Політика 6808

Наприкінці минулого тижня в італійському місті Трієст відбувся 65-й конгрес Федерального союзу європейських національностей (Federal Union of European Nationalities – FUEN), міжнародної неурядової організації, яка представляє інтереси корінних національних та мовних меншин Європи. Участь у заході взяв і голова Товариства угорської культури Закарпаття Василь Брензович.

FUEN – найбільше міжнародне об’єднання, до якого входять 107 організацій, що представляють етнічні, мовні та національні меншини. З 1993 року його членом є і Товариство угорської культури Закарпаття (КМКС).

За словами Василя Брензовича, на конгресі він мав можливість доповісти про ситуацію національних меншин, які проживають в Україні, зокрема угорців Закарпаття та їхні проблеми.

«Учасники заходу визнали дуже прикрим той факт, що питання національних меншин у Європі відійшло на другий план», – зазначив голова ТУКЗ-КМК, говорячи про громадську ініціативу захисту меншин Minority SafePack, яка, незважаючи на підтримку більшості в Європарламенті, Європейського суду та понад одного мільйона громадян ЄС, була відхилена Європейською комісією.

«Ми зробимо все можливе, щоб привернути увагу європейської громадськості до мовних та освітніх проблем нацменшин», – підкреслив Василь Брензович. За його словами, усі організації, які об’єднує FUEN, наполягають, що «права меншин – це частина прав людини, і сподіваються, що рано чи пізно Європа займатиметься цим питанням на належному рівні».

TV21 Ungvár/CsA, Kárpátalja

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах