12708
20:45 16.092021

До Закарпаття завітала Консультативна місія ЄС разом із Комітетом ВРУ з євроінтеграції та представниками Кабміну

Політика 9454

15-16 вересня в Закарпатті перебувала Консультативна місія ЄС в Україні (КМЄС), яка організувала виїзний дводенний візит Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу.

І, у рамках цього заходу народні депутати України разом із представниками КМЄС та Державної прикордонної служби відвідали кілька пунктів пропуску на кордоні з країнами ЄС. У процесі також було обговорено ряд актуальних та проблемних питань, зокрема: про пропускну спроможність та інфраструктуру пунктів пропуску, в тому числі і питання запобігання контрабанді та корупції на кордоні; потенційне реформування митної системи України відповідно до стандартів та норм Європейського Союзу; застосування сучасних спеціальних сканерів для системних перевірок вантажу, який рухається через кордон України та країн ЄС (в обидвох напрямках).

До слова, саме виїзне засідання Комітету відбулося за участі профільних заступників міністрів КМУ, представників профільних ЦОВВ, місцевих органів влади, КМЄС, іноземних консульських установ, які розташовані на території Закарпатської області, дипломатичних місії України в сусідніх державах, Міжнародної організації з міграції (МОМ) та ряду українських  ГО.

У виїзному засіданні взяли участь голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе, перший заступник голови Закарпатської ОДА Мирослав Білецький, представники центральної виконавчої та місцевої влади, європейські партнери та ін.

Так, під час свого виступу Мирослав Білецький заначив наступне: «Історично так склалося, що Закарпаття знаходиться в серці Європи, тому для нас європейський вектор зовнішньої політики держави є надзвичайно важливим. Це точка на мапі, яка б мала стати логістичними, інвестиційними та туристичними воротами України в ЄС, а отже регіоном активних ділових контактів та надходжень до бюджету».

У Закарпатській області назріла гостра необхідність розбудовувати прикордонну інфраструктуру та будувати нові пункти пропуску. Наразі пріоритетними є 5 об’єктів: автомобільні КПП «Дийда – Берегдароц» та «Велика Паладь – Нодьгодош» на українсько-угорському кордоні, «Біла Церква – Сігету Мармацієй» на українсько-румунському кордоні, «Соломоново – Чієрна» на українсько-словацькому кордоні, а також пішохідно-велосипедний КПП «Лубня – Волосате» на українсько-польському кордоні в межах Закарпаття.

Керівництво області також звернулося до парламентського Комітету із пропозицією взяти під особистий контроль питання внесення змін до діючих міждержавних угод щодо майбутніх пунктів пропуску.

У підсумку, виступаючи перед присутніми, голова КМЄС Антті Хартікайнен зазначив наступне: «Те, що відбувається в регіонах, має вирішальне значення для прогресу України. Стратегічний підхід до реформ залежить від ефективної координації між Києвом та регіонами. Регіональне представництво КМЄС у Львові розширює свою діяльність на всі сім областей Західної України, включаючи Закарпаття.  

Місія намагається адаптувати свою роботу до кожного регіону. Інтегроване управління кордонами та боротьба з транскордонною злочинністю особливо важливі для цієї частини України. Ці напрямки серед пріоритетів і для ЄС, оскільки тісно пов’язані з безпекою Євросоюзу і безвізовим режимом, який зараз є реальністю для українців».

Зі свого боку, голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на наступному: «Важливо, що після відвідин пунктів пропуску на кордоні ми провели це виїзне засідання за участі представників центральної виконавчої та місцевої влади, і європейських панртнерів. Це дозволило нам охопити максимальну кількість наявних проблем.

Щось простіше потребує компетентного втручання місцевої та центральної влади, але складніші речі треба вирішувати на законодавчому рівні та працювати з партнерами для пошуку рішень через міжнародні домовленості. Сподіваюся, це засідання дасть поштовх для такої законодавчої роботи та спонукає ефективніше використовувати контролюючу функцію Верховної Ради України».

 Насамкіцець, у стінах Закарпатської ОДА відбулася підсумкова пресконференція за участі Антті Хартікайнена та Іванни климпуш-Цинцадзе, які підбили свого роду підсумки дводенного заходу та відповіли на питання присутніх журналістів.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах