12769
13:44 30.092021

Голова ГО «ТУКЗ-КМКС» звернуся до Генпрокурора через заклики очільника Тернопільської облради «наїхати на угорців Закарпаття»

Політика 9075

28 вересня 2021 в прямому ефірі телеканалу «Україна 24» транслювалась телепрограма «Сьогодні ранок», гостем якої був голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко. В ході вказаного ефіру присутніми обговорювалося питання підписання контракту на поставку природнього газу між Російською Федерацією та Угорщиною, під час якого Михайло Головко на запитання ведучих про можливі шляхи виходу з ситуації та міри реагування, заявив: «…у нас є питання особливо там угорської діаспори і щодо на Закарпатті можна взагалі трошки жорще на них наїхати і дати їм зрозуміти…».

З цього приводу голова ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» Василь Брензович вже звернувся до Генерального прокурора України Ірини Венедіктової з відкритим листом. «Тобто голова Тернопільської обласної ради, який є посадовою особою органу місцевого самоврядування, в прямому ефірі, який транслюється на загальнонаціональному каналі, в якості важелю впливу на Угорщину ЗАКЛИКАЄ ЖОРСТКО НАЇХАТИ на угорців Закарпаття – тобто громадян України за ознакою їх приналежності до певної національності, і таким чином покласти Угорщині ультиматум» – йдеться у зверненні голови ГО «ТУКЗ».

«Заклик Головка М. Й. «ЖОРСТКО НАЇХАТИ на угорську діаспору Закарпаття», адресований ним до невизначеного кола осіб, не залишає варіантів для різночитань – це значить залякувати, погрожувати, шантажувати, вчиняти насильство чи кримінально переслідувати громадян України ЗА НАЦІОНАЛЬНОЮ ОЗНАКОЮ тощо.

Без сумнівів, така вкрай цинічна за своєю суттю заява голови Тернопільської обласної ради Головка М. Й. свідомо спрямована ним на розпалювання національної ворожнечі у державі між етнічними угорцями, що компактно проживають на території Закарпатської області та іншими громадянами України, а також являється закликом до обмеження прав громадян за етнічними та мовними ознаками, що свідчить про наявність у діях Головка М. Й. ознак кримінального правопорушення ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України» – наголошується у документі.

«Громадська організація «Товариство угорської культури Закарпаття» вкрай обурена такими висловлюваннями Головка М. Й., вчинених ними через ЗМІ, а тому, з метою присікання будь-яких подальших спроб посіяти національну ворожнечу з боку будь-яких інших осіб, прошу:

1. Вважати дане звернення як повідомлення про вчинення кримінального правопорушення.

2. Розпочати та провести повне та всебічне досудове розслідування стосовно Головка М. Й. за фактом вчинення ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України, надавши відповідний витяг з ЄРДР» – пише голова ГО «ТУКЗ-КМКС» Василь Брензович.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах