12798
22:00 8.102021

Верховна Рада відправила у відставку Разумкова і призначила спікером Стефанчука

Політика 11921

Похолодання у стосунках між спікером ВРУ Дмитром Разумковим та президентською партією «Слуга народу», членом якої він є, намітилось вже досить давно. Однак в активну фазу ця ситуація вступила на тлі прийняття так званого «антиолгіархічного закону». Замість того, щоб підписати документ після його прийняття парламентом, спікер на запит омбудсмена, яка раптом виступила проти закону, направив його на експертизу у Венеційську комісію. Для членів його партії, та власне й президента, це вочевидь виявилось несподіванкою. Після чого і почалось…

30 вересня Дмитро Разумков повідомив, що «Слуга народу» ініціювала його відставку з посади голови Верховної Ради. 2 жовтня «слуги» запевнили, що зібрали необхідну кількість підписів депутатів для розгляду питання про відставку Дмитра Разумкова, і планують цього тижня розпочати відповідну процедуру.

3 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що у партії «Слуга народу» є мільйон запитань до Дмитра Разумкова, який тоді ще був спікером ВРУ. Наступного дня стало відомо, що глава фракції «СН» запустив процедуру відкликання Дмитра Разумкова з посади. А вже у четвер, 7 жовтня, Верховна Рада звільнила його  з посади.

Таке рішення підтримали 284 нардепи. З фракції «Слуга народу» «за» проголосували 215 народних депутатів, з групи «Довіра» – 18, з групи «За майбутнє» – 19, з фракції «Батьківщина» – 20, з фракції «Голос» – 6 та 6 позафракційних. Не голосували в повному складі фракції «Європейська солідарність» та «ОПЗЖ».

На засіданні парламенту під час розгляду цього питання, перший заступник голови фракції «СН» Олександр Корнієнко озвучив спікеру низку претензій. Зокрема, він звинуватив Дмитра Разумкова в бажанні «стати окремим національним політиком». При цьому додав, що тільки не зрозуміло, за які принципи той виступає. Бо, за словами Корнієнка, для того, аби Разумков зрозумів, на якій він стороні, до нього є питання, зокрема: «Чи є ворогом України Віктор Медведчук?», «Чи є вороже налаштованими до України проросійські телеканали, які були закриті рішенням РНБО?, «Чи є так званий фанат Разумкова Анатолій Шарій людиною, яка діє всупереч українським інтересам?». Відтак політик зазначив, якщо Дмитро Разумков на ці три питання відповідає «так», тоді чому він не підтримував санкції на РНБО. За словами нардепа, Разумков не розуміє, яку країну має будувати, і вирішив, що «власні політичні і навіть життєві амбіції вищі командних цілей та домовленостей». Він також наголосив, що Дмитро Разумков з його точки зору «відступив від загальних принципів і більше не є членом нашої команди і не може представляти партію на такій високій посаді».

Також він звинуватив екс-спікера у подвійних стандартах, оскільки той виступав проти існування в.о. міністра протягом довгих термінів, а сам 15 місяців не вирішував питання про призначення голови апарату ВР. За словами Корнієнка «наш парламент перетворився на гальмо для реформ». Він заявив, що є велика вина Разумкова в тому, що не відбувалося реформування Конституційного суду, що виникли проблеми, які стосувалися електронного декларування, що виникає питання «чи зможемо залишитися в нормальних стосунках, щоб не було соромно проходити по сесійній залі». Депутат підкреслив, що довіри до Дмитра Разумкова немає, тому йому необхідно «пересісти в зал і слухати наступного голову ВР».

Окрім того він звинуватив Разумкова в перетворенні Ради у «парламент часів Литвина». Нардеп зазначив, що коли його обирали на посаду голови ВР, то йшлося про те, що в нього є політичний досвід, але з’ясувалося, що досвід «грає в різні боки – інколи допомагає працювати, а інколи збільшує різні прояви, які можна назвати політичним лукавством, політичною дводушністю, коли люди починають говорити одне, робити друге, а мати на меті щось третє – незрозуміле і потаємне».

У свою чергу Дмитро Разумков після своєї відставки відповідаючи на претензії та звинувачення представника «Слуг народу» віджартувався: «коли я слухав колег, то в мене виникало питання: «Крепость тоже я развалил?» – як зазначалося в радянському фільмі». Також він побажав наступному спікеру «щоб йому не було соромно за те, що він робитиме на цій посаді: ні перед собою, ні перед людьми, ні перед законом». На запитання із залу, чи йому самому ні за що не соромно, відповів: «Мені не соромно».

Відповідаючи на запитання Олександра Корнієнка щодо відсутності керівника Апарату ВР, Разумков зазначив: «Чому питання про керівника Апарату з’явилося як шантаж голови Верховної Ради: або признач нашого, або ми тебе знімати будемо? Я на шантаж не вівся і вестися не буду… Щодо керівника Апарату: призначайте, подивимося, як він буде працювати у вас», – підсумував Дмитро Разумков.

Раніше, в ефірі телеканалу «Україна 24» екс-спікер заявив, що депутатів, які не хочуть голосувати за його відставку з посади, начебто викликали на Банкову. «І починають їм розповідати, як треба, і що треба робити в парламенті… Хочете зі мною посперечатися – давайте сперечатися. Навіщо ви людей чіпаєте», – розповів голова ВР.

Під час брифінгу Дмитро Разумков також розповів про стосунки із Володимиром Зеленським. Зокрема, він заявив, що ніколи не був другом президента. За його словами, у них «робочі стосунки». «Друзі, я думаю, що вони формуються по-іншому. Я думаю, що друзі президента більше пов’язані з «95 кварталом», з його минулим життям. А в мене інші друзі», – сказав екс-спікер Ради. Дмитро Разумков не вважає, що президент і голова Верховної Ради чи прем’єр-міністр повинні бути друзями. «Вони повинні працювати на державу. Не на свої дружні стосунки, а на державу», – додав він.

Також в інтерв’ю телеканалу «Прямий» Дмитро Разумков заявив, що судитиметься в разі позбавлення його депутатського мандату. «Так, я буду відстоювати своє право. Тому що це вже не про посаду». Нагадаємо, політик пройшов у парламент за партійним списком «Слуги народу» і теоретично може бути відкликаний.

Вже наступного дня після звільнення Дмитра Разумкова, 8 жовтня, депутати призначили новим головою парламенту Руслана Стефанчука, який був першим заступником спікера ВР і представляв у законодавчому органі президента Володимира Зеленського. «За» його кандидатуру проголосував 261 нардеп. Крім 222 депутатів з фракції «СН», рішення підтримали 18 – від групи «Довіра», 15 – «За майбутнє» та 6 позафракційних. Не голосували за Стефанчука у повному складі «Європейська солідарність», «ОПЗЖ», «Голос» та «Батьківщина».

Руслан Стефанчук народився 29 жовтня 1975 року у місті Тернопіль. Правознавець, доктор юридичних наук (2008), професор. Дійсний член (академік) Національної академії правових наук України, заслужений діяч науки і техніки України. Займався адвокатською діяльністю. З 2019 року – радник Президента України, представник президента у Верховній Раді (2019 – 2021) та головний ідеолог партії «Слуга народу» (за словами Зеленського).

Із президентом він знайомий давно, колись разом грали у КВН. До 2019 року займався освітньою, науковою та адвокатською діяльністю. Працював у Хмельницькому університеті управління та права (на сьогодні – Хмельницький університет управління та права імені Леоніда Юзькова), Інституті законодавства Верховної Ради України, Національній академії прокуратури України та Вищій школі адвокатури. Як помічник співпрацював із народним депутатом від блоку «Наша Україна – Народна самооборона» Анатолієм Матвієнком, а також радником віце-прем’єра Степана Кубіва.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Традиційний турнір ветеранів із мініфутболу пам’яті Василя Турянчика фінішував у Мукачеві
12:10
«Минай» був близьким до перемоги над «Рухом»
11:57
Відійшов у вічність перший декан економічного факультету УжНУ
11:39
На Закарпатті затримали таксистів-переправників
11:28
Мукачівець побив незнайомця і відібрав телефон, а миколаївчанка у закарпатки – сережки
09:53
Із якими проблемами стикаються закарпатці з особливими потребами
09:25
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, буде частково обмежено рух транспортних засобів
09:12
«Пам’ятна записка / Pro memoria» – виставка учасників «Резиденції Вибачте Номерів Немає» відкрилася в Ужгородському скансені
08:50
У Центрі медико-соціальної реабілітації дітей ім. Святого Михаїла в селі Ратівці відкрили кабінет галотерапії
08:32
У Мукачеві влаштували змагання юних рятувальників-пожежників
17:20
Всі новини