21:35 9.102021

Заява XXXII загальних зборів Товариства угорської культури Закарпаття

Політика 6643

Учасники загальних зборів Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) вважають прикрим, що останнім часом відносини України та Угорщини ще більше погіршилися. Особливе занепокоєння викликає те, що деякі українські політики закликають помститися угорській громаді краю через начебто кривду України з боку Угорщини. Товариство угорської культури Закарпаття висловлює глибоке обурення через заклик голови Тернопільської обласної ради, котрий не тільки розпалює національну ворожнечу в державі між етнічними угорцями, що компактно проживають на території Закарпатської області, та іншими громадянами України, але й закликає до обмеження прав громадян за етнічними та мовними ознаками. Сподіваємося, що справу будуть розслідувати, а злочинців притягнуть до відповідальності за публічне розпалювання ненависті.

Вважаємо надзвичайно тривожним те, що в краї не припиняються антиугорські провокації, а щодо попередніх не вдалося закрити жодного провадження. Угорці Закарпаття були шоковані опублікованою Службою безпеки України інформацією про запобігання вчиненню терористичних актів, згідно з якою зловмисники планували здійснити підпал Генконсульства та замовити вбивство громадського діяча в області.

Обнадіює те, що фракцію КМКС розглядають як коаліційного партнера в переформатованій обласній раді. Саме тому нашій організації незрозуміло, чому Служба безпеки України продовжує розслідування проти кількох наших установ за звинуваченням у сепаратизмі. Нашій громаді також незрозуміло, на чому базується процес органів безпеки, розпочатий у листопаді 2020 року, і чому майже за рік справа не просувається далі етапу розслідування. Вважаємо, що ці дії мають згубний вплив не лише на угорську меншину в Україні, але й на сприйняття країни на міжнародному рівні, а також значно перешкоджають відновленню добросусідських відносин між Україною й Угорщиною.

Минуло вже десять років відтоді, як під час переговорів про транскордонне співробітництво було порушене питання про нові пункти пропуску в регіоні. Ми переконані, що відкриття нових прикордонних переходів і розширення існуючих стане значним кроком уперед, який може дуже посприяти економічному й інфраструктурному розвитку України, Закарпаття та прикордонних районів у його межах, а також активізації економічного співробітництва між двома країнами.

ТУКЗ-КМКС висловлює вдячність уряду Угорщини, який надав можливість мешканцям Закарпаття протягом останніх двох місяців зробити щеплення від коронавірусу. У пунктах вакцинації, створених у пунктах пропуску, можливістю щепитися скористалося більше 21 тисячі закарпатців, що може значно посприяти стримуванню поширення епідемії з обох боків кордону та допомогти пожвавленню транскордонних контактів.

Ми раді, що Угорщина продовжує послідовно відстоювати мовні та освітні права угорців Закарпаття, що й надалі діють програми соціальної підтримки, започатковані нею, які в останні роки значно сприяли збереженню громади, розвитку нашого краю, за що Товариство угорської культури Закарпаття висловлює вдячність уряду Угорщини.

Місто Берегово, 9 жовтня 2021 року

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді попрощалися із Сергієм Нестеренком
09:24
У Косоньському ліцеї провели традиційну посвяту випускників 
09:12
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
Всі новини