12803
16:11 11.102021

Щорічний з’їзд членів Товариства угорської культури Закарпаття провели у Берегові

Політика 11818

9 жовтня в Будинку культури міста Берегова провели великий щорічний з’їзд представників ГО «ТУКЗ – КМКС». 32-ге засідання Товариства, через карантинні обмеження, провели трохи пізніше запланованого, та й кількість делегатів була меншою. На порядок денний винесли чимало звітів, виступів та нагальних для роботи організації питань.

Голова ГО «ТУКЗ – КМКС» Василь Брензович, який особисто не зміг бути присутнім на засіданні, звернувся до делегатів через онлайн-зв’язок. Він традиційно представив свій щорічний звіт, де окреслив основні моменти діяльності організації протягом минулого року. Звісно, пандемія внесла і свої зміни, до прикладу, до проведення запланованих заходів. Однак спільними зусиллями вдалося пройти цей складний шлях.

Зауважимо, що у перші найскладніші місяці карантину Товариство організувало благодійну акцію зі збору коштів на потреби медичних, а пізніше й освітніх закладів, для боротьби з пандемією. Завдяки зібраним коштам закупили тисячі масок, рукавичок, захисних костюмів, дезінфікуючих засобів та термометрів.

Василь Брензович у своєму виступі змалював присутнім політичну ситуацію останніх років, починаючи від незалежності України, та обіцянки, закріплені на законодавчому рівні, забезпечити рівні права й обов’язки всім представникам національних меншин, які проживають на території держави. В кінцевому рахунку, це вийшло не зовсім так, проте ГО «ТУКЗ – КМКС» й надалі боротиметься за права, надані раніше нацменшинам, як робило це протягом останніх років. Питання мови та освіти рідною мовою вже неодноразово виносилось на обговорення міністрами закордонних справ України та Угорщини. Порушували його й на міжнародних зустрічах і конференціях у ЄС.

Під час засідання делегати висловили одноголосну довіру своєму керівнику Василю Брензовичу щодо його подальшої роботи на чолі ГО «ТУКЗ – КМКС».

Теж через онлайн-зв’язок до делегатів звернулася й депутатка Європейського парламенту Андрея Бочкор. Вона зазначила, що Товариство угорської культури Закарпаття вже 32 роки стоїть на захисті прав угорської громади краю і готове захищати її інтереси у всіх сферах життєдіяльності: «Це гідна боротьба, яку варто продовжувати». Пані Андрея опікується питаннями, які стосуються угорської громади Закарпаття, та неодноразово озвучує проблемні ситуації на численних європейських форумах.

Свої щорічні звіти на заході представили й заступники голови ГО «ТУКЗ – КМКС», депутати Закарпатської обласної ради Йосип Борто та Гейза Гулачі, керівники районних осередків ГО «ТУКЗ – КМКС» – Йожеф Шорі, голова Верхньотисянського осередку організації, та Лівія Балог, голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» Ужгородського району, депутатка Закарпатської обласної ради. Зауважимо, що пані Лівія внесла на розгляд присутніх пропозицію про створення жіночої гілки організації, навіть провела відсотковий аналіз кількості жінок та займаних ними посад. Делегати одноголосно підтримали таку пропозицію.

Йосип Борто окреслив присутнім політичну ситуацію в краї та, зокрема, аспекти роботи «КМКС» – Партії угорців України» в Закарпатській обласній раді. Пан Йосип також розповів про діяльність під час передвиборчої кампанії, нововведення у зв’язку зі створенням ОТГ та роботу в коаліції.

У свою чергу, Гейза Гулачі розповів про роботу благодійного фонду «КМКС», який прийняв уже понад 39 тисяч заявок на отримання фінансової допомоги в різних категоріях.

Крім того, під час зустрічі вручили три нагороди «За відданість» членам організації, що протягом тривалого часу працювали на благо угорської громади Закарпаття, – Ференцу Баку, Ласло Молнару – старшому та Іштвану Фабіану.

До пристуніх звернулися й голова Берегівської ОТГ Золтан Бабяк, виконавчий директор асоціації «Об’єднання прикордонних органів самоврядування Закарпаття» Йосип Резеш, перзидент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, депутатка обласної ради Ільдико Орос.

Як підсумок засідання, було прийнято заяву правління Товариства угорської культури Закарпаття, яку зачитала Кароліна Дорчі, секретар із політичних питань організації.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах