12946
22:08 12.112021

Важлива зустріч прем’єр-міністрів України та Словаччини відбулась на Закарпатті

Політика 17217

У п’ятницю, 12 листопада, в Ужгороді зустрілись прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та прем’єр-міністр Словацької Республіки Едуард Геґер. Зустріч відбулася уході робочого візиту очільника уряду Словаччини в Україну.

Спочатку урядовці двох держав відвідали пункт пропуску «Ужгород – Вишнє-Нємецьке» на українсько-словацькому кордоні. Денис Шмигаль і Едуард Геґер оглянули хід реконструкції наявних та будівництво нових об’єктів інфраструктури КПП «Ужгород» у пасажирському напрямку та влаштування стику доріг.

«Реконструкція пункту пропуску «Ужгород» дозволить громадянам швидко й комфортно перетинати кордон зі Словаччиною та посилить взаємодію між нашими країнами. Наразі тривають роботи з облаштування пішохідного руху. Також передбачається модернізація й технічне переоснащення», – зазначив Денис Шмигаль. Зокрема, на пункті пропуску «Ужгород» планується завершення реконструкції пасажирської ділянки, будівництво складу митного органу, відновлення навісів вантажного терміналу та встановлення скануючої системи для легкових автомобілів. За інформацією Держприкордонслужби, буде відкрито 8 ліній для оформлення пасажирських транспортних засобів, 2 лінії для автобусів і 2 лінії для пасажирського сполучення пішоходів. Наразі це єдиний пункт пропуску зі Словаччиною, який проводить оформлення всіх транспортних засобів і пасажирів.

За словами прем’єр-міністра України, нині залишається питання укладення необхідних угод зі Словаччиною, що дозволить запровадження пішохідного й велосипедного руху в пункті пропуску «Ужгород – Вишнє Нємецьке». «Відповідний протокол перебуває на розгляді Словацької сторони. Розраховуємо на конструктивне обговорення цих питань під час наших двосторонніх зустрічей», – зауважив Денис Шмигаль.

Очільник українського Уряду також підкреслив, що наша держава зацікавлена у розвитку співробітництва зі Словаччиною в митній сфері. За його словами, одним із актуальних напрямів такої співпраці наразі є обмін інформацією між митними органами обох країн та реалізація пілотного проекту обміну попередньою інформацією.

Прем’єр-міністри України та Словацької Республіки відвідали також спеціалізовану загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 4 з поглибленим вивченням словацької мови. «Ми постійно працюємо над удосконаленням системи загальної середньої освіти в частині вивчення іноземних мов. У цьому можна переконатися на прикладі школи в Ужгороді з поглибленим вивченням словацької мови», – відзначив Денис Шмигаль.

За підсумками візиту прем’єр-міністри України та Словаччини підписали Спільну заяву. Як ідеться у документі очільники урядів констатували значний потенціал для подальшого розвитку українсько-словацького партнерства, в основі якого міцні добросусідські зв’язки, взаємна повага та спільні європейські цінності. Вони також відзначили, що наочним результатом спільної роботи обох сторін є відновлення повноцінного функціонування Міжнародного аеропорту «Ужгород».

«Прем’єр-міністр Словацької Республіки підтвердив, що словацька сторона підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах та не визнає окупацію Кримського півострову і міста Севастополь Російською Федерацією. У зв’язку з цим, прем’єр-міністри домовилися про посилення взаємодії в рамках Кримської платформи.

Прем’єр-міністри домовилися активізувати співпрацю в реалізації курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію, спрямовану на подальше поглиблення політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС, зокрема в контексті виконання Угоди про асоціацію. У цьому контексті Прем’єр-міністри підтримали важливість підписання Спільної декларації про визнання європейської перспективи України від 2 листопада 2021 року» – сказано у спільній заяві.

Окрім того, Денис Шмигаль та Едуард Геґер позитивно відзначили зростання торговельно-економічних показників між Україною та Словаччиною за останні роки, «незважаючи на негативний вплив пандемічної кризи, зумовленої поширенням коронавірусної хвороби COVID-19, та погодилися, що для нарощення двосторонньої торгівлі та участі словацького бізнесу в українських інвестиційних проектах є всі передумови».

Прем’єр-міністри наголосили на стратегічному характері двосторонньої співпраці у сфері енергетики та енергетичної безпеки, підтвердили спільну зацікавленість у подальшому поглибленні співпраці у сфері транспортування та транзиту нафти та природного газу, інтеграції України до європейського ринку електроенергії та природного газу, включаючи синхронізацію електричної мережі України з ENTSO-E та газової системи України з ENTSO-G.

У документі також йдеться, що очільники урядів двох держав обговорили можливості збільшення поставок природного газу в Україну через територію Словацької Республіки. Окрім того, на переконання урядовців України та Словаччини «військово-технічне співробітництво є перспективним напрямком для подальшого розвитку взаємовідносин».

Денис Шмигаль та Едуард Геґер окрім іншого висловили підтримку активізації розвитку транскордонного співробітництва між прикордонними регіонами, у тому числі у сфері координації планування регіонального розвитку. Вони погодилися з необхідністю продовжити співпрацю щодо перспективних транспортних проектів, а також розвитку та розширенню транскордонної транспортної інфраструктури.

Прем’єр-міністри висловили спільну позицію, що українсько-словацьке партнерство є важливим надбанням як для двох країн, так і для центрально-європейського регіону та Європи загалом. Вони також запевнили, що і надалі докладатимуть спільних зусиль для його зміцнення, розвитку та наповнення конкретним змістом.

Під час брифінгу у Закарпатській ОДА Денис Шмигаль назвав зустріч зі своїм словацьким колегою дуже важливою, і додав: «це дуже символічно, що вона відбулась в Ужгороді». Адже за словами прем’єра «буквально нещодавно була розблокована можливість посадки літаків в Ужгороді через словацький повітряний простір…. Я переконаний, що ми і далі будемо розвивати аеропорт «Ужгород». Є  у планах встановлення відповідного обладнання, щоб розширити можливості збільшення кількості рейсів», – запевнив прем’єр-міністр України. «Локдауни, пандемії пройдуть, а аеропорт буде розвиватись. Це один із важливих моментів, зокрема і наших сьогоднішніх міжнародних домовленостей», – наголосив він.

«Стосовно інших домовленостей, то сьогоднішня зустріч дійсно була віховою, протягом якої ми домовились з прем’єром Словаччини про тісну співпрацю, її пожвавлення та інтенсифікацію. Словацькою стороною було запропоновано вісім сфер діяльності і докладання зусиль… Ми зараз інтенсифікуємо роботу міжурядових комісій, які фактично, як казав прем’єр, спали протягом останніх років. Деякі комісії не зустрічались з 2013, 2017 років…» – розповів прем’єр. «Тобто цілий блок питань був опрацьований сьогодні в Ужгороді на важливій міжнародній зустрічі» – підсумував він.

Під час брифінгу Денис Шмигаль також торкнувся питання енергетичної безпеки України та проходження зими. За його словами «тарифи незмінні, ціни незмінні, енергоресурсів достатньо… Мені здається про це багато було сказано і Президент України закликав не маніпулювати, не розхитувати зараз суспільство… Я абсолютно підтримую кожне слово президента у його виступі і прошу спокійно ставитись до проходження цього опалювального сезону. В принципі ми напружено, але доволі впевнено дивимося на проходження цього опалювального сезону» – запевнив прем’єр-міністр.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах