13079
13:59 24.122021

Передсвяткова сесія Закарпатської облради: нагороди, співи та обласний бюджет-2022

Політика 12334

У четвер, 23 грудня, в Ужгороді відбулось перше пленарне засідання п’ятої сесії Закарпатської обласної ради VIII скликання. У сесійній залі зареєструвалось 60 депутатів із 64 загального складу.

Перед тим як приступити до роботи депутати традиційно вшанували хвилиною мовчання Героїв загиблих у війні на Сході України, та згадали померлих від COVID-19.

Після цього слово взяв новопризначений голова Закарпатської обласної державної адміністрації Віктор Микита. У своєму виступі він наголосив, що за короткий час йому начебто вдалося розпочати конструктивну співпрацю із керівництвом облради та запросив до співпраці й діалогу увесь депутатський корпус. Розповів він і про «три напрямки», які бачить на своєму «трудовому шляху на цій посаді». Перший з них це – вакцинація, другий – «Велике будівництво», а третій – економічний розвиток області. Також Віктор Микита заявив, що вважає бюджет Закарпаття «проїданням». «На економічний розвиток там фактично нічого не закладено. Ми утримуємо дуже багато і тягнемо на спині обласного бюджету різних комунальних закладів, у тому числі, наприклад, заклади позашкільної освіти, на які ми виплачуємо 40 мільйонів і таке інше. Таким чином я не бачу в цьому бюджеті взагалі розвитку нашого краю», – наголосив він. Водночас за його словами у рамках державної програми «Великого будівництва» Закарпатська область отримає близько 7 мільярдів гривень, котрі підуть на розбудову інфраструктури доріг регіону.

Далі розпочалась довга різдвяно-новорічна урочиста частина. Спочатку присутні мали змогу насолодитись янгольським співом закарпатського академiчного камерного хору «Кантус». Після чого закарпатські пластуни передали депутатам обласної ради Вифлеємський вогонь миру.

А відтак перейшли й до нагород. Зокрема, почесною відзнакою Закарпатської обласної ради «30 років Незалежності України» за вагомий внесок у соціально-економічний розвиток краю, активну депутатську діяльність, громадянську позицію нагороджено діючих та колишніх депутатів обласної ради Ілдіку Орос, Олександра Антала, Василя Брензовича, Івана Кураха, Чабо Пейтера, Олександра Кеменяша та ін..

За вагомий особистий внесок у розбудову громадянського суспільства і утвердження демократичних цінностей та з нагоди 30-річчя Незалежності України: члена проводу Закарпатської крайової організації «Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих» Миколу Вовка, голову Закарпатської крайової організації «Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих» Івана Коршинського, почесного голову Закарпатського крайового товариства «Просвіта» Павла Федаку.

За дорученням Апарату Верховної Ради України вручили відзнаки ВРУ. Почесною грамотою ВРУ нагородили заслуженого художника України Михайла Беленя. Грамотами Верховної Ради також нагородили Вікторію Фущич, Сергія Соскіда, Антона Чейпеша, Едена Албока, Петра Лазара, Надію Брензович, Наталію Омелянюк.

Спільною відзнакою обласної ради та обласної державної адміністрації – нагрудний знак «За розвиток Закарпаття» нагородили директорку обласної бібліотеки Олену Канюку та відомого художника Петра Свалявчика. Останній навіть подарував обласній раді свою картину.

Завершивши урочисту частину, котра тривала трохи менше години, депутати обласної ради таки приступили безпосередньо до голосування.

Насамперед зняли декілька питань із порядку денного, декотрі з яких перенесли на майбутнє… Водночас додали деякі питання котрих у порядку денному не було.

Зокрема, депутати погодилися відкласти на наступний рік звіт керівника комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Ужгород» Олега Коцюби, виокремлення відділу медичної статистики з Центру громадського здоров’я через приєднання до Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. Новака та ряд інших питань.

Аби не гаяти часу проголосували пакетним голосуванням за ряд обласних програм, а також деякі зміни до бюджету області на поточний рік.

Врешті дійшли до одного з ключових питань цього дня, а саме прийняття обласного бюджету на 2022 рік, котрий, до речі перед цим розкритикував новопризначений голова ОДА. Та не він один… Колишній голова обласної ради депутат від «Слуг народу» Олексій Петров обурився збільшенням штату апарату обласної ради аж на 10 чоловік, що за його словами потребує додаткових 2 мільйони гривень, а вкупі із третім заступником голови облради (посада якої раніше в Закарпатській облраді не існувало) це майже 2,5 мільйони гривень. До слова, на минулому засіданні обласної ради цю ініціативу розкритикували і представники деяких інших фракцій, зокрема Йосип Борто із «КМКС». Отож Олексій Петров зазначив, що вважає таке витрачання коштів недоцільним, назвав ініціативу «фінансовою диверсією» та запропонував перенаправити 2,5 млн грн для допомоги важкохворим дітям. «10 нових посад вводяться з метою проведення аудиту комунальних підприємств. Хочу звернути увагу, що у нас аудит, або контроль за діяльністю комунальних підприємств здійснює обласна державна адміністрація через функціональний підрозділ відповідний. Дублювати так функції нераціонально» – наголосив він.

Однак на це нинішній голова Закарпатської облради Володимир Чубірко обурено зауважив, що у діючому бюджеті видатки менші аніж минулого року. Окрім того, голова облради заявив: «моя зарплата навіть із заступником пані Андріаною, менша від вашої особистої, яка у вас була, бо я відмовився від пільг».

У словесну перепалку раптом втрутився третій – депутат Іван Дюран, котрий запропонував не оперувати віртуальними поняттями, а озвучити людям цифри. Володимир Чубірко кивнув на бухгалтерію, та розгубилась, але хтось із залу після деякої паузи таки озвучив заповітні цифри. На цьому дискусію закрили, а пропозицію Олексія Петрова на голосуванні не підтримали.

Більше зауважень до головного фінансового документу Закарпатської області не було, а відтак депутати приступили до голосування та прийняли бюджет за основу і в цілому більшістю голосів.

Доходи обласного бюджету встановили у сумі понад 2,3 млрд гривень, у тому числі – загального фонду обласного бюджету – близько 1,77 млрд гривень та доходи спеціального фонду обласного бюджету – 530 мільйонів гривень.

Отож, наступного року на Закарпатті планують виконати 48 різних місцевих програм на загальну суму 151,4 млн грн. Окрім того, у бюджеті закладено 831,4 млн грн на галузь освіти, фізичної культури та спорту, 455,3 млн грн – на розвиток інфраструктури, 246 млн грн – на фінансування системи охорони здоров’я, 243,9 млн грн – на забезпечення ефективної роботи обласної системи соціального захисту населення, 232,8 млн грн – на розвиток сфери культури.

У ході засідання депутати Закарпатської обласної ради також затвердили положення про нову обласну відзнаку – медаль «За видатні заслуги перед Закарпаттям». Цією медаллю щороку планують нагороджувати громадян у 15-ти номінаціях, особливі досягнення яких сприяють утвердженню міжнародного авторитету і позитивного іміджу Закарпатської області, розвитку суспільно-економічного життя регіону.

Наостанок депутати прийняли ряд звернень до вищих органів влади щодо деяких актуальних питань, зокрема щодо тарифів на газ для бізнесу, оголошення підозри Петру Порошенку, відміни закону «про олігархів», щодо забезпечення доступу до українського телебачення на територіях компактного проживання представників національних меншин, щодо відкриття пункту пропуску біля державного кордону з Румунією, щодо недопущення закриття Солотвинського алергологічного комплексу та ін. Однак деякі проекти звернень депутати не підтримали. Так проти звернення обласної ради щодо рівневого володіння українською мовою особам, які претендують на керівників закладів освіти (для національних меншин) виступили представники фракції «Команда Андрія Балоги», а відтак при голосуванні за цей документ не вистачило кілька голосів.

Руслан ФАТУЛА

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах